Ενα σπάνιο μανιτάρι που φωσφορίζει στο σκοτάδι σαν πυγολαμπίδα εντόπισαν ξανά αμερικανοί επιστήμονες στα τροπικά δάση του Αμαζονίου για πρώτη φορά από το 1840. Οι ερευνητές είχαν κατατάξει το μανιτάρι αυτό στη λίστα με τα εξαφανισμένα είδη.

Το 2009, όμως, καθηγητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο το βρήκαν ξανά στη Βραζιλία. Αφού το μελέτησαν για δύο χρόνια και συγκέντρωσαν περισσότερα δείγματα, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Mycol
ogia».
\"\"
Του έδωσαν μάλιστα νέα επιστημονική ονομασία: Neonothopanus gardner.

Ο Τζο
ρτζ Γκάρντνερ, βρετανός βοτανολόγος, ήταν ο πρώτος δυτικός επιστήμονας που το είδε στα χέρια παιδιών στους δρόμους της Βραζιλίας και του έκανε εντύπωση γιατί έλαμπε στο σκοτάδι. Στη συνέχεια το έστειλε στους Βασιλικούς Κήπους του Λονδίνου. Από τότε όμως δεν το είχε ξαναδεί κανείς.

Οι ειδικοί ελπίζουν πως η περαιτέρω ανάλυσή του θα δώσει στοιχεία για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που έχουν την ικανότητα να φωσφορίζουν στο σκοτάδι μέσω χημικών διεργασιών. Αυτά τα είδη ονομάζονται βιο-φωτοβόλα.

Ανάμεσά τους βρίσκονται μέδουσες, βακτήρια, έντομα, άλλοι μύκητες, ψάρια και οι πιο γνωστές πυγολαμπίδες. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η ικανότητά τους να λαμπυρίζουν οφείλεται σε ένα χημικό μείγμα του συστατικού λουσιφερίνη, του ενζύμου λουσιφεράση, οξυγόνου και νερού. «Οσο υπάρχουν οξυγόνο και νερό, αυτά λάμπουν μέρα – νύχτα» λέει η Ντένις Ντεζαρντέν, από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook