Στην Αθήνα έφτασε λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, προερχόμενη από την Τουρκία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.

Στην τριήμερη παραμονή της στη χώρα μας, η κ.Κλίντον θα έχει συναντήσεις, αύριο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον ομόλογό της υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών και τη Δευτέρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λίγο πριν τις δέκα το βράδυ του Σαββάτου φτάνει στην Αθήνα η επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ κυρία Χίλαρι Κλίντον. Η προσγείωση του αεροσκάφους που θα τη μεταφέρει αναμένεται μάλιστα να μεταδοθεί σε απ\’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση.

Το γεγονός αυτό είναι αποκαλυπτικό της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερκών των Ηνωμένων Πολιτειών για να ενισχύσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, κυρίως όμως στο εσωτερικό.

Αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση από τις συνομιλίες με την κυρία Κλίντον είναι να δημιουργηθεί η εικόνα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθεια αποτροπής της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Κυρίως όμως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ελπίζουν ότι με το φωτογραφικό στιγμιότυπο του κ. Γιώργου Παπανδρέου δίπλα στην επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ και με μία καλή δήλωση από την κυρία Κλίντον θα δοθεί το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον προσφέρει ισχυρή, ξεκάθαρη και ανυπόκριτη πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

Οι Ηνωμένες Πολιτειες είναι άλλωστε η χώρα με την ισχυρότερη πολιτική παρουσία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναν από τους τρεις βραχίονες που έχουν αναλάβει την αναχρηματόδοτηση του ελληνικού χρέους.

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την κυρία Κλίντον θα υποδεχθεί ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, ένας από τους στενότερους υπηρεσιακούς συνεργάτες της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών μεχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 που ο κ. Σμιθ μετατέθηκε στην Ελλάδα.

Την Κυριακή η κυρία Κλίντον θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, α γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο δεν θα γίνουν στο υπουργείο Οικονομικών αλλά στο γραφείο του αντιπροέδρου στην οδό Ζαλοκώστα, ίσως για να αποφευχθεί μια μετακίνηση της κυρίας Κλίντον στην πλατεία Συντάγματος. Συνομιλίες που αναμένονται κι αυτές με ενδιαφέρον, στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαρακ Ομπάμα ότι η Αμερική δεν θα γίνει Ελλάδα, ούτε Πορτογαλία…

Η κυρία Κλίντον και ο κ. Λαμπρινίδης αναμένεται να υπογράψουν \”Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και βυζαντινού εκκλησιαστικού εθνολογικού υλικού μέχρι και τον 15ο αι. μ.Χ.», το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας αρχαιοτήτων, ενώ από τις συζητήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών δεν θα λείψουν τα ελληνοτουρκικά (με ενημέρωση για την εξέλιξη τω συνομιλιών Αθηνών Αγκυρας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαιο), το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και θέματα αμοιαίου ενδιαφέροντος. Το απόγευμα της Κυριακής η κυρία Κλίντον σχεδιάζει να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης.

Το επίσημο πρόγραμμα της επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ ολοκληρώνεται το πρωί της Δευτέρας με συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά. Αμέσως μετά, η προερχόμενη από την Κωνσταντινούπολη κυρία Κλίντον θα αναχωρήσει για το Νέο Δελχί.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook