Υπόθεση πολύ μεγάλης απάτης σε βάρος γνωστών επιχειρηματιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω offshore εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους και δήθεν επενδύσεις, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Από την ΕΛΑΣ βρίσκεται σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου και έχουν, ήδη, συλληφθεί πέντε αρχηγικά στελέχη του διεθνούς κυκλώματος, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ενώ ασκήθηκαν διώξεις σε άλλα 25 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και Έλληνας επιχειρηματίας με δραστηριότητες στην Ουκρανία, ενώ πρωταγωνιστής της απάτης φέρεται ένας άλλος Έλληνας, με «ειδικότητα» στα διεθνή χρηματιστήρια και επενδύσεις μεγάλων κεφαλαίων σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο οποίος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν το ΣΔΟΕ για υπόθεση οικονομικού εγκλήματος.

Η δράση της οργάνωσης και ο Κρητικός συνεργάτης

Όπως δημοσίευσε το directnews.gr  ο πρώην αναλυτής και στέλεχος εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών, Γ. Δ., η σύζυγός του και  στενός συνεργάτης του από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ρέθυμνο, είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες και φέρονται ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαπάτησε εκατοντάδες άτομα, επενδύοντας σε συναλλαγές επί νομισμάτων (σύστημα forex).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την έρευνα, ο Γ.Δ. εμφανιζόταν ως καταπληκτικός παίκτης στην αγορά συναλλάγματος και ανταλλαγής νομισμάτων και ο «εφευρέτης» μιας φόρμουλας, από την οποία απεκόμιζε σταθερά κέρδη ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων των ισοτιμιών στα διεθνή χρηματιστήρια. Σημειώνεται, ότι η αγορά συναλλάγματος είναι μία εξω-χρηματιστηριακή παράλληλη αγορά, όπου χρηματιστές και χρηματομεσίτες (διαμεσολαβητές) διαπραγματεύονται μεταξύ τους τα πωλούμενα νομισματικά προϊόντα.

Ο Γ. Δ. ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2005 ιδρύοντας την εταιρεία «RK Consultants USA Inc» με έδρα τις ΗΠΑ. Ωστόσο, πέντε χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2010, η Επιτροπή Καφαλαιαγοράς ανακοίνωσε, ότι ο εν λόγω χρηματιστής δεν είχε άδεια για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και δέσμευσε για ένα χρόνο τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας στην Ελλάδα.

Τότε, η σύζυγος του Γ. Δ. ίδρυσε την εταιρεία «Richcroft Experts LLP» με έδρα το Κάρντιφ της Ουαλίας και άρχισε να συνεργάζεται με τον επιχειρηματία από την Κρήτη και τους πελάτες του που ήταν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, Ουκρανοί.

Το Δεκέμβριο του 2012 επίσης η Π. Ζ.  και ο Κρητικός επιχειρηματίας ίδρυσαν την εταιρεία «PK Investments Equity» με έδρα τις Παρθένες Νήσους και ο Γ. Δ., με την ίδια έδρα την εταιρεία «PK ZEUS Management».

Μέσα από αυτές τις εταιρείες αλλά και άλλες “δορυφορικές” – όπως τις «AMF Finco Ltd» και «AMF Global Ltd», οι οποίες αναλάμβαναν να ενημερώνουν για την πορεία των κερδών – οι επενδυτές τοποθετούσαν τα κεφάλαιά τους, αφού όπως τους υπόσχονταν θα απέδιδαν υψηλές αποδόσεις οι οποίες θα έφταναν έως και 30%! Μάλιστα ένας πολύ γνωστός εφοπλιστής τοποθέτησε 60 εκατομμύρια δολάρια για… γρήγορο και εύκολο κέρδος, ενώ τα συνολικά κεφάλαια των Ελλήνων επενδυτών που διαχειρίζονταν ξεπερνούσαν τα 500 εκατομμύρια.

Το μεγάλο κανόνι

Μέχρι τον Μάιο του 2015, όλοι σχεδόν οι επενδυτές ήταν ικανοποιημένοι με τα κέρδη τους. Ώσπου, στις 28 Μαΐου έλαβαν μία επιστολή η οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε: «… πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τον διαχειριστή των επενδύσεων της Richcroft προκάλεσαν απόλυτη παύση των εργασιών της εταιρείας μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως. Τούτο συνεπάγεται μεταξύ άλλων, αναστολή όλων των εμπορικών εργασιών, συνδρομών, ρευστοποιήσεων, πληρωμή μερισμάτων και την έκδοση μηνιαίων αναφορών».

Τότε, άρχισαν να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πολύμηνη έρευνα που κατέληξε στη σύλληψή τους.

Μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης θα γίνουν ανακοινώσεις από την Ασφάλεια Αττικής, ενώ έρευνες γίνονται παράλληλα στη Βρετανία και την Ουκρανία.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook