Σύμφωνα με την ενημέρωση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (IOC) για τον μήνα Απρίλιο, η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρουσίασε μεγάλη πτώση στην Ιταλία (-40%) ενώ πτωτική ήταν και η εικόνα στην Ισπανία (-7%) σε σχέση με πέρσι. Σταθερή παρουσιάζεται η τιμή παραγωγού για την χώρα μας, η οποία κατέγραψε μια ελάχιστη πτώση (-1%) σε σχέση με πέρσι και διαμορφώθηκε στα 2,95 ευρώ στο τέλος του Απριλίου. Μικρή αύξηση (+3%) για την τιμή παραγωγού της Τυνησίας που διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο στα 3,33 ευρώ το κιλό, γεγονός που την διατηρεί σε υψηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα άλλωστε με τα σημερινά στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα διαμορφώνεται, ως επί το πλείστον στα 3 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του IOC για τις τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τις βασικές ελαιοπαραγωγούς χώρες:

Ισπανία: Μετά το ζενίθ στα 4.23 ευρώ / κιλό κατά την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου 2015, οι τιμές παραγωγού έπεσαν κατακόρυφα. Κατά τις πρόσφατες εβδομάδες σταθεροποιήθηκαν και κυμαίνονταν στα 3,16/ κιλό κατά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Πρόκειται για 7% πτώση σε σχέση με πέρσι αλλά 61% πάνω από το ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε την τρίτη εβδομάδα του Μαίου του 2014 (1,96 ευρώ/ κιλό).

Ιταλία: Τον Νοέμβριο του 2014, ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 6,79 ευρώ / κιλό. Τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι το τέλος Απριλίου η τιμή κυμαινόταν στα 3.55/κιλό, μειωμένη κατά 40% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. 

Ελλάδα: Τις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου και μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη του 2015,  οι τιμές αυξήθηκαν στα 3, 54 ευρώ / κιλό). Κατά τις πρόσφατες εβδομάδες μέχρι το κλείσιμο του Απριλίου του 2016 η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 2,95 ευρώ/ κιλό (πτώση 1% σε σχέσι με πέρσι).

Τυνησία:  Τον περασμένο Αύγουστο η μέση τιμή παραγωγού έφτασε μέχρι και τα 4,13 ευρώ / κιλό). Έκτοτε και μέχρι το κλείσιμο του Απριλίου η τιμή διαμορφώθηκε στα 3.33 ευρώ/ κιλό παρουσιάζοντας μικρή αύξηση (+3%) σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, τιμή ανώτερη για δεύτερη συνεχή χρονιά σε σχέση με την μέση τιμή παραγωγού για την Ελλάδα.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το ενημερωτικό δελτίο του IOC για τον Απρίλιο (δημοσιεύθηκε στις 6/5/2016)

ΣΕΔΗΚ: Σταθερότητα στις τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, λίγο πάνω από τα 3 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού για την πλειοψηφία των συνεταιρισμών της Κρήτης με καλύτερες τιμές του ΑΣ Πλατάνου (3,2 ευρώ/κιλό και του ΑΣ Κολυμβαρίου 3,10 ευρώ / κιλό). Ίδια εικόνα για Πελοπόννησο με καλυτερη τιμή τα 3,10 ευρώ/ κιλό της ΑΕ Κωνσταντόπουλος (πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας), σταθερή και η ΕΑΣ Λέσβου στα 3 ευρώ/κιλό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook