Την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των Ενωσιακών πρωταθλημάτων και την επιστροφή τους ουσιαστικά στο παλιό καθεστώς ζητάει με επιστολή της προς την ΕΠΟ και το αρμόδιο τμήμα των μικτών ομάδων η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου. 

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής και οι προτάσεις της ΕΠΣΗ για την διοργάνωση των Ενωσιακών πρωταθλημάτων 

Ο διαχωρισμός των ΕΠΣ σε γεωγραφικές περιφέρειες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Good League ΟΠΑΠ, κατηγορίας ΠΑΙΔΩΝ και ΝΕΩΝ, περιόδου 2010-2011 είχε και θετικά και αρνητικά.

Ένα από τα θετικά αυτής της νέας προσπάθειας ήταν ότι έδινε τη δυνατότητα σε όλους τους καλούς ποδοσφαιριστές από όλες τις Ενώσεις να διακριθούν μέσω των Μικτών Ομάδων της Περιφέρειας. Άλλο ένα θετικό στοιχείο ήταν ότι καλλιέργησε την ευγενή συνεργασία μεταξύ των ποδοσφαιριστών όλων των Ενώσεων.

Ξεκινώντας από τα αρνητικά του νέου θεσμού:

1. Η μη συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τα ΤΕΠ υποβαθμίζει το επίπεδο των Μικτών Ομάδων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο ποδοσφαιριστών όπως παλαιότερα(5).

2. Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Κρήτης λόγω του παλιού και ασυντήρητου οδικού δικτύου οι μετακινήσεις ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες. Υπήρξαν ποδοσφαιριστές που σε ημέρα προπονήσεων (Δευτέρα ή Τετάρτη) ξεκινούσαν από την Παλαιόχωρα Χανίων για να έρθουν στο Ηράκλειο ή από την Σητεία για να πάνε στο Ρέθυμνο στις 9.00 το πρωί και επέστρεφαν στα σπίτια τους αργά το βράδυ με αποτέλεσμα την τεράστια κούραση από τις αποστάσεις που έπρεπε να διανύσουν αλλά και την απώλεια των μαθημάτων τους.

3. Άλλο ένα θέμα που προέκυψε την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου τρόπου διεξαγωγής ήταν η επιλογή των ποδοσφαιριστών που θα στελεχώσουν την νέα ομάδα της Περιφέρειας. Υπήρξαν, για παράδειγμα, δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. Ενωσιακών προπονητών αλλά και Προέδρων των Ενώσεων που θεωρούσαν ότι έπρεπε να είχαν επιλεγεί περισσότεροι ποδοσφαιριστές από τον δικό τους νομό με αποτέλεσμα να ακρωτηριάζουν την συνεργασία μεταξύ των Ενωσιακών Προπονητών για την καλύτερη κατάρτιση της ομάδας της Περιφέρειας Κρήτης.

4. Επίσης, ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις Μικτές Ομάδες ήταν η εντοπιότητα των διαιτητών. Η διαιτησία είναι ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να αναφερόταν καθόλου σε αυτό το έγγραφο αλλά σε μικρές κοινωνίες νομών τα πράματα είναι διαφορετικά και το τελικό αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των νομών.

Μετά λοιπόν την καταγραφή των θετικών και αρνητικών στην νέα διοργάνωση των Μικτών Ομάδων οι προτάσεις μας είναι οι παρακάτω:

α. Επιστροφή στην παλιά διοργάνωση των Ενωσιακών Πρωταθλημάτων με τροποποίηση του δικαιώματος προσθήκης στην Πρωταθλήτρια Ομάδα ποδοσφαιριστών από τις υπόλοιπες Ενώσεις κατ’ επιλογή του Ενωσιακού Προπονητή.

β. Συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τα ΤΕΠ με περιορισμένο αριθμό.
Εάν συνεχίσει για δεύτερη χρονιά ο νέος θεσμός των Περιφερειών προτείνουμε:

α. Η διεξαγωγή των προπονήσεων και των αγώνων της Περιφέρειας να γίνονται στην έδρα της Πρωταθλήτριας.

β. Ο αριθμός των Ποδοσφαιριστών στις προπονήσεις της Μικτής δεν πρέπει να υπερβαίνει τον αριθμό των 22 ποδοσφαιριστών.

γ. Η προκήρυξη να είναι ξεκάθαρη όσον αφορά την επιλογή του προπονητή και των αρμοδιοτήτων του. 

δ. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων να είναι σταθερές ώστε να γίνεται καλύτερος προγραμματισμός όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ποδοσφαιριστών στις ομάδες τους και στα σχολικά πρωταθλήματα.