Σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Φραγκίσκου Παρασύρη, προς το Υπουργείο  Οικονομικών, σχετικά με την αναγκαιότητα φορολόγησης των καταθέσεων εξωτερικού, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι όσοι έχουν  μεταφέρει το τελευταίο διάστημα τα χρήματά τους στο εξωτερικό καλά θα κάνουν να το δηλώσουν από μόνοι τους και να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, αν σε αυτές υπάρχουν κενά, διότι τα  στοιχεία είναι πια προσιτά και θα γίνουν έλεγχοι. 

Ο κ. Βενιζέλος παράλληλα τόνισε ότι έχει ξεκινήσει προσωπικές διαπραγματεύσεις με την Ελβετία οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στη σύναψη σύμβασης που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση, μέσω της άρσης τραπεζικού απορρήτου, να πληροφορηθεί ποια είναι τα εμβάσματα προς το εξωτερικό. Παράλληλα, επισήμανε πως υπάρχουν στοιχεία για τόκους από καταθέσεις εξωτερικού και χρήση πιστωτικών καρτών σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι η απάντηση αυτή ανταποκρίνεται στο αίτημα που είχε θέσει ο κ. Παρασύρης στην ερώτηση του, να ζητηθούν από το Υπουργείο οικονομικών αναλυτικά στοιχεία από ευρωπαϊκές τράπεζες για τις ελληνικές καταθέσεις προκειμένου να γίνει έλεγχος για πιθανή φοροδιαφυγή.       

Όσον αφορά συνολικά το ζήτημα της μεταφοράς κεφαλαίων από την Ελλάδα σε τράπεζες του εξωτερικού ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ομιλία του για το μσοπρόθεσμο στην οποία είχε τονίσει  ότι « δεν  είναι δυνατόν, την ώρα που εμείς διεκδικούμε από την Ελβετία, την απόλυτη άρση του τραπεζικού απορρήτου, εμείς εδώ να έχουμε τραπεζικό απόρρητο, ή να νομίζουν κάποιοι ότι έχουμε τραπεζικό απόρρητο». Συνεχίζοντας ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι  οι καταθέσεις κινδυνεύουν από εκείνους «που θεωρούν ότι είναι διαμορφωτές κοινής γνώμης, και είναι λιγότερο ψύχραιμοι και λιγότερο υπεύθυνοι από τον απλό Έλληνα αποταμιευτή και καταθέτη, ο οποίος ευτυχώς αντιστέκεται». 

Φυσικά  τόνισε ο κ. Βενιζέλος «δεν είναι οι μικροί και μεσαίοι, αυτοί οι οποίοι έφυγαν και βεβαίως δεν πρέπει να συγχέουμε τη ροή καταθέσεων σε άλλες χώρες, με τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που προκαλεί η οικονομική κρίση. Επαναλαμβάνω, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως εγγυημένο και απολύτως διασφαλισμένο και από την Τράπεζα της Ελλάδας και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι και νομικά -όχι μόνο χρηματοοικονομικά- αλλά και νομικά, απολύτως διασφαλισμένες. Και νομίζω ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και απερίφραστο. Πιστεύω δε, ότι οι νέες ρυθμίσεις που συγκροτούν το προγεφύρωμα, όπως είπα, στην προσπάθειά μας κατά της φοροδιαφυγής και στην προσπάθειά μας για το εθνικό φορολογικό σύστημα, θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια επιτάχυνση στα θέματα αυτά, η οποία είναι απολύτως αναγκαία».   

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook