Μια εβδομάδα απέμεινε για την έναρξη της Γιορτής Κρασιού, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από 23-28 Ιουλίου στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου. Η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις και ποικιλία εκδηλώσεων. Θα υπάρξουν βραδιές αφιερωμένες στους ερασιτέχνες παραγωγούς οίνου και τσικουδιάς, οι οποίοι θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να εκθέσουν τα προϊόντα τους.

Από τις εκδηλώσεις δεν θα λείψει το παιδικό πρόγραμμα με εικαστικές και οικολογικές παρεμβάσεις αλλά και βραδιές γεμάτες μουσική για όλα τα γούστα. Θα υπάρξουν, επίσης, διαγωνισμοί χορού και μαγειρικής, για μικρούς και μεγάλους.

Το κρασί μπαίνει για τρίτη συνεχή χρονιά δυναμικά στο προσκήνιο μέσα από μια γιορτή που φιλοδοξεί να δώσει στα εξαιρετικής ποιότητας ντόπια προϊόντα την ευκαιρία να γίνουν ευρύτερα γνωστά, τόσο στους Ρεθεμνιώτες και τους Κρητικούς, όσο και στους ξένους επισκέπτες.

Στη φετινή Γιορτή Κρασιού οι επισκέπτες θα απολαύσουν κρητικό, λαϊκό και έντεχνο πρόγραμμα από γνωστούς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα. Ο Διονύσης Τσακνής, ο Πάνος Μουζουράκης και τα «Υπόγεια Ρεύματα» θα δώσουν τρεις συναυλίες που αναμένεται να προσελκύσουν αρκετό κόσμο. Παράλληλα, τα συγκροτήματα του Νίκου Συνολάκη, του Νίκου Παπαλεξάκη, το Λύκειο Ελληνίδων με τον Κώστα Κουτελιδάκη, καθώς και χορευτικά συγκροτήματα του Ρεθύμνου, θα διασκεδάσουν τους επισκέπτες με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Κρήτης.

Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, Κατερίνα Ξεκάλου, Εύα Δροσάκη-Smith, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Λένα Φωτοπούλου, Θωμάς Κρεβετζάκης, Μάριος Κυριμάκης, Στέλιος Χαρκιανάκης, Αναστασία Αποστολάκη, Ελένη Χαμογιωργάκη, Εύα Γαλεράκη, Βάγια Δρογκούλα και προσκαλεί όλους «σε μια ανεπανάληπτη οινική και όχι μόνο εμπειρία που σκοπό έχει τη γνωριμία με προϊόντα που αποτελούν τη βάση του διατροφικού μας πολιτισμού. Παράλληλα θα αποτελεί και μια εναλλακτική πρόταση για την καλοκαιρινή μας έξοδο».

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Γιορτής Κρασιού:

Σάββατο 23 Ιουλίου

20:00-23:00 «Οίνος ρέει… οίνος ευφραίνει…»

Έκθεση και Οινογνωσία εμφιαλωμένου Κρητικού Κρασιού, με την παρουσία των παραγωγών και μελών των Δικτύων Οινοπαραγωγών Ηρακλείου και Χανίων-Ρεθύμνης που παρουσιάζουν τις νεότερες εξελίξεις στον Κρητικό Αμπελώνα.

19:30-20:30 «Κόκκινη κλωστή δεμένη…»

Όπως τα παραμύθια, έτσι και το ύφασμα αρχίζει με το ξετύλιγμα μιας κλωστής… Η Δρ. Αρχαιολογίας-Μουσειολόγος, κ. Βάσω Λίπα, δημιουργός και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα ξετυλίξει μαζί με τα παιδιά την ιστορία της κλωστής και των παραδοσιακών υφαντών.

20:00-21:00 «Από πού ξετρύπωσε αυτή η μελωδία;»

Ακουστική μουσική από τον σαξοφωνίστα Αντώνη Χαντουμάκη.

21:00-21:30 «Πάντα σε χαρές…»

Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και το συγκρότημα του Νίκου Παπαλεξάκη.

21:30-23:30 «Με τα τραγούδια συντροφιά..»

Συναυλία με τον Διονύση Τσακνή.

Κυριακή 24 Ιουλίου

20:00-23:00 «Οίνος ρέει… οίνος ευφραίνει…»

Έκθεση και Οινογνωσία εμφιαλωμένου Κρητικού Κρασιού, με την παρουσία των παραγωγών και μελών των Δικτύων Οινοπαραγωγών Ηρακλείου και Χανίων-Ρεθύμνης που παρουσιάζουν τις νεότερες εξελίξεις στον Κρητικό Αμπελώνα.

19:30-20:00 «Ο Μορμόλης»

Kουκλοθέατρο για παιδιά από την ομάδα «Ουτοπία».

20:00-20:30 «Super chefs-junior»

Διαδραστικό πρόγραμμα μαγειρικής για παιδιά από τον γνωστό σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο.

20:30-21:00 «Χοροί δεν είναι μόνο Κρήτη…»

Παραδοσιακό πρόγραμμα με μουσική και χορούς της Θράκης από το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου.

21:00-21:30 «Super Chefs»

Διαδραστικό πρόγραμμα μαγειρικής για ενήλικες από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο.

21:30-22:00 «Πάντα σε χαρές…»

Παραδοσιακό πρόγραμμα με μουσική και χορούς της Κρήτης από το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου. Παίζει ο Κώστας Κουτελιδάκης.

22:00-23:30 «Με τα τραγούδια συντροφιά…»

Συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη.

Δευτέρα 25 Ιουλίου

19:30-20:00 «Ο γάμος του Αλευράκη με τη Ζαχαρούλα»

Αφήγηση παραμυθιού «Ο γάμος του Αλευράκη με τη Ζαχαρούλα» από τη Γωγώ την Παραμυθού.

19:30-20:30 «Κατασκευάζουμε με έμπνευση την άμπελο…»

Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από καθηγητές εικαστικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

20:30-21:00 «Μαγειρική έμπνευση»

Γευστική πρόταση από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων.

21:00-22:00 «Πάντα σε χαρές…»

Κρητική βραδιά με τον λαουτιέρη Νίκο Συνολάκη και χορευτικό πρόγραμμα από τον παραδοσιακό Σύλλογο «Ερωφίλη».

22:00-23:30

Ροκ συναυλία από το μουσικό σχήμα «ARAPAO».

Τρίτη 26 Ιουλίου

19:30-20:00 «Όταν χορεύουν τ’ αστέρια»

Αφήγηση παραμυθιού από τη Γωγώ την Παραμυθού.

20:00-20:30 «Χορός με τον Αλέξη!»

Τα παιδιά χορεύουν σε συνεργασία με τις σχολές χορού της πόλης μας.

Παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

20:30-21:00 «Πάντα σε χαρές…»

Κρητική παραδοσιακή μουσική με το συγκρότημα «Κύκλος» του Γιάννη Μελαμπιανάκη και χοροί της Κρήτης από τον παραδοσιακό μουσικοχορευτικό σύλλογο οι «Ρίζες της Κρήτης».

21:00-22:00 «Χορός με τον Αλέξη!»

Βραδιά χορού σε συνεργασία με τις σχολές χορού της πόλης μας.

Παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας. Συμμετέχουν οι σχολές χορού: Bailando Fuerte, Χοροκίνηση, Casa del Loco, Ελίνα Παναρετάκη.

22:00-23:30 «In the Jazz Spirit»

Μουσική τζαζ από το μουσικό σχήμα «CANEA 6».

Τετάρτη 27 Ιουλίου

19:30-20:30 «Μικρό χελωνάκι στο δρόμο προς τη θάλασσα»

Περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικού χαρακτήρα από το Σύλλογο Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», το οποίο μέσω διαδραστικών ερωτήσεων, παιχνιδιών και καλλιτεχνικών δράσεων, φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και την θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta.

20:00-20:30 «Ο πιο καλός ο μαθητής…»

Οι μαθητές του Κέντρου Νέων Δήμου Ρεθύμνης παίζουν με τους δασκάλους τους, Γιάννη Βρεττό λαούτο και Κώστα Κουτελιδάκη λύρα και μαντολίνο.

20:30-21:30 «Τσικουδιά, Κρήτης Πνεύμα»

Ο φακός του γνωστού φωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή, διερευνά την παράδοση και παρουσιάζει την ιστορία της Κρητικής τσικουδιάς (ρακί) με το βραβευμένο φωτογραφικό άλμπουμ, ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ευγένεια του Κρητικού πνεύματος-τσικουδιά (ρακί). Προλογίζει ο κ. Νίκος Σκουλάς, πρώην υπουργός Τουρισμού και ο κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του CONCRED (Ελληνική Ακαδημία Γεύσης).

21:00-23:00 «Πνεύματα… Κρήτης»

ΤσικουδοΓνωσία! Κρήτες αποσταγματοποιοί παρουσιάζουν και ευφραίνουν με τις τσικουδιές τους.

22:00-23:30

Συναυλία με το μουσικό σχήμα «Υπόγεια Ρεύματα».

Πέμπτη 28 Ιουλίου

19:30-20:30 «Κατασκευάζουμε με έμπνευση την άμπελο…»

Τα παιδιά δημιουργούν κατασκευές υπό την καθοδήγηση των καθηγητών εικαστικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακούγοντας παραμύθια από τη Γωγώ την Παραμυθού με θέμα το σταφύλι.

20:30-21:00 «Πάντα σε χαρές…»

Κρητικό πρόγραμμα από το μουσικοχορευτικό τμήμα του λαογραφικού συλλόγου «Αρκάδι».

21:15-22:15 «Μοιραζόμαστε γνώση… ανταλλάσσουμε πνεύμα»

Ο Δήμος Ρεθύμνου τιμά τον Ρεθεμνιώτη καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ. Μανόλη Ν. Σταυρακάκη για την προσφορά του στην ελληνική αμπελουργία και την ανάδειξη των πολυτιμότερων ποικιλιών και κλώνων του ελληνικού αμπελώνα. Ο Δήμος επίσης τιμά τα Δίκτυα Οινοπαραγωγών Ηρακλείου και Χανίων-Ρεθύμνου για τη συλλογική συμβολή τους στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα στην Κρήτη. Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με Ρεθεμνιώτες Ερασιτέχνες Παραγωγούς Εμφιαλωμένου Κρασιού και παρουσίαση-δοκιμή των προϊόντων τους.

22:15-23:30 «Παράδοσης Ψίθυροι»

Σκοποί και τραγούδια από την δημοτική παράδοση της Κρήτης. Λύρα: Αντώνης Φραγάκης, Πνευστά: Γιώργης Ζαχαριουδάκης, Λαούτο: Δημήτρης Σιδερης, Μπουλγαρί-Λαούτο: Στέλιος Συκάκης, Κρουστά: Γιάννης Παπατζανής.

Παράλληλες δράσεις

• «Το πνεύμα του Άμβυκα»

Έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Σμαραγδή με θέμα την απόσταξη της τσικουδιάς. Η έκθεση διαρκεί από 23/7 έως και 28/7 στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου. Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 23 Ιουλίου ώρα 21:00.

• «Πνεύμα και πόλη»

Έκθεση Εικαστικών έργων σε βιτρίνες καταστημάτων της Παλιάς Πόλης. Οργάνωση Σύλλογος Παλιάς Πόλης.

• «Εβδομάδα Κρητικού Οίνου» (WineWeek)

Μέρες κρητικού κρασιού (WineWeek): Ειδικά μενού και τιμές κρασιών από το Σύλλογο Εστίασης και Αναψυχής σε εστιατόρια της πόλης, για τις μέρες της Γιορτής.

• «Ποιητικός αυτοσχεδιασμός»

Καθημερινή απαγγελία μαντινάδων από το Σύλλογο Κρητών Στιχουργών «Μιχάλης Καυκαλάς».

 

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook