Λαμπρός και πάνδημος, όπως αρμόζει στην πασχάλια περίοδο που διανύομε, ήταν ο εορτασμός των Αγίων Πέντε Κανονικών Παρθένων, Μάρθας, Μαριάμνης, Μαρίας, Ενναθάς και Θέκλης, το Σάββατο της Διακαινησίμου Εβδομάδος, 7η Μαΐου 2016, ημέρα κατά την οποία καθιερώθηκε ήδη από πέρυσι να πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός των Αγίων στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Πρόκειται για παλαιό Ναό που βρίσκεται σε τόπο εξαιρετικού φυσικού κάλλους και μεγάλης αρχαιολογικής σπουδαιότητος, αφού περιβάλλεται από απομεινάρια ταφικών μνημείων της ρωμαϊκής εποχής, αναγόμενα από τον 1ο μ.Χ. αιώνα και εντεύθεν, ένα μικρό μόνο μέρος των οποίων έχει αναδείξει η αρχαιολογική σκαπάνη.

Το εσπέρας της Παρασκευής της Διακαινησίμου, 6ης Μαΐου 2016, τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός της Εορτής.

Το πρωΐ του Σαββάτου της Διακαινησίμου, 7ης Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, κατά τις οποίες χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Παν. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και μαζί του συλλειτούργησαν Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος, απευθυνόμενος στους προσκυνητές του Ιερού σεμνώματος των Αγίων Πέντε Παρθένων, είπε μεταξύ άλλων:

«Μέσα στο φως και στη χαρά της Ανάστασης εμείς εδώ στην Αργυρούπολη εορτάζομε τις δικές μας Αγίες. Και για μία ακόμη φορά, πιστοί στο χρέος, ήλθαμε σήμερα εδώ, στον δικό τους τόπο, να τις τιμήσομε αλλά και να παραδειγματισθούμε από αυτές. Χαιρόμαστε για την παρουσία σας, σας επαινούμε, σας ευλογούμε πατρικά και σας ευχόμαστε όλα τα καλά του Θεού στη ζωή σας. Η ζωή σας να είναι γεμάτη καθημερινές αναστάσεις, να είναι ολόκληρη μια ανάσταση.

Έχομε σήμερα τη μεγάλη χαρά, μαζί με όλους εσάς, να έχομε και τον Υπογραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, τον αγαπητό π. Πρόδρομο, ο οποίος σήμερα προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για την παρουσία του εδώ, την οποία θεωρούμε τιμή και ευλογία.

Ευχαριστώ με την ευκαιρία αυτή, για μία ακόμη φορά, τον καλό σας Εφημέριο, τον π. Γεώργιο Λελεδάκη, για ο,τι κάνει για την Αργυρούπολη. Δόξα τω Θεώ, χαίρομαι γιατί γίνονται πολλά έργα σε αυτήν την Ενορία. Στερεώνεται ήδη το Κωδωνοστάσιο του Ενοριακού Ναού, αλλά και, ανταποκρινόμενος στην δική μου προσωπική επιθυμία, ο π. Γεώργιος σήμερα μου έδωσε μία μεγάλη χαρά. Να βλέπω δίπλα στο εικόνισμα των Αγίων Πέντε Παρθένων και ένα άλλο εικόνισμα, των Αγίων Τεσσάρων προκατόχων μου Επισκόπων Λάππας, Παύλου, Δημητρίου, Ιωάννου και Επιφανίου. Των Αγίων Επισκόπων που εποίμαναν αυτήν την ιστορική Επισκοπή, στην οποία σήμερα βρισκόμαστε, και των οποίων τα Ιερά ονόματα υπάρχουν καταγεγραμμένα στα Πρακτικά των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων, στις οποίες έλαβαν μέρος και τα υπέγραψαν. Χαίρομαι πολύ, γιατί έχω συνεννοηθεί με τον π. Γεώργιο, ώστε από τον επόμενο χρόνο, που θα αφιερώσομε σε αυτούς και το εγκόλπιο ημερολόγιο της Μητροπόλεώς μας, να αρχίσομε να τους τιμούμε με μια ιδιαίτερη Ιερά Ακολουθία σε έναν από τους Ναούς της Αργυρούπολης. Για να εκφράζομε έτσι την ευγνωμοσύνη μας και σε αυτούς τους Αγίους, που έδωσαν τη μαρτυρία του Χριστού στα σπλάγχνα του λαού Του, των ευσεβών μας προγόνων, οι οποίοι έζησαν και κράτησαν τούτα τα μετερίζια της Πίστης και του Ορθόδοξου Πολιτισμού, τα οποία διακρατούμε σήμερα εμείς με την Χάρη του Θεού.

Έχετε λοιπόν το ιερό προνόμιο, εδώ στην Αργυρούπολη, να έχετε και τις Αγίες Πέντε Παρθένες και τους Αγίους Τέσσερις Επισκόπους πρεσβευτές στον ουρανό. Και κυρίως, έχετε παραδείγματα για να τους μοιάσετε. Κάμετέ το πράξη. Και πρώτος εγώ, που η ζωή αυτών των Αγίων Επισκόπων και η παρουσία τους στην Τοπική μας Εκκλησία με ελέγχει καθημερινά».

Ακολούθως, ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχαρίστησε όλους όσοι προσήλθαν στην Ιερά Πανήγυρη και εκείνους που με κάθε τρόπο συνυπούργησαν στον εορτασμό των Αγίων Πέντε Παρθένων. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Εφημέριο της Ενορίας Αργυρουπόλεως, Αιδεσ. Πρωτ. Γεώργιο Λελεδάκη με τους συνεργάτες του, τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Θεολόγο κ. Αντώνιο Μιχελουδάκη και τον Ιεροψάλτη κ. Λεωνίδα Δασκαλάκη που έψαλαν κατά τις Ιερές Ακολουθίες, καθώς και τον Αιδεσ. Πρωτ. Μανούσο Βαλέργα, ο οποίος εδώ και πολλά έτη κατά την ημέρα αυτή τελεί Αγιασμό και ευλογεί τα ποίμνια των προβάτων που κατά την παράδοση φέρνουν οι βοσκοί της περιοχής για να προσφέρουν το γάλα τους στους πιστούς.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος έδωσε τον λόγο στον π. Πρόδρομο, για να απευθύνει λόγους αγάπης και αναστάσιμης χαράς στους προσκυνητές, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Σεβασμιώτατε, προ ημερών είχατε την ευγένεια να μου πείτε να έλθω σήμερα εδώ για να ξεκουρασθώ λίγο. Και νομίζω ότι όλοι εμείς, που συντρέξαμε σήμερα εδώ εξ αφορμής των Αγίων Πέντε Κανονικών Παρθένων, αισθανόμαστε αυτήν την αναψυχή, αυτήν την ξεκούραση την πνευματική, μέσα σε αυτήν την πανδαισία της φύσης που έρχεται και συναρμόζεται τόσο όμορφα με το Πάσχα, όπως το ψάλλει η Εκκλησία μας: «Σημερον έαρ μυρίζει, και καινή κτίσις χορεύει…». Και καθ  ὅλη τη διάρκεια της Λειτουργίας ήταν πραγματικά μια ζωγραφιά, την οποία ο καλύτερος ζωγράφος θα δυσκολευόταν να αποτυπώσει στον καμβά τόσο όμορφα και τέλεια. Να ακούμε τους θεσπέσιους αναστάσιμους ύμνους περιπεπλεγμένους με τους ύμνους των Μαρτύρων μαζί με τα κελαϊδίσματα των πτηνών και τα θροΐσματα των φύλλων. Να βλέπομε το λογικό ποίμνιο να αγιάζεται και να ευλογείται μαζί με το άλογο ποίμνιο των προβάτων που ήλθαν σήμερα εδώ, κατά την παράδοση, για να ευλογηθούν. Να βλέπομε τελικά με τόσο όμορφο τρόπο ότι η Εκκλησία μας όλα τα αγκαλιάζει, όλα τα αγιάζει, σε όλα μοιράζει τη χάρη Της και όλους μας προσκαλεί να εισέλθομε σε αυτήν την αναστάσιμη χαρά.

Οι Άγιες Πέντε Παρθένες, όπως βλέπομε στην εικόνα τους, κρατούν στα χέρια τους δυό πράγματα, τον Σταυρό και μια λαμπάδα. Και με αυτόν τον τρόπο δίδουν σε όλους μας το μήνυμα αφενός η ζωή μας όλη να είναι «με το Σταυρό στο χέρι», ακόμη και αν πολλοί τούτο το χλευάζουν και το ειρωνεύονται λέγοντάς το υποτιμητικά για έναν άνθρωπο, και αφετέρου να γίνεται ολόκληρη η ζωή μας μια λαμπάδα. Και δεν μπορώ, στο σημείο αυτό, να μη μνημονεύσω τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο, από την εκδημία του οποίου εφέτος συμπληρώνονται δέκα έτη, και του οποίου, Σεβασμιώτατε, υπήρξατε πολυτιμότατος συνεργάτης και συναρωγός στο έργο της Εκκλησίας, που με τον ποιητικό του λόγο έγραφε σε ένα στίχο πολύ όμορφα: «Αν δεν μπορείς να γίνεις φως που το σκοτάδι θα διαλύσει, γίνε η φλόγα ενός μικρού κεριού που θα θυμίζει ότι νίκησε το φως».

Αυτό, με την ευχή και την ευλογία σας, Σεβασμιώτατε, εύχομαι σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές, συγχαίροντας και επαινώντας, διότι διακρατείτε τα ζώπυρα της Πίστεως και τηρείτε τις ευσεβείς παραδόσεις. Και όσο αυτά τα διαφυλάσσομε στο θησαυροφυλάκιο της καρδιάς μας, γερά κλεισμένα ως ιερά και όσια, δεν έχομε να φοβούμαστε τίποτε.

Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ κατά πάντα και δια πάντα. Χριστός Ανέστη, αδελφοί!»

Στο τέλος, τον λόγο πήρε ο Εφημέριος π. Γεώργιος Λελεδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο για την πατρική και ευλογητική του παρουσία στην Πανήγυρη των Αγίων Πέντε Παρθένων, τον π. Πρόδρομο Ξενάκη και όλους τους Κληρικούς, τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Λελεδάκη και όλους που παρέστησαν στην Εορτή, καθώς και αυτούς οι οποίοι εκοπίασαν για την προετοιμασία και τη διοργάνωσή της.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook