Αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, μέσω του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας EFSF, προτείνει η οικονομολόγος, Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος στην επιτροπή «σοφών», με συμβουλευτικό ρόλο για τη γερμανική κυβέρνηση. «Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μόνο στη βάση εξαιρετικά αισιόδοξων υποθέσεων μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμη» και αυτές οι υποθέσεις αποτυπώθηκαν στο νέο πρόγραμμα πιστώσεων, «αλλά δεν έπεισαν τις αγορές», δηλώνει η οικονομολόγος, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt.

Πρόκειται για πρόταση λύσης, μέσω ταχείας αναδιάρθρωσης, ιδέα, μάλιστα που είχε προβάλει, προσφάτως και ο πρόεδρος της Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ. «Ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε πώληση των ομολόγων, θα υποστούν απώλειες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Αλλά οι απώλειες για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ελεγχόμενες. Εκείνοι οι οποίοι αγόρασαν σε ευνοϊκή τιμή ελληνικά ομόλογα, με την ελπίδα να αποκομίσουν κέρδος εις βάρος του φορολογούμενου, θα απογοητευτούν. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί τώρα, ριζικά, θα επανέρχεται συνεχώς», υποστηρίζει η Ντι Μάουρο.

Η ίδια προτείνει ο προσωρινός μηχανισμός EFSF να προχωρήσει σε αγορά  ελληνικών ομολόγων στη τιμή αγοράς, δηλαδή 50% κάτω της ονομαστικής τους αξίας και να τα ανταλλάξει με νέα ομόλογα που θα αποδέχεται ως ενέχυρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατά αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης, ενώ, ταυτόχρονα, θα δημιουργούνταν κίνητρο για τους ιδιώτες επενδυτές για ανταλλαγή των ομολόγων.

Η οικονομολόγος Ντι Μάουρο επικρίνει τις κυβερνήσεις, με το επιχείρημα πως «δεν έχουν κατανοήσει σωστά τη διάσταση του προβλήματος, καθώς το ζήτημα πλέον είναι, εάν η Ευρώπη θα αποσυντεθεί σε επιμέρους κράτη». Η ίδια, πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αντίθετα, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Μονακό, Ifο,  Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος, επίσης, ασκεί κριτική στη διαχείριση της κρίσης. «Οι χώρες της Ευρώπης θεωρούν ότι πρόκειται για βραχύβιες επιθέσεις των αγορών, τις οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν θέτοντας στη διάθεση νέα χρηματικά μέσα», δηλώνει ο καθηγητής Ζιν, στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Ο ίδιος αντικρούει την άποψη της Ντι Μάουρο, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία τεράστια κρίση ισοζυγίου πληρωμών στην Ευρώπη, η οποία προκλήθηκε, επειδή ορισμένες χώρες μέσω των φτηνών δανείων που έφερε το ευρώ, υπερθερμάνθηκαν πληθωριστικά και έχασαν ανταγωνιστικότητά τους».

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην ελληνική κρίση χρέους, υποστηρίζει ότι η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Η χώρα είναι εξαιρετικά ακριβή, δεν είναι ανταγωνιστική και θα έπρεπε να προχωρήσει σε υποτίμηση κατά 20% με 30%», κρίνει ο καθηγητής Ζιν. Συπληρώνει, μάλιστα, ότι «η κατάσταση θυμίζει τη Γερμανία του 1929 και του 1933». Ο ίδιος θεωρεί ότι «η επιστροφή στη δραχμή είναι ο πιο εύκολος δρόμος για την Ελλάδα», τονίζει, όμως, ότι «η χώρα θα πρέπει να το αποφασίσει μόνη της. Κανείς δεν θα πρέπει να την πιέσει».

kerdos

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook