Ιρακινοί και Αμερικανοί διπλωμάτες προειδοποιούν για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι γύρω από το γιγάντιο φράγμα της Μοσούλης, το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετικά ασταθή κατάσταση και είναι εξαιρετικά πιθανό να καταρρεύσεις. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, το νερό που έχει στην λίμνη του το συγκεκριμένο φράγμα θα οδηγήσει στην δημιουργία τεράστιας πλημμύρας με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ακόμα και μέσα στην ίδια την Βαγδάτη.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ, μία καταστροφή σ’ αυτό το τεράστιο φράγμα του ποταμού Τίγρη, θα μπορούσε να επηρεάσει πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους, με τα 2 εκατομμύρια από αυτούς να βρίσκονται στην περιοχή της Μοσούλης. 

Μάλιστα ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε τους κατοίκους στην γύρω περιοχή ότι το φράγμα κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και τα μέτρα της κυβέρνησης ώστε να αφεθεί ανοιχτό και να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η στάθμη του νερού.

Το φράγμα της Μοσούλης μπορεί να συγκρατήσει έως και 12,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, και χρησιμεύει για την άρδευση των περιοχών στα βόρεια της χώρας. 

Στο χειρότερο σενάριο, η κατάρρευσή του θα δημιουργούσε έναν τοίχο από νερό και φερτά υλικά, τα οποία θα έθαβαν μέσα σε λίγες ώρες ολόκληρη την πόλη της Μοσούλης (που βρίσκεται 64 χιλιόμετρα μακριά) ενώ θα φθάσει έως και 400 χιλιόμετρα νότια, ακόμα  και μέσα στη Βαγδάτη.

Η πόλη της Μοσούλης, η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους, έχει αυτή την στιγμή κάπου ανάμεσα στις 750.000 και 2 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ πριν την καταλάβουν οι τζιχαντιστές υπολογιζόταν ότι είχε περί τα 2,5 εκατομμύρια κατοίκους. 

Τον Φεβρουάριο μία έρευνα των ΗΠΑ υπολόγισε ότι η καταστροφή του φράγματος θα οδηγούσε στον θάνατο έως και 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, αν δεν είχαν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook