Η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τον συντονισμό των διαδικασιών για την απονομή του σήματος ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών 

έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 187 του ν.4072/2012 τον κανονισμό ελέγχου και απονομής ελληνικού σήματος που αφορά στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο.

Με τον υπό διαβούλευση κανονισμό ορίζεται ως Φορέας Απονομής και Ελέγχου του Σήματος στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ) και καθορίζονται με λεπτομέρεια όλες οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την απονομή και τη χρήση του ελληνικού σήματος στα σχετικά προϊόντα.

Τα προϊόντα στα οποία δύναται να απονεμηθεί το Ελληνικό Σήμα είναι τα κάτωθι:

i) «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», όπως αυτό αναφέρεται στο Παράρτημα VII, Μέρος VIII του ΚΑΝ. 1308/2013.

ii) «παρθένο ελαιόλαδο», όπως αυτό αναφέρεται στο Παράρτημα VII, Μέρος VIII του ΚΑΝ. 1308/2013.

Για την απονομή του πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως:

 – οι ελαιόκαρποι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων να παράγονται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.

 – τα ελαιοτριβεία, οι επιχειρήσεις αποθήκευσης και εμπορίας μη προσυσκευασμένων προϊόντων, καθώς και οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας να εδρεύουν στην Ελλάδα.

 – να καθιερώνεται και να τηρείται διαδικασία ιχνηλασιμότητας.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που παράγουν ήδη πιστοποιημένο ελαιόλαδο Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης και Προστασίας Γεωργικής Ένδειξης (ΠΟΠ / ΠΓΕ) δικαιούνται τη χρήση του Ελληνικού Σήματος.

Το ελληνικό σήμα ταυτοποιεί την προέλευση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών (ήδη στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται δεκάδες προϊόντα) με στόχο να κατακτήσουν μια ξεχωριστή θέση στις επιλογές των Ελλήνων και ξένων καταναλωτών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους μέχρι σήμερα 05/05/2016 στον ιστότοπο www.opengov.gr.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook