Ο Δήμος Πλατανιά   και το Ν.Π.Δ.Δ. του δήμου, πραγματοποίησαν σε μια λιτή τελετή   το κόψιμο  του κότινου από την αρχαία ελιά των Βουβών σύμβολο ειρήνης των λαών, ο οποίος και θα συνοδεύσει τη φλόγα της λαμπαδηδρομίας του 1ου Μαραθωνίου Κρήτης που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού ιεράρχη  Ειρηναίου, όπως φυσικά και ο Μαραθώνιος που θα διεξαχθεί  την ερχόμενη  Κυριακή 8 Μαϊου.

Το  τελετουργικό  έγινε,  όπως αρμόζει στην περίσταση, με σεμνότητα και με ντυμένες ιέρειες από τον αθλητικό- χορευτικό σύλλογο “ Οι Πελασγοί”. 

Ο Κότινος παραδόθηκε στο Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη  καθώς και  τα στέφανα που θα στεφανώσουν τους   Μαραθωνοδρόμους, ο οποίος με τη σειρά του θα  τα παραδώσει στο βωμό της φλόγας, το Σάββατο 7 Μαϊου  στις 8.00μ.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Ο Δήμαρχος κ.Ιωάννης Μαλανδράκης   στο χαιρετισμό του είπε “ η κίνηση είναι καθαρά συμβολική και συνδέει το θεσμό του Μαραθώνιου  με το μήνυμα της ειρήνης , της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει πιο ιδανικός  συμβολισμός από την κοπή Κότινου από το αρχαίο δένδρο  της  Ελιάς των Βουβών,  της οποίας ο Κότινος  σε πολλές Ολυμπιάδες έχει συνοδεύσει τις εθνικές μας αποστολές μαζί με τη γαλανόλευκη στα Ολυμπιακά Στάδια” 

Στην τελετή παρευρισκόταν και ο Δήμαρχος Κισσάμου κ.Θεόδωρος Σταθάκης, όπου στον χαιρετισμό του  αναφέρθηκε “στη σημασία που παρουσιάζει η διοργάνωση του 1ου Μαραθώνιου και πως αυτό αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μακαριστού ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη”.

Την τελετή παρακολούθησαν ο τεχνικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής κ.Βαγγέλης Παπαποστόλου, ο τέως Δήμαρχος Κολυμβαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης που χαιρέτισε την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ.Πολυχρόνης Σημαντηράκης, ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Νικόλαος Δασκαλάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουβών κ. Αντωνία Στυλιανουδάκη,  η ασημένια Ολυμπιονίκης κ.Γεωργία Ελληνάκη,  καθώς και μεγάλος αριθμός  δημοτών και τουριστών - επισκεπτών.