Την έντονη ανησυχία της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου σχετικά με τις μολυσμένες παρτίδες κρέατος που φέρεται να έφτασαν και σε επιχείρηση των Χανίων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΚΗ

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου (ΕΝΚΗ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της μετά την γνωστοποίηση-προειδοποίησης του ΕΦΕΤ για διάθεση 725 κιλών μολυσμένου βοδινού κρέατος Γαλλικής προέλευσης σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας & Χανίων Κρήτης. Το υπεύθυνο μικρόβιο είναι του είδους κολοβακτηριδίου (Escherichia coli, στελέχη, Ο157:Η7 [eae+, stx1+) το οποίο είναι παρόμοιο με το στέλεχος της Γερμανίας που είχε μολύνει φρέσκα λαχανικά προ μηνός περίπου και έχει προκαλέσει τα γνωστά πολύ σοβαρά κρούσματα μόλυνσης.

Τα 46 περίπου από τα συνολικά 725 κιλά παραλήφθηκαν πριν από ένα μήνα 16/6/2011 από επιχείρηση των Χανίων και είναι άγνωστο αν και πολύ πιθανό να έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά της Κρήτης.

Η ΕΝΚΗ ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες των διευθύνσεων εμπορίου της περιφέρειας να διερευνήσουν την τύχη των συγκεκριμένων παρτίδων κρέατος στην Κρήτη μετά την παραλαβή τους από την μονάδα των Χανίων.

Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες παρτίδες, υπό μορφή νωπού, κατεψυγμένου ή επεξεργασμένου κρέατος υπάρχουν αδιάθετες στην αγορά θα πρέπει άμεσα να αποσυρθούν. Στην περίπτωση που έχουν διατεθεί στην λιανική αγορά πρέπει χωρίς χρονοτριβή να γίνει προσπάθεια ανεύρεσης/ταυτοποίησης των καταναλωτών που τις αγόρασαν.

Παράλληλα πρέπει να διεξαχθεί επιδημιολογική μελέτη ανίχνευσης τυχόν συμβάντων νόσησης (γανστρεντερίτιδα), στις περιοχές λιανικής πώλησης των μολυσμένων παρτίδων. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο διότι δεν μας καθησυχάζει η διαβεβαίωση από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα σε καταναλωτές, τα οποία να συνδέονται με το συγκεκριμένο παθογόνο στέλεχος, στις περιοχές όπου διακινήθηκαν τα αναφερόμενα προϊόντα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν αναφέρθηκαν τα τυχόν κρούσματα γανστρεντερίτιδας ή το λιγότερο πιθανό το μολυσμένο κρέας να μην έχει καταναλωθεί ακόμη. Παρότι το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφερε να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει/ιχνηλατήσει τις μολυσμένες παρτίδες κρέατος, άλυτο παραμένει το θέμα της έγκαιρης και συνάμα προληπτικής ανάκλησης/απόσυρσης. Οι μολυσμένες παρτίδες διακινήθηκαν περισσότερο από μήνα στην αγορά (ημερομηνία παραλαβής στην ελληνική αγορά 15 & 16 Ιουνίου 2011) χωρίς προειδοποίηση γεγονός που θέτει μεγάλο θέμα ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ένωση καταναλωτών συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν επισταμένως τις παρακάτω πρακτικές οδηγίες:

Μαγειρεύουμε πολύ καλά το κρέας ή το κιμά και δεν καταναλώνουμε ωμά προϊόντα κρέατος
Μετά την κοπή του κρέατος πλένουμε πολύ προσεκτικά και με άφθονο σαπούνι και ξέβγαλμα με νερό τα χέρια μας πριν ακουμπήσουμε άλλα τρόφιμα αλλά και πόμολα πόρτας ή την βρύση
Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το μαχαίρι που τεμαχίσαμε το κρέας για να κόψουμε άλλα τρόφιμα όπως λαχανικά ή ψωμί αλλά το πλένουμε με άφθονο απορρυπαντικό πριν το χρησιμοποιήσουμε ξανά.
Προσέχουμε στο ψυγείο ώστε το κρέας και η συσκευασία περιτυλίγματος του να μην είναι σε επαφή με άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε ωμά όπως φρούτα ή λαχανικά. Σε περίπτωση που έρθει το κρέας σε επαφή πλένουμε πολύ καλά τα τρόφιμα ή δεν τα καταναλώνουμε καθόλου.
Οι μαζικοί χώροι εστίασης πρέπει να χρησιμοποιούν πλήρως τους κανόνες υγιεινής της παρασκευής και διάθεσης των τροφίμων.

Η ΕΝΚΗ ζητά από τις αρμόδιες αρχές της περιφέρειας να συστήσουν άμεσα ειδική ομάδα αποτελούμενη από εξειδικευμένους και έμπειρους επιστήμονες με την συνδρομή του Πανεπιστημίου Κρήτης και των επαγγελματικών ενώσεων των ειδικών επιστημόνων πχ. κτηνιάτρων, γεωπόνων, χημικών και γιατρών. Η επιτροπή, αυτή θα πρέπει με άμεση ετοιμότητα να συντονίζει την δέσμη των απαραίτητων ενεργειών προστασίας που πρέπει εγκαίρως να υλοποιούνται σε επίπεδο περιφέρειας στην περίπτωση προειδοποιήσεων όπως αυτή. Προς αυτή την κατεύθυνση θέτει τα μέλη της, ειδικούς επιστήμονες, στην διάθεση των αρχών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook