Τον Δήμο Βιάννου  επισκέφθηκε κλιμάκιο από την Περιφέρεια της Ρηνανίας Βεστφαλίας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού  προγράμματος  ανταλλαγής νέων «Η Νεολαία Χτίζει το Μέλλον», το οποίο συνεχίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά στον Μαρτυρικό Δήμο της Βιάννου και το 2016.

Στους τόπους μνήμης ανακαλούμε το ματωμένο παρελθόν όχι για να προκληθεί τρόμος που παράγει βία, αλλά για να ενδυναμώσουμε με πράξεις ανθρωπισμού την ειρήνη την συναδέλφωση και την αλληλεγγύη που επί των ημερών μας βάλλονται.

Οι παραπάνω αξίες και αρχές που με πνεύμα ανωτερότητας υπερήφανα υπηρέτησε και προέβαλε ο λαός μας ανά τους αιώνες, ας αποτελέσουν στο παρόν ασπίδα απώθησης δεσποτικών επιβουλών, που απειλούν την ισότιμη συνύπαρξη διαχέοντας το μηδενιστικό εκφοβισμό.

Η επικοινωνία στηρίζεται στην εκούσια και από ψυχής ανάγκη για αναζήτηση κοινών τόπων ανάμεσα σε πομπούς και δέκτες. Η αμφίδρομη αυτή σχέση του δούναι και λαβείν είναι το προαπαιτούμενο προσέγγισης για την παγίωση της ευρωπαϊκής ευρυθμίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο αρχών πραγματοποιείται η προσέγγιση μαθητών και εκπαιδευτικών του Γενικού Λυκείου Βιάννου με αντίστοιχους της πόλης Κλέβε του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Φορέα THEODOR- BRAUEW – HAUS, προσβλέποντας σε ταυτόσημα οράματα και ιδανικά ιδίως ανάμεσα στους νέους των δύο λαών.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που υλοποιούν το πρόγραμμα αυτό είχαν συνεργασία στο Δημαρχείο της Βιάννου. Πιο συγκεκριμένα από γερμανικής πλευράς συμμετείχαν ο κ. Κλάους Νερτεσχόιζερ (Klaus Nörteshäuser) της Τ.Ε.Δ.Κ.  Ρηνανίας, που συντονίζει και χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, καθώς και η κα. Αντρέα Σάφελντ (Andrea Schaffeld) και ο κ. Φίλιπ Χάρτβιχ (Philipp Hartwig), εκπρόσωποι και μαθητές του εκπαιδευτικού φορέα που το υλοποιεί (Theodor-Brauer-Haus Kleve).

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, η Λυκειάρχης του Γενικού Λυκείου  Βιάννου κα. Σούκουλη Γεωργία, καθώς και αντιπροσωπεία μαθητών του Λυκείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ακολούθησε επίσκεψη στο πανδημοτικό Ηρώο στα Αμιρά, και στο μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με ξεναγό τον Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου κο Αριστομένη Συγγελάκη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τον καλύτερο συντονισμό του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαφές με τους νέους που έρχονται στην Βιάννου αλλά και τους νέους από την Βιάννο που επισκέπτονται την Περιφέρεια της Ρηνανίας .

Επιπλέον συζητήθηκαν ζητήματα τεχνικής φύσης που έχουν να κάνουν με την συνέχιση της υλοποίησης  του προγράμματος και τις κοινωφελείς εργασίες που θα κάνουν οι νέοι  από τη Γερμανία στη Βιάννο.

Τι είναι το Πρόγραμμα «Η Νεολαία Χτίζει το Μέλλον»

Το πρόγραμμα «Η Νεολαία Χτίζει το Μέλλον – Διεθνείς Συναντήσεις Νέων σε Τόπους Μνήμης ανά την Ευρώπη» στοχεύει να φέρει σε επαφή νέους από όλη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται σε έξι μέρη στην Ευρώπη όπου τα γερμανικά στρατεύματα διέπραξαν εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ αυτών από το 2010 και η Βιάννος. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στον Δήμο  Βιάννου η πρώτη ομάδα ήρθε το 2010 και έκτοτε έρχεται κάθε χρόνο είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Μάιο, και έχει γίνει αντιληπτή από τους  δημότες της Βιάννου , οι οποίοι αγκάλιασαν τα παιδιά αυτά με θέρμη και αληθινή Κρητική φιλοξενία. Στα έργα που υλοποίησαν συγκαταλέγονται η ανακαίνιση της παιδικής χαράς στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Βιάννου (2010), η διάνοιξη του παλιού μονοπατιού από την Άνω Βιάννο στο Λουτράκι και την Πηγή Γαμπριγιέλε (2011και 2015), έργα αποκατάστασης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2012 (συλλογή καμένων πλαστικών σωλήνων ύδρευσης, διάνοιξη ρέματος)  η αποκατάσταση του φυλακίου του Δασαρχείου στην Κάτω Σύμη (2013, 2014), ενώ η φετινή παρέμβαση αφορούσε στον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος  χώρου του Λυκείου και Γυμνασίου Βιάννου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook