Το θέμα του χρέους θα τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα (Δευτέρα), επιβεβαίωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας, όμως, ότι δεν πρέπει να αναμένεται σήμερα κατάληξη. Νωρίτερα ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε τα κόστη εξυπηρέτησης να γίνουν διαχειρίσιμα.

Ουσιαστικά ο επικεφαλής του οργάνου επιβεβαιώνει ότι σήμερα θα ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους για τα κρίσιμα ζητήματα (προληπτικός μηχανισμός και χρέος), με τη Γερμανία να βρίσκεται μάλλον σε δύσκολη θέση, καθώς όλο και πληθαίνουν οι φωνές υπέρ των επιδιώξεων της Ελλάδας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του Euroworking Group, την προπαρασκευαστική για το Eurogroup, ουσιαστικά έκλεισε το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ. Όσον αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Αμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία).

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δηλώνει ότι στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο και τώρα πρέπει να δούμε τον προληπτικό μηχανισμό και το χρέος, ενώ επισημαίνει ότι και η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Για επίτευξη στόχων από την πλευρά της Ελλάδας μίλησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Γιούνκερ. 

Πολύ θετικά σχόλια για την Ελλάδα πετώντας στο Eurogroup το μπαλάκι για τις επόμενες κινήσεις που θα περιλαμβάνουν και την αναδιάρθρωση του χρέους έκανε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ.Σαπέν. Ακόμη και ο σκληρός φινλανδός αξιωματούχος Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλά για τεράστιο βήμα μπροστά της Ελλάδας βλέποντας ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελαφρύνσεις για το χρέος. 

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα στον Β.Σόιμπλε δημιουργεί μάλλον η δήλωση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για την ελάφρυνση ελληνικού χρέους. Παρόλο που ο Σόιμπλε μέχρι πρότινος δήλωνε δοθείσης ευκαιρίας ότι δεν απαιτείται αυτή τη στιγμή συζήτηση για ελάφρυνση χρέους ο Γκάμπριελ τονίζει ότι «το Eurogroup πρέπει να βρει έναν τρόπο για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της». Άλλωστε προσθέτει «γνωρίζουμε όλοι ότι κάποια στιγμή αυτή (σ.σ. η ελάφρυνση του χρέους) θα γίνει. Δεν έχει νόημα να την αποφεύγουμε».

Με τα περιθώρια να στενεύουν για το Βερολίνο, καθώς εκτός από το ΔΝΤ -που ούτως ή άλλως εκμεταλλευόμενο ότι η Γερμανία επιθυμεί διακαώς την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα την πιέζει για αποφάσεις άμεσα σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους- πιέσεις δέχεται πια και από εταίρους της στην ΕΕ, ο Σόιμπλε προσπαθεί να κερδίσει χρόνο επαναλαμβάνοντας καταρχάς ότι αναγκαία προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση του χρέους, που δεν μπορεί να περιέχει κούρεμα της ονομαστικής αξίας του, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πάντως, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Β.Σόιμπλε εμφανίστηκε μάλλον πιο διαλλακτικός, καθώς αναγνώρισε πιο έντονα τη σημασία της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους, ώστε να επιτύχει η Ελλάδα την επιστροφή στην ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι εάν κριθεί ότι δεν είναι βιώσιμο «μπορεί να υπάρξει σχετική συζήτηση». Μάλιστα μίλησε για λύση στο ελληνικό ζήτημα εντός του Μαΐου.

Σε καθέ περίπτωση ξεκαθάρισε ο Β.Σόιμπλε «πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας…Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου».

Αναφερόμενος γενικά στα ανοικτά ζητήματα σχετικά με την Ελλάδα, είπε ότι «πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί κάποια λύση». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η λύση αυτή δεν αναμένει να βρεθεί σήμερα. 

«Σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις […] Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι είναι δυνατόν να υπάρξει λύση εντός του τρέχοντος μηνός.«Παραμένω αισιόδοξος ότι θα έχουμε λύση τον Μάιο», δήλωσε.

«Οπωσδήποτε θα συζητήσουμε το χρέος. Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και το υπό ποιες συνθήκες είναι αναγκαία η λήψη μέτρων. Θα είναι η πρώτη συζήτηση, οπότε δεν περιμένω οριστικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. 

Θα επιστρέψουμε, αφού γίνει περισσότερη τεχνική δουλειά επί του θέματος, στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, πρόσθεσε. Επιπλέον, ανέφερε πως στο ίδιο διάστημα θα γίνει και η επιβεβαίωση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην εκταμίευση.

Δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι ελπίζουμε να έχουμε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στις 24 Μαΐου,κατά τη διάρκεια της προσεχούς προγραμματισμένης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Σήμερα, έχουμε μία πρώτη συζήτηση εις βάθος και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε για το θέμα στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. Παραδέχθηκε δε ότι «οι Γερμανοί είναι απρόθυμοι» συμπληρώνοντας ότι «θα μιλήσουμε γι’ αυτό μαζί τους».

Σχετικά με το σημερινό Eurogroup επισήμανε ακόμη ότι θα ακούσουμε από τους Θεσμούς τι έχει γίνει και ίσως αποτελέσει τη βάση για την επόμενη δόση. Είναι εφικτό να έχουμε εκταμίευση την επόμενη/ες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Για το προληπτικό πακέτο συμπλήρωσε ότι πρέπει να τεθεί σε ισχύ αν ο προϋπολογισμός αποκλίνει από τους στόχους του προγράμματος. Η Ελλάδα είναι στο σωστό μονοπάτι, ελπίζω να μείνει στο σωστό μονοπάτι αλλά αν αποκλίνει κάποια μέτρα θα τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα συζητήσουμε σήμερα.

«Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστούν αυτά τα μέτρα, όμως το ΔΝΤ είναι πιο προσεκτικό. Για να γεφυρωθεί αυτό το κενό, σχεδιάσαμε τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «νομικοί περιορισμοί» οι οποίοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί.

Αναφορικά με τις διαφωνίες ΕΕ – ΔΝΤ για το προληπτικό πακέτο είπε ότι η διαφορά αφορά κυρίως την απόδοση των μέτρων. «Το ΔΝΤ δεν έχει πει ότι το προληπτικό πακέτο δεν είναι αξιόπιστο», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να δούμε και τους Συνταγματικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook