Το Τουβαλού είναι ψηλότερα από την Ελλάδα – Σύμφωνα με μετρήσεις δέκα χώρες στον κόσμο, κατατάσσονται σε αυτές που δεν έχουν καμία ελευθερία, ενώ η Κύπρος είναι από τις πιο ελεύθερες χώρες στον πλανήτη

Στις 27 Απριλίου 1994, η Νότια Αφρική, σε πανηγυρικό κλίμα, διεξήγαγε τις πρώτες της εκλογές, που ήταν ανοιχτές και σε λευκούς και σε μαύρους. Έκτοτε η ημέρα γιορτάζεται ως Freedom Day (Ημέρα Ελευθερίας).

Σε μια κλίμακα από το ένα ως το επτά, με το ένα να είναι η πιο ελεύθερη χώρα, όσο αφορά τις ελευθερίες σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, η Νότια Αφρική «έπιασε» 2 πόντους, σύμφωνα με το Freedom House’s Index 2015.

Σύμφωνα με αυτό το δείκτη, 51 χώρες στον κόσμο χαρακτηρίζονται ως «μη ελεύθερες», ενώ άλλες δέκα συγκεντρώνουν τη χειρότερη βαθμολογία ως «χειρότερες των χειρότερων». Αυτές είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ισημερινή Γουινέα, η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Η ελευθερία ανά δεκαετίες:


Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι χώρες οι οποίες βαθμολογήθηκαν στην κορυφή. Αυτές δεν είναι λίγες και περιλαμβάνονται οι εξής: Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Μπαρμπέιντος, Βέλγιο, Καναδάς, Πράσινο Ακρωτήριο, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Ντομίνικα, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κιριμπάτι, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Παλάου, Πολωνία, Πορτογαλία, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαν Μαρίνο, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουβαλού, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ουρουγουάη.

Η Ελλάδα αν και λογίζεται μεταξύ των ελεύθερων χωρών κατατάσσεται στη δεύτερη θέση όσο αφορά στις αστικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα.

Ο παγκόσμιος χάρτης:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook