“Η επαναλαμβανόμενη από ορισμένες πηγές, αόριστη αναφορά “σε ακυρώσεις ταξιδιών γκρουπ, συνέδρων κ.λπ. που δεν έλαβαν έγκαιρα θεώρηση” δεν επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά γεγονότα και τις καθημερινές αναφορές των επικεφαλής των προξενικών αρχών καθώς από τις δηλώσεις των υπευθύνων Τουρισμού της Ρωσίας”, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του Βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη

Σύμφωνα με τον βουλευτή, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην έκδοση βίζας για την Ελλάδα διότι οι εργαζόμενοι στις Αρχές έχουν εργαστεί σκληρά, νύχτα και μέρα, για να μη χαθεί ούτε ένα ταξίδι και να μη θιγεί η εικόνα της χώρας και η εθνική οικονομία.

Tα δεδομένα αυτή την στιγμή με βάση την ενημέρωση που είχε ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης  από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ Νίκο Ξυδάκη είναι τα εξής.

   1. Μέχρι το Πάσχα ο ρυθμός έγκρισης  των αιτήσεων ήταν 4000 ημερησίως  με την υπερωριακή απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού.

    2. Με την ενίσχυση του  ως τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα υπερβούν τις 7000 ημερησίως.

    3. Προσπάθεια του ΥΠΕΞ είναι η έκδοση βίζας να μην αφορά μία επίσκεψη αλλά να είναι 2 έτους ή 3 έτους διάρκειας και το όφελος είναι ευκολονόητο.

    4. Από πληροφορίες που έχουμε από την πρεσβεία μας στη Μόσχα δεν υπάρχει ενημέρωση για καμία ακύρωση

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ν. Ξυδάκης απαντώντας σε ερώτηση στην Βουλή στις 6 Μαΐου, για το χρόνο έκδοσης που απαιτείται σήμερα, ανέφερε ότι στην Μόσχα η visa εκδίδεται σε 7 ημέρες, σε Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ σε 48 ώρες, ενώ λειτουργούν στην Ρωσική Ομοσπονδία 28 κέντρα θεωρήσεων σταθερά και 15 κινητά (mini van), τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν παραπάνω.

Στη Μόσχα όπου η ζήτηση είναι υψηλότερη έχει δοθεί οδηγία να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των ταξιδιωτών των επόμενων 3-5 ημερών, ώστε να μην υπάρξει απώλεια ταξιδιού.

Μάλιστα, ως τα τέλη Μαΐου θα υπάρξει, περαιτέρω ενίσχυση με προσθήκη στελεχών, ώστε και εκεί ο χρόνος έκδοσης θεώρησης να προσεγγίσει εκείνους των άλλων δύο προξενικών αρχών.

Όσο για την αναδημοσίευση από κάποιους, της λανθασμένης ανακοίνωσης των ιδιωτών διαχειριστών του Visa Application Center, σύμφωνα με την οποία «ο ελάχιστος χρόνος για την έκδοση θεώρησης είναι 10 μέρες», το ορθόν, σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει για όλες τις χώρες Σένγκεν, είναι ότι η θεώρηση εκδίδεται από την προξενική αρχή, εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις, εντός δέκα ημερών. Η λανθασμένη ανακοίνωση είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των διαχειριστών του VAC μονομερώς, χωρίς την έγκριση της προξενικής μας αρχής στη Μόσχα. Η αντικατάστασή της με το ορθό έγινε άμεσα, μετά από αίτημα της τελευταίας.

Ενισχυτικό της όλης προσπάθειας για την άμεση προώθηση των τουριστικών ροών στην Ελλάδα, είναι και το πρώτο Ελληνο-Ρωσικό φόρουμ για το 2016 που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 11 Μαΐου. με θέμα “Ρωσία και Ελλάδα: πραγματικότητα και προοπτικές συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού” στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 100 κυβερνητικοί και περιφερειακοί τουριστικοί παράγοντες της Ρωσίας, Tour Operators και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων Ρωσικών ΜΜΕ.

 Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των Περιφερειών και ο ιδιωτικός τομέας που εξειδικεύεται και στοχεύει στη ρωσική αγορά.

 Στο πλαίσιο του φόρουμ, θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Ρωσίας, με στόχο την άμεση σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών και συνεργασιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook