Χωρίς διημερεύοντα φαρμακεία, που να λειτουργούν δηλαδή συνεχώς από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, θα λειτουργεί από σήμερα ο κλάδος σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για άρση των διημερεύσεων από την Τετάρτη 4 Μαΐου.  
 
Την άρση των διημερεύσεων είχε αποφασίσει τον περασμένο Φεβρουάριο το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ) για την Αττική, ωστόσο η πρόταση για άρση των διημερεύσεων ψηφίστηκε στα μέσα Απριλίου και στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ  όπου συμμετείχαν 180 αντιπρόσωποι και πρόεδροι των Συλλόγων όλης της χώρας.
 
Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία με το κλασικό ωράριο (εκείνα που λειτουργούν σε πενθήμερο βάσει του ωραρίου 8πμ – 2μμ και 5μμ-8μμ εκτός απογεύματος Δευτέρας, Τετάρτης) ή από τα φαρμακεία με το διευρυμένο ωράριο ή από εκείνα με το ελεύθερο ωράριο ή από τα διανυκτερεύοντα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΦΣΑ, από τα 3.000 φαρμακεία του λεκανοπεδίου σε μηνιαία βάση τα 450 ήταν διημερεύοντα και τα 150 διανυκτερεύοντα. Έχουν δηλωθεί επίσης, 120 φαρμακεία ότι λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (συνήθως με ωράριο 8 πμ έως 11μμ τα οποία όμως μπαίνουν και στο πρόγραμμα εφημεριών) ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των φαρμακείων με ελεύθερο ωράριο, διότι δεν δηλώνονται οι ώρες λειτουργίες τους και συνεπώς ούτε εγγράφονται σε κάποια κατάσταση των φαρμακευτικών συλλόγων και της περιφέρειας.
 
Σημειώνεται ότι η διημέρευση και η διανυκτέρευση είναι υποχρεωτικές για τους φαρμακοποιούς. Ωστόσο, στην πράξη τα τελευταία χρόνια, και με την λειτουργία ολοένα περισσότερων διευρυμένων φαρμακείων, που διεκδικούν και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των πελατών, τα συνοικιακά και γενικώς τα μικρότερα φαρμακεία ζητούν να εξαιρεθούν από τις διημερεύσεις ή τις διανυκτερεύσεις – ο νόμος επιτρέπει την εξαίρεση για συγκεκριμένους λόγους.
 
Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, τουλάχιστον 600 φαρμακεία της Αττικής βρίσκονται πλέον εκτός εφημεριών (διημερεύσεις ή διανυκτερεύσεις).
 
Η δυσλειτουργία των φαρμακείων και το χάος που επικρατεί στο χώρο αλλά και στους πολίτες έχει τεθεί επανειλημμένα από τον ΦΣΑ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα. Οι φαρμακοποιοί ζητούν από τους αρμόδιους να ρυθμιστεί το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και να αποσαφηνιστούν οι κανόνες που διέπουν τον κλάδο τους έναντι των πολιτών.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook