Το πρωί του Σαββάτου 7 Μαΐου αρχίζει και τη νύχτα της Κυριακής 8/5 αποφασίσθηκε αιφνιδίως να εισαχθεί και ψηφιστεί το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο. Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση της κυβέρνησης και τη θετική ψήφο των εκπροσώπων της δικομματικής πλειοψηφίας πριν από λίγο στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές (Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων) αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή, με την διαδικασία δεύτερης ανάγνωσης του σχεδίου νόμου. Στη σημερινή συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα το απόγευμα, η συζήτηση επικεντρώνεται επί των άρθρων. Κατά την έναρξή της, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος αφού παρουσίασε έγγραφο με μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις (που θα δημοσιοποιηθούν στη συνέχεια της ημέρας), κατέθεσε και αναλογιστικές μελέτες επί των οποίων, όπως υοστήριξε, βασίζονται οι κυβερνητικές προτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων, υπεραμυνόμενος των διατάξεων του σχεδίου νόμου: «Δεν υπάρχει δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη που να εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικά για μικρά και μεσαία εισοδήματα. Είναι ελληνική η μεταρρύθμιση, δεν μας υπαγορεύτηκε από κανένα. Αξιοποιήσαμε δικό μας επιστημονικό δυναμικό, με δικούς μας πόρους, συμβατό με δική μας ιδεολογία και πολιτική. Δεν θα είναι μόνο περικοπές, αλλά εξασφαλίζει και την προστασία συνταξιούων – τόσο ως προς τις κύριες, όσο και στις επικουρικές, σε ποσοστό 90%».

Επανέλαβε δε πως η κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η σημερινή συνεδρίαση, πάντως, σημαδεύτηκε από την ένταση που προκλήθηκε με αφορμή την επιλογή του κ. Ι. Βρούτση (ΝΔ) σε σύντομη παρέμβασή του να μνημονεύσει την τραγική απώλεια τριών ανθρώπων όταν κατά την διάρκεια εκτρόπων στο κέντρο της Αθήνας προ έξι ετών άγνωστοι ακόμα κουκουλοφόροι με μολότωφ έβαλαν φωτιά σε κτίριο της τράπεζας Μαρφίν στην οδό Σταδίου.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γερ. Μπαλαούρας, εν μέσω αντιδράσεων αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να διακόψει τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα ότι η παρέμβασή του ήταν εκτός θέματος.

«Πού σας ενοχλεί;» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Βρούτσης με τις αντιδράσεις από το κόμμα της πλειοψηφίας να κλιμακώνονται. «Αυτή είναι η ευαισθησία σας; Λυπάμαι πολύ» σχολίασε ο κ. Βρούτσης.

«Σας παρακαλώ, καθήστε κάτω κ. Βρούτση» είπε σε έντονο ύφος εκείνη τη στιγμή ο κ. Μπαλαούρας, για να συνεχίσει: «Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα. Αλλά αυτά που κάνετε κ. Βρούτση δεν είναι σωστά. Θέλετε κι εγώ να αναφέρω τη δολοφονία Λαμπράκη; Δεν γίνεται συζήτηση με τέτοιους όρους».

Ζητώντας το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Μανιός κάλεσε τον προεδρεύοντα να δώσει συνέχεια στην κανονική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια του κ. Βρούτση ήταν «προβπκατόρικη». Θέση με την οποία συμφώνησε ο κ. Μπαλαούρας: «Σωστά» είπε για να προσθέσει απευθυνόμενος τόσο στον κ. Βρούτση, όσο και σε άλλους βουλευτές της ΝΔ που επίσης διαμαρτύρονταν έναντι των αντιδράσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορείτε να έρχεστε να πετάτε πυροτεχνήματα για να δημιουργείτε εντυπώσεις» είπε ο προεδρεύων και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις επί του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook