Τις διαθέσεις του ανοιξιάτικου καιρού για τις επόμενες ημέρες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αστάθεια, αναλύει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιο πρόσφατων στοιχείων απο τα ατμοσφαιρικά μοντέλα.

Το δελτίο καιρού του κ. Λέκκα:

“Η άνοιξη καλά κρατεί. Οι μέρες έχουν μεγαλώσει, ο καιρός είναι ήπιος με αρκετές λιακάδες, το καλοκαίρι έχει δρομολογηθεί. Η άνοιξη όμως χαρακτηρίζεται και από τον άστατο καιρό που μπορεί να προκαλέσει πολύ γρήγορες αλλαγές στην καιρική κατάσταση, στις ανεμολογικές συνθήκες αλλά και στη διακύμανση της θερμοκρασίας. 

Ο άστατος καιρός προκαλείται από τις γρήγορες και διαδοχικές διελεύσεις των βαρομετρικών συστημάτων που κάθε φορά επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο το σκηνικό του καιρού, διαφοροποιώντας το μάλιστα από περιοχή σε περιοχή.

Έτσι και τώρα διαδοχικές διελεύσεις βαρομετρικών συστημάτων από τον Ελλαδικό χώρο, καθώς και η εισβολή μιας αρκετά θερμής μάζας από τα νότια αναμένεται να διαμορφώσουν ένα καθόλα ασταθές ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού στην Κρήτη με κύρια χαρακτηριστικά τις πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις (έως και με μικρές έστω πιθανότητες για ασθενείς παροδικές βροχές κατά τόπους), πρόσκαιρη ενίσχυση των Νοτίων ανέμων (κυρίως στις βόρειες περιοχές του νησιού) καθώς και υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα την ημέρα και πάλι κυρίως στις βόρειες περιοχές την Κρήτης.

Επιπλέον ευνοείται και η μεταφορά σκόνης από τις ακτές της Αφρικής. Η ακριβής όμως εκτίμηση των προγνωστικών στοιχείων του καιρού, για τις επόμενες ημέρες,  απαιτεί διαρκή παρακολούθηση των τελευταίων δεδομένων από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα,  προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλέον αξιόπιστη πρόγνωση.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η αναλυτική πρόγνωση του καιρού  για την Κρήτη, των επόμενων ημερών είναι η ακόλουθη :

Πέμπτη 12 Μαΐου

Γενικά καλός καιρός με λίγες αραιές υψηλές νεφώσεις.

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις στα 3 -4 Μποφώρ, τοπικά στη Δ. Κρήτη στα 5 – 6 Μποφώρ. Από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν από Α – ΝΑ διευθύνσεις διατηρώντας την ίδια ένταση. Σταδιακά όμως από τις νυκτερινές ώρες της Πέμπτης – ξημερώματα Παρασκευής αναμένεται πρόσκαιρη ενίσχυση των Νοτίων ανέμων σε όλες τις βόρειες περιοχές της Κρήτης με ένταση στα 5 – 6 , τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα με την ελάχιστη στους 18 ⁰C και  τη μέγιστη στους 31 ⁰C (κατά τόπους πιθανά και λίγο υψηλότερη), κυρίως στα βόρεια της Κρήτης, ενώ στα νότια αναμένεται να είναι 2 – 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Για την Πέμπτη ευνοείται η μεταφορά σκόνης.

Παρασκευή 13 Μαΐου

Γενικά καλός καιρός αναμένεται και την Παρασκευή με λίγες αραιές νεφώσεις αρχικά που στη συνέχεια αναμένεται να αυξηθούν.

Οι Νότιοι άνεμοι προβλέπεται ότι θα εξασθενήσουν από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Σταδιακά από τη Δ. Κρήτη αρχικά και αργότερα σε όλο το νησί αναμένεται ότι θα πνέουν άνεμοι Δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις στα 3 – 4 Μποφώρ, τοπικά στα δυτικά 5 – 6 Μποφώρ., με γρήγορη εξασθένηση τους τις βραδινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι στα ίδια υψηλά επίπεδα με την μέγιστη να είναι αυξημένη και στις νότιες περιοχές του νησιού.

Ευνοείται και πάλι η μεταφορά σκόνης.

Σάββατο 14 Μαΐου

Οι αυξημένες νεφώσεις θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού (υπάρχει μία πολύ μικρή πιθανότητα για ασθενή παροδική βροχή κυρίως στα  δυτικά για τις πρωινές ώρες)

Ο άνεμος αρχικά θα πνέει από Δ διευθύνσεις στα 3 – 4 Μποφώρ ενώ λίγο αργότερα επανεμφανίζονται οι Νοτιάδες με ένταση στα 3 – 4 τοπικά έως και τα 5 Μποφώρ. Μεγαλύτερη ένταση των Νοτίων ανέμων ενδεχομένως να εκδηλωθεί κυρίως στην Ανατολική Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή υποχώρηση και θα κυμανθεί από 19 έως 28 ⁰C ( στην Ανατολική Κρήτη πιθανά να είναι 1 – 2 βαθμούς υψηλότερη η μέγιστη θερμοκρασία)

Τα επίπεδα μεταφοράς σκόνης θα υποχωρήσουν.

Κυριακή 15 Μαΐου

Συννεφιασμένο και πάλι αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού, ενώ εμφανίζονται και πάλι πιθανότητες για ασθενείς παροδικές βροχές κατά τόπους.

Ο άνεμος από Δυτικές έως ΒΔ διευθύνσεις στα 4 – 5 Μποφώρ, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Από τις απογευματινές ώρες αναμένεται να εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από τους 18 έως τους 27 ⁰C.

Από την Δευτέρα αναμένεται να αποκατασταθεί και πάλι ευστάθεια στην ατμόσφαιρα με επικράτηση καλών καιρικών συνθηκών , ανέμων δυτικών διευθύνσεων και η θερμοκρασία να κυμαίνεται σε καλά, για την εποχή, επίπεδα.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος”

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook