Την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για την υπέρβαση της κρίσης και την εκτίμησή της στις σχετικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης – που «δεν ήταν εύκολες» αλλά ήταν αναγκαίες, γιατί «οι επιπτώσεις της αδράνειας θα ήταν χειρότερες» – υπογράμμισε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδη, η κ.Κλίντον σημείωσε πως «η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αυτόν των μεταρρυθμίσεων, για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική», επανέλαβε τη «συμπαράσταση και την υποστήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και εξέφρασε την πίστη της «στη δύναμη του ελληνικού λαού, που στο ιστορικό παρελθόν ενέπνευσε τον κόσμο ολόκληρο\”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης παρατηρώντας ότι η Αμερικανίδα ομόλογός του ήταν το «ποδαρικό» του στα νέα του καθήκοντα, σημείωσε πως «πολλοί έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας, πλην όμως θα διαψευστούν».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επεσήμανε πως «η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι απαιτείται διαρκής προσπάθεια». Απευθυνόμενος, εξάλλου, στην Αμερικανίδα ομόλογό του, ο κ.Λαμπρινίδης τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών ξεπερνούν τα στενά όρια των διακρατικών σχέσεων, σημείωσε την εκτίμηση τη Αθήνας στην αμερικανική στήριξη – «οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα» παρατήρησε χαρακτηριστικά – και τόνισε την «αταλάντευτη αποφασιστικότητα» της Ελλάδας, στην προσπάθεια από την οποία «θα βγούμε νικητές».

Αναφορικά με το θέμα της κρίσης, που κυριάρχησε στις δηλώσεις των δύο υπουργών προς τα ΜΜΕ, η κ.Κλίντον σημείωσε πως η πρόσφατη νομοθεσία ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και την έκανε πιο ελκυστική στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν διαφάνεια και προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο κ.Λαμπρινίδης, από την πλευρά του, τόνισε πως η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί αφενός μια συστηματική προσπάθεια από ελληνικής πλευράς αλλά και την επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αφετέρου, «ένα μήνυμα που πήγε να χαθεί, αλλά συγκρατήθηκε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν επίσης, στις εκατέρωθεν αξιολογήσεις που έγιναν ως προς τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ ο κ.Λαμπρινίδης αναφερόμενος στο Κυπριακό υπογράμμισε την πεποίθησή του πως «η πρόοδος είναι εφικτή και πρέπει να την επιδιώξουμε» προσθέτοντας πως, πάντως, προϋπόθεση είναι η σχετική πολιτική βούληση της Τουρκίας.

Η κ.Κλίντον μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα:

α) στις εξελίξεις της Λιβύης ευχαριστώντας την Ελλάδα για «την προθυμία της να φιλοξενήσει τις Συμμαχικές δυνάμεις στη Σούδα» και

β) στις ανησυχητικές εξελίξεις της Συρίας, εκφράζοντας την εκτίμησή της στην επίδειξη της ελληνικής αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ, αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκε η πρεσβεία της στη Δαμασκό.

Η κ.Κλίντον αναφερόμενη στην κοινή αντίληψη των δύο πλευρών ως προς τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της βόρειας Αφρικής σημείωσε πως και στο θέμα της Γάζας (όπου είναι σημαντική η ελληνική προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του ΟΗΕ) υπήρξε «κοινή προσέγγιση» , ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της για την στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου στο θέμα της ενταξιακής πορείας των Δυτ.Βαλκανίων προς την ΕΕ.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για την επίδραση που μπορεί νάχει η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση στη λειτουργία του ΝΑΤΟ, η κ.Κλίντον υπογράμμισε πως «το ΝΑΤΟ θα παραμείνει η πιο ισχυρή Συμμαχία του κόσμου», υπενθύμισε ότι ήδη εξελίσσεται μια διαδικασία αναμόρφωσης της εσωτερικής δομής και σημείωσε πως θα γίνουν αλλαγές για την αναπροσαρμογή του ΝΑΤΟ στις νέες συνθήκες.

Η Αμερικανίδα υπουργός, επίσης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προώθησε το πρόγραμμα απαλλαγής από τις θεωρήσεις για τους Έλληνες πολίτες, αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα, και που είναι ένα μνημόνιο συνεργασίας για την αποφυγή παράνομης διακίνησης και εμπορίας αρχαιοτήτων.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Στ.Λαμπρινίδης, μίλησε και για την ανάγκη διατήρησης των ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης που έχει ήδη αναπτύξει η κ.Κλίντον με την ελληνική ομογένεια της Αμερικής. Αναφερόμενος στο μεσανατολικό τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός για να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική αναζωογόνησης των ειρηνευτικών συνομιλιών.
express

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook