Το Porto Elounda Golf & Spa Resort ανήκει κι αυτό στη μεγάλη παράδοση πολυτελείας της Ελούντας και του αρχιτέκτονα Σπύρου Κοκοτού, του ανθρώπου που άρχισε να σχεδιάζει ξενοδοχεία από φοιτητής και που του ανατέθηκε το χωροταξικό σχέδιο της Ελούντας ήδη από το 1965, σε συνέχεια της μεγάλης Μελέτης Τουριστικής Ανάπτυξης Κρήτης (Frank Basil, 1964).

Όπως και τα άλλα τέσσερα ξενοδοχεία που έχει χτίσει στην Ελούντα, έτσι και τοPorto Elounda απέχει μόλις 7 χιλιόµετρα από τον Άγιο Νικόλαο, στη νότια πλευρά του καναλιού της αρχαίας Ολούς, με τους παλιούς κυλινδρόμυλους και την αρχαιολογική ζώνη της χερσονήσου Σπιναλόγκας (που οι ντόπιοι ονομάζουν «Κολοκύθα»), μια περιοχή που για πολλούς αποτελεί ένα από τα πιο όµορφα σηµεία του νησιού.

Το σημείο που χτίστηκε το συγκρότημα λεγόταν παλιά «Πηγαϊδάκια» και είχε νερό από την κατεβατή, μια παραλία με μεγάλα βότσαλα, και πολλές χαρουπιές. Σεβόμενος το τοπίο, όπως και σε όλα του τα ξενοδοχεία, ο Σπύρος Κοκοτός κράτησε τις χαρουπιές οπουδήποτε μπορούσε, ακόμα κι όταν μια από αυτές φύονταν εκεί που θα έπρεπε να κατασκευαστεί το μπαλκόνι ενός δωματίου: ακόμα εκεί είναι, καθώς το μπαλκόνι απέκτησε μια πολύ μεγάλη τρύπα! Τα βότσαλα της παραλίας χρησιμοποιήθηκαν στα έργα και στη θέση τους δημιουργήθηκε μια πανέμορφη αμμουδερή παραλία, βραβευμένη με Γαλάζια σημαία.

Αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων, λόγω του ισχυρού παγκόσμιου ανταγωνισμού να ανακαινίζουν συνεχώς τις εγκαταστάσεις τους και τις υπηρεσίες τους, τα ξενοδοχεία της Ελούντας φροντίζουν κάθε χρόνο να προσφέρουν νέες εμπειρίες. Έτσι και στοPorto Elounda, όπου τα δωμάτια και οι σουίτες στο κυρίως κτίριο ανακαινίστηκανπροσφάτως το 2016, ενσωματώνοντας μια νέα, πιο σύγχρονη αισθητική, η οποία είχε ήδη εφαρμοστεί στο γειτονικό Elounda Peninsula των 6 αστέρων.

Ανάμεσα στα δύο ξενοδοχεία βρίσκεται το πρώτο γήπεδο γκολφ στην Κρήτη, ένα από τα πολλά πρωτοποριακά επιτεύγματα του Σπύρου Κοκοτού, δεδομένης και της ανυδρίας για την οποία φημίζονταν η Ελούντα (πριν την εποχή της αφαλάτωσης και των βιολογικών καθαρισμών). Πρόκειται για ένα «προπονητικό» γήπεδο, αφού έχει σχετικά μικρό μήκος χτυπημάτων, έως 160 μέτρα, αλλά ενδείκνυται για την εκμάθηση του αθλήματος, ειδικά τώρα που η Κρητική Ακαδημία Γκολφ έχει βγάλει πανελληνιονίκη (τον 15χρονο Γιώργο Παχιαδάκη) και καλλιεργεί μια νέα γενιά αθλητών που ελπίζουμε να αναδείξουν την Κρήτη ως προορισμό γκολφ σε όλον τον κόσμο.

Μπροστά στο γήπεδο του γκολφ βρίσκονται οι μεγάλες πισίνες του Porto Elounda,άλλο ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα σχεδιαστικό επίτευγμα του αρχιτέκτονα, με τα δωμάτια που έχουν μπροστά τους την ιδιωτική πισίνα και αμέσως μετά τον άψογο χλοοτάπητα του γκολφ. Με έξι τέτοιες μεγάλες πισίνες κι άλλες έξι ιδιωτικές, τα δωμάτια αυτά προσφέρουν και μεγάλες άνετες βεράντες ηλιοθεραπείας, καθώς το κτήριο έχει «δέσει» στην πλαγιά με βαθμιδωτά επίπεδα και κατάφυτες ζαρντινιέρες μπροστά από το κάθε ένα. και οόλες πλην της εσωτερικής θερμαινόμενης πισίνας.

Τη ζεστή πισίνα θαλασσοθεραπείας του εκπληκτικού Six Senses Spa θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, ίσως την ομορφότερη πισίνα της Ελλάδας, με εσωτερικό και εξωτερικό τμήμα, ψηλά πάνω από όλη τη θέα του κόλπου του Μιραμπέλλου. Εδώ και δέκα χρόνια ψηφίζεται ως το καλύτερο spa στην Ελλάδα, έχοντας κερδίσει και διάκριση ως το καλύτερο spa του κόσμου! Με αρχιτεκτονική και διακόσμηση διαχρονική, που δε σταματά να εκπλήσσει τους επισκέπτες του,πραγματικά διαχρονικό. Με τους καλύτερους στην Ελλάδα σε κάθε τομέα, είτε μασάζ είτε ομορφιάς, γιόγκα ή διαλογισμό, και με ολιστική προσέγγιση σε όλες του τις θεραπείες και περιποιήσεις. Από φέτος προσφέρεται και το μοναδικό στην ΕυρώπηChildren’s Spa, κι αυτό από τη Six Senses, όπου μπορούν τα παιδιά να εισαχθούν στην κουλτούρα της ολιστικής θεραπείας, της υγιεινής διατροφής, και των καλών συνηθειών εκγύμνασης και διαβίωσης. Βρίσκεται μέσα στον παιδότοπο «Κιβωτός».

Η Κιβωτός είναι άλλο ένα κτήριο απαράμιλλης αισθητικής και εξαιρετικής λειτουργικότητας, σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά και με γνώμονα την ασφάλεια και τη διασκέδασή τους, κι όπου όλα τα μεγέθη έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες τους.Έχει χώρους παιχνιδιού και φαγητού, δημιουργικής απασχόλησης, κουζίνας, ύπνου και, φυσικά, πισίνες. Δίπλα στην Κιβωτό φτιάχτηκε και το Water Park με τις νεροτσουλήθρες του, αλλά και λαστιχένιο γήπεδο για μπάσκετ ή βόλει, παιδότοπος με ειδικό δάπεδο, και γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα. Ειδικά για την Κιβωτό έρχονται κάθε χρόνο πάμπολλες οικογένειες με παιδιά.

Αν και οι γονείς συχνά αφήνουν τα παιδιά και για παιδικά γεύματα στην Κιβωτό,άλλα τρία εστιατόρια στο Porto Elounda προσφέρουν ειδικά μενού για εκείνα: το Ναυσικά με τους μεγάλους μπουφέδες πρωινού και δείπνου, το μεσημεριανό Οδυσσέας πάνω στο λιμανάκι, και το Ιταλικό Aglio & Olio μέσα στον ελαιώνα. Αλλά ακόμη και στα δύο γκουρμέ εστιατόρια, το Ασιατικό Koh και το Γαλλικό Calypso,μπορεί κανείς να συνεννοηθεί με τον σεφ για κάτι πολύ ιδιαίτερο. Άλλωστε, αυτή είναι και η ουσία της πολυτέλειας, να μπορεί κανείς να ζητά αυτό που χρειάζεται. Κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα προσφέρει το Porto Elounda.

Στις παροχές του Porto Elounda, εκτός των άλλων περιλαμβάνονται: ποδηλατικές εμπειρίες, οργανωμένες εκδρομές με ιδιωτική ξενάγηση και επισκέψεις στην περιοχή, δυνατότητα περιηγήσεων στην Κρήτη, ημερήσιες κρουαζιέρες με γιώτ ή και ιστιοπλοϊκό, καταστήματα μπουτίκ ρούχων, μαγαζί χειροποίητων δώρων, κοσμηματοπωλείο, περίπτερο, κομμωτήριο, καθαριστήριο, αγκυροβόλια για γιωτ, ιδιωτική παραλία με ξαπλώστρες, υπηρεσία δωματίων όλο το 24ωρο και πολλά άλλα.

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό του Porto Elounda που κάνει όλες αυτές τις υπηρεσίες πραγματικά ιδιαίτερες είναι το γεγονός πως βρίσκονται όλα πολύ κοντά μεταξύ τους, επιτρέποντάς σας να κινείστε εύκολα από το ένα στο άλλο, χωρίς καθόλου άγχος και μπορώντας ανά πάσα στιγμή να «πεταχτείτε» για μια νέα εμπειρία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook