Το έθιμο της ευλογίας των προβάτων –που σύμφωνα με αναφορές προέρχεται από την περίοδο της ενετοκρατίας– αναβίωσε και σήμερα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, στην Ασή Γωνιά στα Χανιά.

Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου Γεωργίου στα Χανιά, στους Ιερούς Ναούς που είναι αφιερωμένοι στην μνήμη του.

Στο ορεινό και γραφικό χωριό του Αποκόρωνα, στην Ασή Γωνιά τελέσθηκε την Δευτέρα 2 Μαΐου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Άγιο Γεώργιο ”τον Γαλατά”, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων του Πρωτ. Εμμανουήλ Παπαδοκωσταντάκη, του οικείου εφημερίου Πρεσβ. Βασιλείου Χατζηδάκη και του διακόνου π. Δημητρίου Δερμιτζάκη.

Η ονομασία αυτή, ”Γαλατάς”, έχει δωθεί γιατί κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής φέρνουν τα αιγοπρόβατα τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έξω από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και αφού τα ευλογήσει ο ιερέας, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στον κόσμο.

Στις 30.000 περίπου υπολογίζονται τα ζώα της περιοχής και κάθε χρόνο αυτή την ημέρα  κάθε Ασηγωνιώτης κτηνοτρόφος  τα φέρνει στην Εκκλησία για να ευλογηθούν.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στη Θεία Λειτουργία ανάμεσα του εκπρόσωποι της Περιφέρειας, των Δήμων και των στρατιωτικών αρχών.

Πηγή: imka.gr