Tο εξαιρετικό βίντεο του BBC είναι από εκείνες τις μαγικές στιγμές που οι άνθρωποι και τα τεχνικά τους μέσα καταφέρνουν να ξεκλειδώνουν μερικά από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά μυστικά για το ζωικό βασίλειο. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ειδικοί επιστήμονες έστησαν μερικά πολύ ευαίσθητα μικρόφωνα και μία κάμερα πολύ αργής κίνησης για να καταγράψουν τον τρόπο αλλά κυρίως τον ήχο από την πτήση των πουλιών.

Όπως βλέπουμε δοκίμασαν με διάφορα πουλιά το πείραμά τους. Στην αρχή ένα περιστέρι, το οποίο κάνει έναν αρκετά έντονο και συνεχόμενο ήχο στην πτήση του. Στην συνέχεια ένα γεράκι, το οποίο είναι σαφώς πιο αθόρυβο, αλλά και πάλι παρουσιάζει έναν στακάτο ήχο κατά την διάρκεια του χτυπήματος των φτερών.

Εκεί που οι ειδικοί επιστήμονες μένουν κυριολεκτικά άφωνοι είναι όταν δοκιμάζουν την κουκουβάγια. Το πέταγμά της όπως βλέπουμε και από το βίντεο είναι εντελώς αθόρυβο, καθώς τα ιδιαίτερα ευαίσθητα μικρόφωνα δεν πιάνουν τον παραμικρό ήχο. 

Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες έχει να κάνει με την κατασκευή της κουκουβάγιας (μικρό σώμα, μεγάλα φτερά). 

Αλλά κυρίως αποδίδεται στο γεγονός ότι αυτός ο κυνηγός της νύχτας έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτίθεται στα θηράματά του, τα οποία έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένη την αίσθηση της ακοής, χωρίς να γίνεται αντιληπτός.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το δεύτερο μέρος του πειράματος, όπου τα τρία αυτά πουλιά καλούνται να πετάξουν πάνω από ένα στρώμα από πούπουλα. Ο αέρας που κινείται ανάμεσα στα φτερά του περιστεριού και του γερακιού σηκώνει στον αέρα τα πούπουλα, την ίδια στιγμή που το πέταγμα της κουκουβάγιας περνά εντελώς απαρατήρητο πάνω από το ελαφρύ αυτό στρώμα.

Όπως και να έχει πρόκειται για ένα ακόμα από τα μικρά και θαυμαστά μυστικά της φύσης, από εκείνα τα πολλά που έχει να μάθει ακόμα ο άνθρωπος. Και κυρίως να μάθει και να διδαχθεί από αυτά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook