Η πόλη του Ηρακλείου συγκέντρωσε και πάλι πάνω της τα φώτα της σκακιστικής Ευρώπης με τη διεξαγωγή του 17ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά, το δεύτερο από τα 3 μεγάλα ΔΙΕΘΝΗ τουρνουά που θα γίνουν μέσα στη χρονιά.

Το τουρνουά ξεκίνησε τη Δευτέρα του Πάσχα 2 Μαϊου και ολοκληρώθηκε χτες Δευτέρα 9 Μαϊου. Συνολικά συμμετείχαν 163 αθλητές από 6 χώρες (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Δανία, Ρωσία) μικροί και μεγάλοι από όλα τα επίπεδα χωρισμένοι σε 2 γκρουπ (ανοιχτό και έως 14 ετών).

Το τουρνουά ήταν συνδιοργάνωση του Ηράκλειο ΟΑΑ με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου και με ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ τα ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ μέλη του ΣΥΦΑΚ και πραγματοποιείται στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Galaxy που είναι χρυσός χορηγός της διοργάνωσης.

Το τρίτο τουρνουά της χρονιάς θα διεξαχθεί από 3 έως 10 Σεπτεμβρίου.

Συμμετέχουν 99 παίκτες στο Α’ γκρουπ (Open) και 62 παίκτες στο Β’ γκρουπ (κάτω των 14 ετών), συνολικά 161 άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων.

Ήταν αναμφίβολα το πιο ισχυρό από όλα τα προηγούμενα τουρνουά, καθώς στην εκκίνηση βρέθηκαν 7 παίκτες που κατέχουν τον ανώτερο διεθνή τίτλο στο σκάκι, το τίτλο του γκρανμαιτρ και αυτοί ήταν οι: Nikolov Momchil (Βουλγαρία, Elo 2574),  Miljkovic Miroslav (Σερβία, Elo 2465), Antic Dejan (Σερβία, Elo 2444) Σπύρος Καπνίσης (Ελλάδα, Elo 2437), Ristic Nenad (Σερβία, Elo 2426), Abramovic Bosko (Σερβία, Elo 2402) και ο Rajkovic Dusan (Σερβία, Elo 2358) ο διεθνής μαιτρ Enchev Ivajlo (Βουλγαρία, Elo 2456) καθώς και μία από τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού σκακιού ο 15χρονος Ρεθυμνιώτης Νικόλας Θεοδώρου που είναι ο ισχυρότερος σκακιστής της Κρήτης (με βάση το βαθμό αξιολόγησης) και κέρδισε το τουρνουά του Ιανουαρίου με το εμφατικό 8,5/9.

Ακόμα συμμετείχαν ο 16χρονος πρωταθλητής Κρήτης Αργύρης Παπαδόπουλος καθώς και ο ισχυρότερος Ηρακλειώτης παίκτης, ο διεθνής μαιτρ Τίμης Λυριντζάκης ενώ για μια ακόμα διοργάνωση το παρόν έδωσε και ο έμπειρος φιντε μαιτρ Γιώργος Γκούμας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν  9 αγώνες. Τελικός νικητής αναδείχθηκε με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες ο 74χρονος(!!!) Σέρβος γκρανμαιτρ, Dusan Rajkovic ενώ στην 2η θέση ισοβάθμησαν 4 σκακιστές me 7 βαθμούς: Σπύρος Καπνίσης (GM),  Nikolov Momchil (GM), Abramovic Bosko (GM) και Γιώργος Γκούμας (FM) ενώ στις θέσεις 6-10 με 6,5 βαθμούς,, βρίσκουμε τους: Θεοδώρου, Enchev, Αναγνωστόπουλο, Ristic,Μήτσης. Στο B’ νικητής αναδείχθηκε ο Νίκος Καζάκος με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες και 2η και 3η θέση ισοβάθμησαν με 7 βαθμούς οι Θανάσης Αλεξανδράκης και Μιχάλης Φαρσάρης. Στις 4-6 έχουμε τους Μπρά, Καρούζου και Μιρζάκ ενώ με 6 βαθμούς ακολούθησαν οι: Κουτράκης, Μέμου, Ασκιανάκης, Σαλούστρου, Γιαννακάκης, Ροδιτάκης.

Ο νικητής του τουρνουά GM Dusan Rajkovic κέρδισε στον 7ο γύρο τον Έλληνα GM Σπύρο Καπνίση και εν συνεχεία σε μια πολύ δύσκολη και καθοριστική μάχη στον 8ο (προτελευταίο) γύρο κέρδισε και στην παρτίδα του με τον Θεοδώρου, στερώντας στον ταλαντούχο αθλητή μας την ισοπαλία που θα του εξασφάλιζε τον τίτλο του διεθνή μαιτρ (international master, είχε συγκεντρώσει όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις).

Φυσικά ο Rajkovic είναι ένας παγκόσμιος θρύλος με τις επιτυχίες του σε προηγούμενες δεκαετίες της ζωής του αλλά η επιτυχία του Σέρβου σκακιστή σε αυτό το τουρνουά είναι μεγάλη δεδομένης της ηλικίας του, που δεν είναι σύμμαχος σε τόσο κουραστικές αγωνιστικές συνθήκες (οι περισσότερες παρτίδες διαρκούν 5 γεμάτες ώρες γεμάτες ένταση και άγχος). Στη τελετή λήξης ο Σέρβος γκρανμαιτρ δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω σε αυτό το τουρνουά. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για τις εξαιρετικές αγωνιστικές συνθήκες.

Πιθανότητα, αυτό είναι το τελευταίο τουρνουά που κερδίζω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να αγωνίζομαι!» σκορπώντας συγκίνηση στην αίθουσα. Τη τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσίας τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης που απένειμε τα κύπελλα στους νικητές του Α’ Γκρουπ και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης που απένειμε τα κύπελλα στους νικητές του Β’ γκρουπ.

Αμφότεροι, δήλωσαν τη σημασία τέτοιου επιπέδου διοργανώσεων για την πόλη του Ηρακλείου και το νησί γενικότερα. Με τη σειρά τους, εκ μέρους των διοργανωτών ο κ. Μιχάλης Δελάκης (πρόεδρος ΔΣ Ηράκλειο ΟΑΑ) και Τάσος Μαχλής (Έφορος Σκακιστικού Τμήματος) ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου και απένειμαν συμβολική αναμνηστική πλακέτα στους κ.κ. Κουκιαδάκη και Βουρεξάκη αντίστοιχα.

Τέλος, οι διευθυντές αγώνων Κώστας Κλώκας και Νίκος Παπανδρέου υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να υλοποιούν το σύνθημα «κάθε μέρα καλύτεροι» χάρις στο οποίο κατάφεραν με σταθερά βήματα από το Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα να ανεβάζουν το επίπεδο των διοργανώσεων όλο και περισσότερο.
 
Τους αγώνες παρακολούθησαν online από την ιστοσελίδα www.chessheraklion.com χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο σε σύνδεση με το κορυφαίο δίκτυο μετάδοσης σκακιστικών αγώνων του πλανήτη, το chess24.org

Η ύπαρξη αυτών των τουρνουά που γίνεται με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και του Δήμου Ηρακλείου έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του σκακιού στην πόλη και στο νησί γενικότερα ενώ η αναβάθμιση του σε διεθνές είναι δεδομένο ότι σταδιακά θα βοηθήσει τον τουρισμό καθώς ήδη στο τουρνουά συμμετέχουν αθλητές από 6 χώρες. Οι διοργανωτές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Μέγα Χορηγό ΣΥ.ΦΑ.Κ συνεταιρισμένα φαρμακεία Κρήτης & Δωδεκανήσου), το χρυσό χορηγό ξενοδοχείο Galaxy, τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, τον Κρητικό Φούρνο και τα Σ/Μ Χαλκιαδάκης για την υποστήριξη τους.

Τα χρηματικά έπαθλα ανέρχονται στα 8.500€ καθιστώντας τα τρία τουρνουά από τα πιο σημαντικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να σημειωθεί πως οι μοναδικές πόλεις στην Ευρώπη που έχουν εξαγγείλει 3 διεθνή τουρνουά για το 2016 είναι το Ηράκλειο και η Πράγα!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook