Η ομιλία του προέδρου της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρη Κουμπιά, στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του κόσμου του Τύπου για το Ασφαλιστικό, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ:

“Συνάδελφοι

Σήμερα το βράδυ η κυβέρνηση με την ψήφιση του λεγόμενου ασφαλιστικού βάζει την ταφόπλακα στην επαγγελματική  υπόσταση των ανθρώπων  του Τύπου. Βάζει την ταφόπλακα στην Ενημέρωση, βάζει την ταφόπλακα  στη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας.

Το κλείσιμο του ΕΔΟΕΑΠ,  είναι το αγγελτήριο θανάτου  για πάνω από 18.500 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Με συνοπτικές διαδικασίες  η κυβέρνηση  θέλησε να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία,  προωθώντας την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ενός αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί,  που εξαθλιώνει που ταπεινώνει το σύνολο του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση αποφάσισε και διατάζει: ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,  καταργεί το αγγελιόσημο  και  θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία,  με τις ακόλουθες ολέθριες επιπτώσεις:

–  Οδηγεί σε διάλυση – κατάργηση του ΕΔΟΕΑΠ, με αποτέλεσμα οι 18.500 ασφαλισμένοι του να μείνουν στο δρόμο, χωρίς περίθαλψη – χωρίς φάρμακα – χωρίς επικούρηση. ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ.

–  Καταργεί το υγιές ΕΤΑΠ ΜΜΕ,  που δεν έχει επιβαρύνει  ποτέ, ούτε με 1 ευρώ, τους Έλληνες φορολογούμενους.

– Οδηγεί σε κλείσιμο κι άλλα ΜΜΕ  και αυξάνει ακόμα περισσότερο την ανεργία στους δημοσιογράφους, που ήδη ξεπερνά το 45%.

– Θέτει συνολικά την Ενημέρωση στο “γύψο”.

Στο δρόμο λοιπόν, χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς επικουρική σύνταξη, χωρίς εφάπαξ και με τους ανέργους μας στον Καιάδα,  μένουμε όλοι από σήμερα.

Όχι λόγω σαφών δημοσιονομικών υπολογισμών και προσανατολισμών διότι γνωρίζουμε πως τέτοιοι δεν έγιναν.

Όχι λόγω της πίεσης εξωτερικών παραγόντων, διότι γνωρίζουμε πως το αγγελιόσημο παραδόθηκε,  χωρίς καν να ζητηθεί. Παραγνωρίζοντας ότι πρόκειται για  κοινωνικό πόρο, εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης, που υποκαθιστά χρόνια τώρα την οιονεί εργοδοτική εισφορά όπως και τη συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και στα Ταμεία ανεργίας και αλληλοβοηθείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ.»

Ως συνέχεια του ανορθόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης κατά των ΜΜΕ, η κυβέρνηση με μία κίνηση πρωτοφανή στην ιστορία της πατρίδας μας, πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τους δημοσιογράφους και όλους όσοι εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης.

Η ΠΟΕΣΥ έχει διακηρύξει ότι όποια κι αν είναι η κατάληξη της αποψινής ψηφοφορίας στη Βουλή, ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του, για την αξιοπρέπειά του. Και πάνω απ’ όλα, για την ελευθεροτυπία.

Για μια ακόμα φορά, επαναλαμβάνουμε την αμετακίνητη θέση μας για την προάσπιση της αυτοτέλειας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και την διατήρηση του αγγελιόσημου, ως μοναδικό μέσο για την διασφάλιση της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης όλων των συναδέλφων.

Η εξαθλίωση των εργαζομένων του Τύπου σε συνδυασμό με την δήμευση των αποθεματικών μας, οδηγεί αναπόφευκτα σε εξαρτήσεις και λειτουργίες, που δεν διασφαλίζουν την απαιτούμενη αντικειμενικότητα και διαφάνεια κατά τον έλεγχο της εξουσίας.

Όσο λοιπόν η κυβέρνηση  αγνοεί επιδεικτικά την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα και πολιτικές που φτωχοποιούν τον ήδη  ταλαιπωρημένο κόσμο της εργασίας, η απάντησή μας  είναι:  όχι, δεν θα τους αφήσουμε να μας τελειώσουν ».

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή, με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νόμο – λαιμητόμο». Αντιπροσωπία των διαδηλωτών, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ  συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον υπουργό Εργασίας, στους οποίους ανέπτυξε την αντίθεση του κόσμου της Ενημέρωσης για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook