Με στόχο την προώθηση-ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαθητές δημοτικών σχολείων που συμμετέχουν στο δίκτυο «Teachers for Europe» πραγματοποίησαν δράσεις που συνδιοργάνωσαν σήμερα στη πλ. Ελευθερίας η Περιφέρεια Κρήτης, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης. Οι εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν σε ολόκληρη την Κρήτη πραγματοποιούνται με τίτλο «Europe in My Region 2016» από 9 έως 15 Μαΐου 2016 στο πλαίσιο της  «Εβδομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».   

Σήμερα στη πλ. Ελευθερίας μαθητές δημοτικών σχολείων από το 1ο, 2ο, δημοτικό Νέας Αλικαρνασσού, το 1ο δημοτικό Αρχανών, και το δημοτικό από το Ζάνειο Εκπαιδευτήριο συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές, μουσικές δράσεις, ενώ είχαν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν επιδεικτικές εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Επίσης συμμετείχαν σε διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την ευρεία  γνωστοποίηση των εκδηλώσεων  «Open EU Project Days». Συγκεκριμένα  στο κτίριο της Περιφερείας Κρήτης είχε τοποθετηθεί  «καρτολίνα»  με στοιχεία για το online κυνήγι του θησαυρού. 

Στην έναρξη των σημερινών εκδηλώσεων σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παναγιώτης Σημανδηράκης, το στέλεχος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Μπαλαντινάκης, και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδιος για θέματα Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης επεσήμανε σε δηλώσεις του: «Με τις σημερινές σπουδαίες εκπαιδευτικές δράσεις τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες.  Με τις  δράσεις αυτές προάγουμε στις ευαίσθητες αυτές ηλικίες το «Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα» που στηρίζεται στα θεμέλια του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης οργανώσαμε τις επιτυχημένες εκδηλώσεις». 

Από την πλευρά της η Πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Δράσης Teachers for Europe στην Ανατολική Κρήτη στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαρία Δρακάκη ανέφερε: «Η σημερινή εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης» και από αυτήν δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή δράση  Teachers for Europe η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με την στήριξη του Υπ. Παιδείας και σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις αυτές προάγουν την Ευρωπαϊκή συνείδηση και ευαισθητοποιούν τους μαθητές ώστε να γίνουν κριτικά σκεπτόμενοι Ευρωπαίοι πολίτες». 

Εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη

Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Open EU Project Days» (Μέρες Ανοιχτών Συγχρηματοδοτούμενων Έργων) προγραμματίζει δράσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, το χρονικό διάστημα 9-12 Μαΐου 2016. Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται είναι: 
-Δράσεις προβολής που θα πραγματοποιηθούν  σε σχολεία της Περιφέρειας που η κατασκευή,  επέκταση ή αναβάθμισή τους  χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013. Τα σχολεία είναι: 
-Λύκειο Γαζίου στις 10/5/2016 στις 11 πμ 
-1ο Νηπιαγωγείο Αρχανών στις 11/5/2016 στις 11πμ 
-1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου στις 11/5/2016 στις 11:45 πμ
– 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας στις 12/5/2016 στις 11 πμ
-Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη στις 12/5/2016 στις 11πμ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook