Το ποσό των περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση να μεταφέρει ετησίως από το πορτοφόλι των φορολογουμένων πολιτών στα ταμεία του κράτους, με τροπολογία που κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που, ως γνωστόν, εισάγεται εσπευσμένα το πρωί του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί τη νύχτα της Κυριακής.

Επί της ουσίας, για φορολογούμενους με ένα παιδί η έκπτωση φόρου περιορίζεται στα 1.950 ευρώ, συρρικνώνοντας το έμμεσο αφορολόγητο στα 8.863 ευρώ. Για άγαμους ή ζευγάρια χωρίς παιδιά η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1.900 ευρώ και το αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι μειώνεται η έκπτωση φόρου εισοδήματος από τα 2100 ευρώ που είναι ως σήμερα (Νόμος 4172/2013, άρθρο 16) στα 1900 ευρώ «για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα», και υπό την προϋπόθεση ότι «το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ». Η μείωση του φόρου ανέρχεται στα 1950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα τέκνο, στα 2000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο τέκνα, και σε 2.100 ευρώ για φορολογούμενο από τρία τέκνα και άνω. (Δηλαδή, έκπτωση 50 ευρώ ανά τέκνο ως τα πρώτα τρία).

Με την ίδια τροπολογία, επίσης, μεταξύ άλλων «προβλέπεται εφεξής ένας συντελεστής οριζόμενος σε 29% για τη φορολόγηση κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι που τηρούν απλογραφικά βιβλία». Οπως επισημαίνεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «σήμερα προβλέπεται συντελεστής 26% για φορολογητέο εισόδημα κάτω των 50 χιλ. ευρώ και 33% για φορολογητέο εισόδημα άνω των 50 χιλ. ευρώ». Είναι σε αυτή την Εκθεσή του που το ΓΛΚ αναφέρει: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 200 εκ. ευρώ περίπου».

Πέραν της προαναφερθείσας, την ίδια ώρα (22:45) νύχτα της Παρασκευής 6/5, η κυβέρνηση κατέθεσε και άλλες τρεις «εκπρόθεσμες» τροπολογίες:

Η πρώτη εξ αυτών αφορά τις δημοπρατούμενες άδειες επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και προβλέπει πως το τίμημα για κάθε δημοπρατούμενη άδεια «θα καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί εφάπαξ, με την αρχική εντός 15 ημερών «από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή» και την τελευταία «εντός 24 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας».

Η δεύτερη και η τρίτη αφορούν τις εφημερίδες και τα έντυπα: Σύμφωνα με τις προωθούμενες τροπολογίες, αφενός «καθιερώνεται για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες ειδική σήμανση γραμμικού κώδικα ή εικονοστοιχείο (Barcode – Pixel) που πρέπει να φέρουν σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο» και αφετέρου, «οι εκδότριες επιχειρήσεις καθημερινού και περιοδικού Τύπου υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία κόστους των αγαθών που περιλαμβάνονται στις εκδόσεις τους ως «προσφορές».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook