Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ενόψει της ψήφισης του Ασφαλιστικού την Κυριακή, είχε αναφορές φυσικά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό αλλά στόχος της ήταν να συσπειρώσει τους βουλευτές του κόμματός του με σφοδρότατη προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά με το κόψιμο κάθε γέφυρας με τα κόμματα του Κέντρου.

Ο πρωθυπουργός, εμφανίστηκε βέβαιος ότι στην κοινωνία οι πολίτες αναγνωρίζουν την ειλικρινή προσπάθεια της κυβέρνησης για τομές. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε φιλόδοξη μεταρρύθμιση το ασφαλιστικό και υποστήριξε ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν ούτε ένα ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Είπε ότι «αν δεν γινόταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, θα κατέρρεε και δεν θα μπορούσαμε σε λίγα χρόνια να εγγυηθούμε καν τις συντάξεις».

Για όσους τον κατηγόρησαν για αιφνιδιασμό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για θράσος και πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό συζητείται επί 5 ολόκληρους μήνες και μεσα και έξω από την Βουλή. 

Αίσθηση προκάλεσαν και τα όσα είπε για την εθνική σύνταξη αναφερόμενος στους αγρότες. Είπε, ότι με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και τα ανταποδοτικά, ένας μέσος αγρότης σε δέκα χρόνια χωρίς την μεταρρύθμιση θα είχε μόνο 250 ευρώ, δηλαδή σύνταξη πείνας, ενώ τώρα, θα έχει πάνω από 600 ευρώ. «Και αυτό δεν είναι μικρό πράμα», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος επίσης στα 384 ευρώ μίλησε για γεράματα αξιοπρέπειας με την εθνική σύνταξη.

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ – Φερέφωνο της διαπλοκής ο Μητσοτάκης

Ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας να συσπειρώσει τους βουλευτές του, επιτέθηκε σφόδρα στη ΝΔ λέγοντας ότι πρότεινε όσα έχει ακούσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πολλές φορές να προτείνει το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις εναντίον του κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για παραλήρημα και αποκαλώντας τον φερέφωνο της διαπλοκής. Μίλησε ακόμα για μύθους που έφτιαξε η ΝΔ αλλά και ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε σύγχιση και ταυτίζεται με τους δανειστές. Είναι ένα πράγμα να λες οτι η κυβέρνηση έχει παραδοθεί και είναι άλλο να λες ταυτόχρονα ότι η επιμονή στην διαπραγμάτευση μας οδηγεί στην δραχμή.

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όσα είπε για το νόμισμα μιλώντας για πολιτικό και θεσμικό ατόπημα εκ μέρους της ΝΔ. «Η ηγεσία της ΝΔ», είπε, «ακολουθεί πιστά τα πεπραγμένα Σαμαρά και με έναν ηγέτη που άγεται και φέρεται υπερασπιζόμενος τον σκληρό πυρήνα της διαπλοκής. Είναι φερέφωνο της διαπλοκής και συντάσσεται με αυτούς που βλέπουν ότι η χώρα περνάει το δύσκολο κάβο. Κάποιοι φοβούνται ότι θα χάσουν τα κεκτημένα τους και συντάσσεται με αυτούς».

Τον κατηγόρησε ότι ταυτίζεται με τις πιο σκληρές θέσεις των δανειστών και αναφέρθηκε στην περίφημη συνέντευξη Μητσοτάκη στην Washinghton Post. «Ο κ. Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των γκολντεν μποις. Τα παίζει όλα στην ρουλέτα στο μαύρο να αποτύχει η διαπραγμάτευση».

Ουραγός του Λεβέντη η Φώφη

Από τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα όμως δεν γλίτωσαν και τα κόμματα του κέντρου και κυρίως το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά αλλά και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Κατηγόρησε την κα Γεννήματα ότι έχει πάθει “Σύνδρομο της Στοκχόλμης”. «Συνεχίζουν ακόμα και τώρα να χορεύουν στον ίδιο σκοπό και σαν φερέφωνα της ΝΔ επιτίθενται στην κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός.    Ο κ. Τσίπρας, είπε ακόμα ότι θα έπρεπε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μελετήσει τις δηλώσεις του Πιτέλα και να προβληματισθεί. «Δεν μας πέφτει και λόγος αλλά δεν γίνεται κάποιος που ανήκει στον προοδευτικό χώρο να είναι ουραγός του Λεβέντη», είπε.

Κόβοντας κάθε γέφυρα συνεργασίας ή στήριξης της κυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας είπε:

«Η ευθύνη που αναλάβαμε είναι ιστορική. Αλλά είναι γνώση δική μας ότι είναι η μοναδική ελπίδα για την χώρα και τις υπόλοιπες γενιές να πάρει οριστικό διαζύγιο από το παρελθόν. Το μέλλον δεν πρέπει να μοιάζει με το παρελθόν». Και συνέχισε: «Στη μάχη για να βγάλουμε την χώρα από το τέλμα της επιτροπείας δεν θα ζητήσουμε στήριξη από το παλιό πολιτικό σύστημα».

«Θα είμαστε απέναντι στις κατασκευασμένες ειδήσεις χρεοκοπημένων μέσων ενημέρωσης, στις παρασυνάξεις της διαπλοκής. Είναι τιμή και παράσημο τόσα πολλά συμφέροντα να συνασπίζονται εναντίον μας. Οι δικοί μας σύμμαχοι είναι η πλειοψηφία του λαού που έχει πάρει απόφαση ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε αλλιώς. Πρέπει να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης. Με την στήριξη αυτών καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα και θα το βγάλουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook