Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει και να ξεφύγει από τη μέγγενη της τρόικας, επεσήμανε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 27/4/2016.

Αυτό μπορεί να γίνει με χρηματοδότηση της ΕΤΕπ είπε ο Νότης Μαριάς, ιδίως τώρα που η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζει ομόλογα της ΕΤΕπ ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία πάντως πρέπει να προχωρήσει και στην έκδοση Ευρωομολόγων για μεγάλα έργα υποδομών.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής “ο ρόλος της ΕΤΕπ, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι η χρηματοδότηση έργων για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στα κράτη-μέλη της Ένωσης. Το 2014 η ΕΤΕπ χρηματοδότησε 285.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις διασφαλίζοντας 3,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, υπογράφοντας συμβάσεις για 413 έργα εντός της Ένωσης”.

Επιπλέον, συνέχισε ο Νότης Μαριάς η ΕΤΕπ “στα πλαίσια του στόχου δράσης για το κλίμα χρηματοδότησε 84 περιβαλλοντικά έργα, ενώ η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει ομόλογα της ΕΤΕπ στη δευτερογενή αγορά με στόχο την ποσοτική χαλάρωση ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα της ΕΤΕπ”.

Όμως αυτά δεν είναι αρκετά είπε ο Νότης Μαριάς καταλήγοντας ότι “πρέπει να θεσμοθετηθούν τα Ευρωομόλογα για μεγάλα έργα υποδομών, ενώ είναι αναγκαίο τα ευρωπαϊκά κονδύλια να επενδυθούν σε παραγωγικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, στις υποδομές, στον τουρισμό, στην έρευνα, ενώ η παράλληλη μείωση της ανεργίας πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος της ΕΤΕπ.

Ιδίως σε χώρες που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία όπως είναι η Ελλάδα, που χρειάζεται στήριξη στο προσφυγικό, κυρίως όμως χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για να μπορέσει να ανακάμψει και να ξεφύγει από τη μέγγενη της τρόικας”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook