Μετά από δεκαετίες αδράνειας ανοίγει μία πόρτα ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τη σφαγή του Διστόμου, ένα από τα χειρότερα εγκλήματα των Ναζί στην Ευρώπη.Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης δέχτηκε να υπάρξει παρέμβαση της Ελλάδας στη δίκη που διεξάγεται στην Ιταλία, όπου η Γερμανία έχει προσφύγει κατά αποφάσεων της ιταλικής δικαιοσύνης που δικαιώνουν θύματα ναζιστικών θηριωδιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χάγης, η Αθήνα μπορεί να \”ενημερώσει το δικαστήριο για τη φύση των δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων της\”.

Η Γερμανία είχε προσφύγει κατά απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης του 1997. Η απόφαση ανέφερε ότι μπορούσαν να κατασχεθούν δύο ιδιοκτησίες του γερμανικού κράτους στην Ιταλία, κατόπιν αιτήματος συγγενών σφαγιασθέντων στο Δίστομο το 44. Η Ιταλία επικύρωσε απόφαση του δικαστηρίου Λιβαδειάς.

Η δικηγόρος των θυμάτων Γκέλυ Σταμούλη, μιλώντας στην ΕΤ 3, ανέφερε ότι άνοιξε ο δρόμος ώστε \”οι Διστομίτες να δουν αποζημιώσεις στο ορατό μέλλον\”. \”Θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η Μέρκελ θα υποχρεωθεί να αναλάβει τις υποχρεώσεις της\” πρόσθεσε.

Όπως είπε, οι αποζημιώσεις ανέρχονται στα 70 εκ. ευρώ με τους τόκους και θα ικανοποιηθούν – αν υπάρξει θετική απόφαση – με κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων.

Η σφαγή στο Δίστομο έγινε το 1944 ως αντίποινα για το θάνατο 40 γερμανών στρατιωτών σε μάχη με έλληνες αντάρτες και κατοίκους του Διστόμου. Οι στρατιώτες των Ες Ες έσφαξαν μέσα σε ώρες 228 αμάχους, μεταξύ αυτών γυναίκες και μωρά, με μαρτυρίες για στρατιώτες που έσφαζαν εγκύους, βίαζαν γυναίκες και πατούσαν κεφαλάκια μωρών. Ο ιερέας του χωριού αποκεφαλίστηκε. Σφαγιάστηκαν 117 γυναίκες και 53 παιδιά.

 

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook