Τελευταία ενημέρωση: 17:35

Ο πρώην αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας κ. Μανώλης Αδοντάκης εξελέγη σχεδόν παμψηφεί, στη θέση του προέδρου του Δημοτιικού Συμβουλίου Χανίων, πέρνοντας τη σκυτάλη από τον απερχόμενο  πρόεδρο κ. Γιάννη Περάκη ο οποίος παραιτήθηκε  μετά και την αιφνιδιαστική κίνηση του δημάρχου κ. Τάσου Βάμβουκα να “ανακατέψει την τράπουλα” των αντιδημάρχων στο δήμο.

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή του νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η πλειοψηφούσα παράταξη πρότεινε για την θέση τον κ. Αδοντάκη, ο οποίος εξελέγη με σχεδόν καθολική αποδοχή, αφού έλαβε 37 θετικές ψήφους σε σύνολο 41 ψηφισάντων.

Στην αρχή της συνεδρίασης διαβάστηκε η επιστολή παραίτησης του απερχόμενου Προέδρου κ. Γιάννη Περάκη, προκειμένου να γίνει δεκτή από το σώμα. Η παραίτηση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία ενώ οι κ.κ Παπαδογιάννης, Μυλωνάκης, Καραγιαννάκης, Γούλας και Σχοινοπλοκάκης δεν συμφώνησαν με την αποχώρηση του κ. Περάκη και ψήφισαν κατά. Ο κ. Παπαντωνάκης απείχε από την διαδικασία.

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ευχαρίστησε από καρδιάς τον απερχόμενο πρόεδρο για την στήριξη στη δημοτική αρχή και το δημοτικό συβμούλιο, σημειώνοντας ότι προσπάθησε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με τον καλύτερο τρόπο. Ο κ. Βάμβουκας πρόσθεσε ότι κανείς πρόεδρος δεν μπορεί να επιβάλει την σωστή διαδικασία αν δεν υπάρχει συνεργασία από το σώμα για αυτό ζήτησε στη νέα περίοδο οι δημοτικοί σύμβουλοι να συνεργαστούν με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο. 

Οι επικεφαλής των παρατάξεων, αναφέρθηκαν με εγκωμιαστικά λόγια στον απερχόμενο πρόεδρο, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σκουλάκης άφησε αιχμές κατά της δημοτικής αρχής, ρωτώντας με νόημα γιατί θα έπρεπε να περάσουν 20 μήνες μέχρι να αντιληφθεί ο δήμαρχος Χανίων την ανάγκη της συνεργασίας για να “περπατήσει” το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι είναι καθήκον ολων των δημοτικών συμβούλων να αναβαθμίσουν το δημοτικό συμβούλιο

Ο επικεφαλής της παράταξης “100/5 κ. Παπαδογιάννης δήλωσε εξαρχής ότι δεν συμφωνεί με την παραίτηση του κ. Περάκη, την οποία χαρακτήρισε “δυσάρεστη έκπληξη”, ενώ κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι έκανε δεκτή αμέσως την παραίτηση πριν ακόμα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα κάλεσε τον κ. Περάκη να ανακαλέσει την απόφασή του, προσκαλώντας ταυτόχρονα τους δημοτικούς συμβούλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την μη εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος Χανίων ανταπάντησε ότι αρχικά προσπάθησε να μεταπείσει τον κ. Περάκη στην απόφασή του ενώ εξήγησε ότι η παραίτηση ουσιαστικά τίθεται σε ισχύ, εφόσων ψηφιστεί από το διοικητικό συμβούλιο. 

Ο επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας Πολιτών” κ. Σαρρής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα “άτακτα παιδιά” του δημοτικού συμβουλίου οδηγήσαν στην κακή εικόνα του δημοτικού συμβουλίου και όχι ο πρόεδρος του, επομένως το θέμα της παραίτησης δεν είναι ένα ζήτημα διαδικαστικό αλλά βαθιά πολιτικό. Ο κ. Σαρρής επεσήμανε, ότι η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής είναι γενικότερο πολιτικό ζήτημα που δεν έχει να κάνει με πρόσωπα αλλά πολιτικές απόψεις και πρακτικές.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ Παπαντωνάκης, τοποθετήθηκε με την ίδια δόση αυτοκριτικής αλλά και χιούμορ λέγοντας χαρακτηριστικά “κάναμε τη ζωή πατίνι στον απερχόμενο πρόεδρο και τώρα του πλέκουμε το εγκώμιο”, ενώ απευθυνόμενος προς τον προεδρεύοντα στη σημερινή συνεδρίαση πρώην αντιδήμαρχο κ. Κεμεσίδη του είπε: “Εμείς τι θα γίνουμε χωρίς Κεμεσίδη ως αντιδήμαρχο μέσα στην αίθουσα”, για να λάβει την άμεση απάντηση του πρώην αντιδημάρχου. Όλοι οι καλοί χωράνε, εγώ είμαι καλό παιδί δεν είμαι κακό”. Ο κ. Παπαντωνάκης δήλωσε εξ’αρχής ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο, όπως έχει κάνει και σε άλλες αντίστοιχες ψηφοφορίες, όχι γιατί είναι θέμα προσώπου αλλά ζήτημα αρχής καθώς έχει ενστάσεις με τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Καλλικράτη.

Περάκης: Δεν έχω καμία πικρία – Αδοντάκης: Η πρόταση ήταν απρόσμενη τιμή

Από την πλευρά του ο κ. Περάκης, σημείωσε ότι δεν νιώθει καμία πικρία, τόνισε ότι έλαβε την απόφασή του κατόπιν σκέψεως και όχι εν θερμώ ενώ επεσήμανε ότι με την κίνησή αυτή δεν θεωρεί ότι απαξιώνεται, αντιθέτως θεωρεί πολύ τιμητικό να παραμείνει δημοτικός σύμβουλος και να μπορεί να λαμβάνει ελεύθερα θέση και να εκφράζει την άποψή του για τα θέματα που υποβάλλονται στο δημοτικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια και αφού έγινε δεκτή η παραίτηση του κ. Περάκη, η πλειοψηφούσα παράταξη, όπως ορίζει η διαδικασία, αποχώρησε από την αίθουσα όπου διεξάγεται η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για να επανέλθει μετά από 5 λεπτά και να ανακοινώσει στο σώμα την απόφαση να προτείνει τον κ. Αδοντάκη για τη θέση του νέου προέδρου.

Ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι ο κ. Αδοντάκης είναι ένα από τα νεαρότερα άτομα με θέσεις ευθύνης στο δήμο, ενώ ένα από τα βασικά κριτήρια που οδήγησαν στην υποψήφιότητά του, είναι ότι όσες φορές κλήθηκε να εκτελέσει χρέη προέδρου στο δημοτικό συμβούλιο, ανταποκρίθηκε με επιτυχία.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:15,  και σύμφωνα με τα όσα ορίζει η διαδικασία, για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος απαιτούνται 25 ψήφοι επί του συνόλου των δημοτικών συμβούλων. Η εκλογή του νέου προέδρου ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, με την πρώτη ψηφοφορία αφού ο κ. Αδοντάκης έλαβε 37 ψήφους, σε σύνολο 41 ψηφίσαντων ενώ βρέθηκαν και 4 λευκά ψηφοδέλτια.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο κ. Αδοντάκης ευχαρίστησε το σώμα για την εκλογή του, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής ήταν για αυτόν απρόσμενη τιμή, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει στην βοήθεια του απερχόμενου προέδρου τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους διαπρεπέστερους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Χανίων “καλωσόρισε” τον νέο πρόεδρο, ζητώντας παράλληλα από το σώμα να βοηθήσει τον κ. Αδοντάκη στα νέα του καθήκοντα ενώ παράλληλα ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον κ. Περάκη για τη συνεργασία που είχαν.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook