Ούτε ένας ούτε δύο ούτε καν δέκα, αλλά συνολικά 135 οδηγοί οδηγήθηκαν στα γραφεία της Τροχαίας Ρεθύμνου μόνο το μήνα Ιούνιο υπό την επήρεια αλκοόλ μετά από εντατικούς ελέγχους, που ενεργεί η αστυνομική υπηρεσία σε μία προσπάθεια να μειώσει τους μεθυσμένους επωχούμενους από το οδικό δίκτυο.

Η Τροχαία Ρεθύμνου, παρά το λιγοστό σε σχέση με τις ανάγκες της προσωπικό, προσπαθεί να ανεβάσει ρυθμούς στο επίπεδο των ελέγχων, κυρίως για τις παραβάσεις της μέθης, με τον διοικητή της υπηρεσίας, Αντώνη Ρουτζάκη να το θεωρεί ως ένα σημαντικό «στοίχημα».

Συνολικά και για όλες τις τροχαίες παραβάσεις οι κλήσεις της τροχαίας μηνιαίως ξεπερνούν τις 2000, όμως αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία της υπηρεσίας για την οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ, τα οποία καταδεικνύουν ότι τα περιστατικά οδήγησης σε κατάσταση μέθης – παρά τις πολύ αυστηρές συστάσεις και τις συνεχείς εκκλήσεις των αρμοδίων – παραμένουν μάστιγα.

Συγκεκριμένα τον Ιούνιο μόνο εντοπίστηκαν από τους τροχονόμους στο Ρέθυμνο 135 οδηγοί υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ ήδη μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου έχουν βεβαιωθεί 77 παραβάσεις για μέθη στους ρεθυμνιώτικους δρόμους, με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να φτάνουν τις 36!

«Δίνουμε καθημερινό αγώνα με τη μέθη», τονίζει ο κ. Αντώνης Ρουτζάκης, αναφερόμενος στην κακή συνήθεια της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και είναι υπεύθυνη για μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων. «Θέλουμε να βγάλουμε τους μεθυσμένους από το οδικό δίκτυο», επισημαίνει, καθώς ένας μεθυσμένος οδηγός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος τόσο για τον εαυτό του αλλά και για τους υπόλοιπους οδηγούς με τους όποιους μοιράζεται το δρόμο.

Στους νέους 20 με 30 ετών φαίνεται να επικεντρώνεται το μεγάλο πρόβλημα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, με τα στοιχεία της Τροχαίας να καταδεικνύουν και την ανευθυνότητα, την ασυνειδησία και την έλλειψη σωστής εκπαίδευσης μερίδας οδηγών, οι οποίοι αποτελούν πραγματικό κίνδυνο.

Πέντε νεκροί το πρώτο εξάμηνο του 2011

Παρά τον μεγάλο αριθμό καταγεγραμμένων περιστατικών μέθης, μείωση φαίνεται να παρουσιάζει ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου, η οποία επί χρόνια βρισκόταν ψηλά στις λίστες των περιοχών με τα περισσότερα ατυχήματα. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι νεκροί στους ρεθυμνιώτικους δρόμους έφτασαν τους 5, οι σοβαρά τραυματίες ήταν 4 και οι ελαφρά τραυματίες 18.

Μείωση των ατυχημάτων σε πανελλήνιο επίπεδο

Μείωση εμφανίζεται και στα ποσοστά των ατυχημάτων σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Παρουσιάζεται μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 14,6% και των θυμάτων τους κατά 16% για το πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι του ίδιου χρονικού διαστήματος πέρυσι. Συγκεκριμένα φέτος σε όλη τη χώρα τους πρώτους έξι μήνες έγιναν 431 δυστυχήματα, 630 σοβαρά ατυχήματα και 5.421 ελαφρά, που είχαν ως αποτέλεσμα 463 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, 756 να τραυματιστούν σοβαρά και 7.198 ελαφρά.

Η μέθη, η υπερβολική ταχύτητα, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και η παραβίαση προτεραιότητας αποτελούν τις αιτίες του μεγαλύτερου μέρους των τροχαίων δυστυχημάτων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook