Έπειτα από μαραθώνιες και πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ πολιτικών, τραπεζιτών και κοινοτικών εμπειρογνωμόνων άρχισε να φαίνεται τις πρωινές ώρες του Σαββάτου… φως στο βάθος του τούνελ, που πιθανότητα θα οδηγήσει σε βιώσιμη και μόνιμη λύση για την ελληνική κρίση χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία εκ των συνεδριάσεων ολοκληρώθηκε στις 4 το πρωί (ώρα Ρώμης).

Οι εκπρόσωποι των διεθνών τραπεζών έχουν καταλήξει στα επικρατέστερα σενάρια για τη συμμετοχή τους στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας και πλέον το «μπαλάκι» περνάει στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης να ληφθεί η τελική απόφαση.

Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα την τελική πρόταση του Institute of International Finance- IIF (Διεθνής Ένωση Τραπεζών) για την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Σύμφωνα με το «ΕτΚ» η πρόταση κατατέθηκε από τον γενικό διευθυντή Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος δείχνει «πολύ φιλική στάση» έναντι της Ελλάδας.

Η πρόταση του IIF περιλαμβάνει ένα «μενού» επιλογών, οι οποίες μαζί με την πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ πιστεύεται πως θα δώσουν ανάσα στη διαχείριση του υπέρογκου χρέους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο δεν έχει λάβει ακόμα τελική απόφαση εάν θα συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Συγκεκριμένα, το IIF προτείνει τρεις λύσεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και συνδυαστικά:

– Πρώτη: Επιμήκυνση για 30 χρόνια όλων των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 στην ονομαστική αξία τους, με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που «τρέχει» σήμερα στην αγορά.

– Δεύτερη: Ανταλλαγή όλων των ελληνικών ομολόγων με νέα 30ετή ομόλογα. Τα νέα ομόλογα θα έχουν την ίδια ονομαστική αξία με τα παλιά ή θα υποστούν «κούρεμα». Η ανταλλαγή θα γίνει με εγγύηση της Ε.Ε.

– Τρίτη: Επαναγορά χρέους με μετρητά από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική αξία τους. Προτείνεται η δημιουργία ενός ταμείου με αρχικό κεφάλαιο μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ.

Επίσης, στην πρόταση του IIF σημειώνεται πως πέρα από τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα πρέπει να γίνει οικειοθελώς για να μην ενεργοποιηθούν τα CDS, η Ελλάδα θα δανειοδοτηθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ με ένα ποσό της τάξης των 60 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι το νέο τριετές πρόγραμμα θα επιτρέψει στη χώρα μας να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές εντός του 2013.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook