Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών στα Χανιά επιλέγει να διαμείνει σε παράνομα καταλύματα όπως οικίες και διαμερίσματα στην πόλη, τα οποία ενοικιάζονται εν κρυπτώ, καταγγέλλει η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων σε επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Το φαινόμενο στον νομό Χανίων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και αυτό φαίνεται από την αναντιστοιχία των αφίξεων των τουριστών με τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία. Οι ξένοι νοικιάζουν σε σπίτια που επιτήδειοι προσφέρουν χωρίς ωστόσο να κόβουν κανένα παραστατικό.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρει η Ένωση στην επιστολή της:

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο παρά τα ικανοποιητικά νούμερα αφίξεων, οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων να μην αυξάνονται ανάλογα.     

Θεωρούμε ότι ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών μας, κατευθύνεται σε παράνομα καταλύματα όπως οικίες, διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, ιδιοκτησίες ξένων υπηκόων κ.λ.π. τα οποία μισθώνονται χωρίς κανένα παραστατικό, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τα δημόσια ταμεία και όχι μόνο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να μισθώσει οποιοδήποτε ιδιωτικό κατάλυμα χωρίς φυσικά φορολογικά παραστατικά.

Σύμφωνα με μέλη μας , οι περισσότεροι καταφέρνουν να τα μισθώνουν σε ξένους επισκέπτες μέσω του δικτύου της Airbnb και άλλων αντίστοιχων πλατφόρμων. 

Θεωρούμε ότι πολύ εύκολα μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να διαπιστώσει ποια είναι αυτά τα χιλιάδες καταλύματα , αναγκάζοντας τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες να δώσουν όλες τις συναλλαγές – διανυκτερεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη τακτική άλλωστε εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες , με τεράστια επιτυχία , ενώ παράλληλα ισορρόπησε και την ξενοδοχειακή-τουριστική αγορά στην οποία έχουν γίνει επενδύσεις πολλών δις ευρώ.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να διορθωθεί , ώστε μόνο με άδεια ΕΟΤ να μπορούν να ενοικιάζονται ακίνητα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την έλλειψη κανόνων πυροπροστασίας υγιεινής κ.λ.π. και φυσικά την δυσφήμιση που θα υποστεί ο ελληνικός τουρισμός γενικότερα .

Για το λόγο αυτό, ζητάμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος , δεδομένου ότι στον Ν. Χανίων , το θέμα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις , με τραγικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και φυσικά και για τα δημόσια ταμεία, λόγω του τεράστιου όγκου της φοροδιαφυγής που υπάρχει .
Τέλος προτείνουμε αυτού του είδους οι κρατήσεις και τα καταλύματα, να φορολογούνται κατά  την διάρκεια της κράτησης μέσα από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν δεδομένου ότι δεν είναι οργανωμένες επιχειρήσεις και υπάρχει έξαρση φοροδιαφυγής και αθέμιτος ανταγωνισμός για τις νόμιμες επιχειρήσεις.

Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας σε αυτό το χρόνιο και φλέγον ζήτημα"