Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τον  σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τα Κέντρα Κοινότητας.

Ο κ. Κεγκέρογλου, αναπτύσσοντας την ερώτηση του, ζήτησε να δημιουργηθούν Κέντρα Κοινότητας σε όλους τους Δήμους της χώρας και όχι μόνο σε 250 ενώ παράλληλα εγκάλεσε την Κυβέρνηση για τον πρόχειρο σχεδιασμό της αναφορικά με τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας και επεσήμανε την υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας να εισηγηθεί άμεσα νομοθετική διάταξη για τη διασφάλιση των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα ανέφερε: « Δεν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία και η συνέχεια υφιστάμενων δομών καθώς και η εργασιακή συνέχεια των 900 εργαζομένων στις δομές αντιμετώπισης φτώχειας.

Αφενός καταργούνται ορισμένες δομές, όπως η Τράπεζα χρόνου και οι δημοτικοί λαχανόκηποι και αφετέρου περιορίζονται οι ειδικότητες.

Όπως εντάσσετε, σύμφωνα με τον οδηγό της ΜΟΔ Α.Ε  αυτόματα τις λειτουργίες των κέντρων Ρομά και των Κέντρων Μεταναστών μαζί με τους εργαζομένους πρέπει να εντάξετε και για τους 900 εργαζόμενους στις δομές αντιμετώπισης  φτώχειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τα Γραφεία Διαμεσολάβησης, που αναφέρονται στον οδηγό της ΜΟΔ Α.Ε ότι δήθεν ενσωματώνονται δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την ένταξη  των συγκεκριμένων εργαζομένων».

Στη συνέχεια επανάφερε το θέμα της Δημιουργίας Κέντρων Κοινότητας σε όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις και τόνισε:

«Τώρα ως προς την εφαρμογή του προγράμματος. Είναι εθνικό το πρόγραμμα; ΝΑΙ ή ΟΧΙ ;

Πρέπει να είναι καθολικό και να αφορά όλους τους Δήμους και τους 325 και οπωσδήποτε τους νησιωτικούς και τους ορεινούς, όπως επιτάσσει το άρθρο 101 του Συντάγματος.

Επειδή ο νόμος 4368/16 προβλέπει χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όποιοι Δήμοι δεν ενταχθούν στα ΠΕΠ πρέπει να χρηματοδοτηθούν κεντρικά από πόρους ΕΚΤ ή και τον κρατικό προϋπολογισμό».

Η Υπουργός κατά την προσφιλή της τακτική απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας ακόμη και για το θέμα που της έθεσε ο Βουλευτής με παρέμβαση του για τους 5 ολόκληρους μήνες, που είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας .

Για το θέμα του οδηγού της ΜΟΔ Α.Ε είπε ότι τον έχει συγγράψει η ίδια, ενώ αυτός φέρει την επωνυμία ΜΟΔ Α.Ε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και για τις προσλήψεις των εργαζομένων είπε ότι θα γίνουν εκτός ΑΣΕΠ, χωρίς να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να απασχολείτε το σύνολο των εργαζομένων .

Επίσης απέφυγε να τοποθετηθεί για την χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, όπως προβλέπει ο ν.4368/16, προκειμένου να λειτουργήσουν Κέντρα Κοινότητας σε όλους τους Δήμους, που δεν θα ενταχθούν στα ΠΕΠ. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook