Έναν θησαυρό από 745 χρυσά και ασημένια ευρωπαϊκά και οθωμανικά νομίσματα, που είχαν βρει κατά τη διάρκεια λαθρανασκαφή, ετοιμάζονταν να «σκοτώσουν» δυο Έλληνες αρχαιοκάπηλοι στα Ιωάννινα. Όμως, οι επίδοξοι αγοραστές που συμφώνησαν να προσφέρουν 300.000 ευρώ για να τον αγοράσουν, ήταν… αστυνομικοί!

Οι δύο οικοδόμοι από την Κόνιτσα ηλικίας 49 και 50 χρόνων και ένας ακόμη συνεργός τους, είχαν διαρρεύσει στον υπόκοσμο της πόλης ότι αναζητούσαν αγοραστή για τα ευρήματα που είχαν ανακαλύψει. Η πληροφορία έφτασε στην Ασφάλεια Ιωαννίνων και ένας αστυνομικός κατάφερε να διεισδύσει στον κύκλο των αρχαιοκαπήλων παριστάνοντας τον ενδιαφερόμενο για την αγορά.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, το κρίσιμο ραντεβού για την αγοραπωλησία κλείστηκε σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων. Την ώρα που έγινε η συναλλαγή, οι άνδρες της Ασφάλειας συνέλαβαν τους δύο αρχαιοκάπηλους ενώ ο συνεργός τους που μετείχε στις πρώτες συνομιλίες διέφυγε και αναζητείται. Στην κατοχή των συλληφθέντων κατασχέθηκαν τα 745 νομίσματα, που εξετάσθηκαν από την  8η Εφορία  Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο σπίτι του 50χρονου βρέθηκαν ακόμη δύο ζεύγη μεταλλικών ραβδοσκόπων μαζί με δύο συσκευές ενίσχυσης σήματος, ένας ανιχνευτής μετάλλων, ένας φορητός ασύρματος, ένας προβολέας για διόπτρα μακρύκαννου όπλου, ένα δίκαννο, δύο σουγιάδες και 101 φυσίγγια πολεμικού όπλου. Στο σπίτι του 49χρονου κατασχέθηκαν μία σιδερένια αιχμή και ένας φορητός ασύρματος. Όπως αποκάλυψαν οι δράστες, είχαν βρει τα νομίσματα κατά την διάρκεια λαθρανασκαφής στην περιοχή του Αμαράντου.

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook