Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Ισάμ Σαράφ αποδέχθηκε την παραίτηση που υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ ελ Οράμπι, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους που παραιτήθηκε.

Ο Σαράφ διαβουλεύεται με πολιτικούς για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, στον οποίο υποσχέθηκε να προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα, μετά την επανέναρξη των διαδηλώσεων στο κέντρο του Καΐρου, με κεντρικό αίτημα την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης τόσο όσον αφορά τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ όσο και πρώην στελεχών της κυβέρνησής του.

Ο Σαράφ αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του το αργότερο έως τη Δευτέρα.

Ο αλ Οράμπι είχε διοριστεί στο θώκο αυτό τον Ιούνιο. Προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Γερμανία επί οκτώ χρόνια.

Επίσης, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου επέλεξε τον ηγέτη ενός από τα παλαιότερα πολιτικά κόμματα στη χώρα και έναν οικονομολόγο ως αντιπροέδρους.

Το MENA επικαλούμενο τον Μοχάμεντ Χεγκάζι, εκπρόσωπο του Σαράφ και σύμβουλό του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, μετέδωσε ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός επέλεξε το Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι για «να επιβλέπει το φάκελλο της οικονομίας και την ομάδα εντός της κυβέρνησης που είναι αρμόδια για αυτήν».

Ακόμη, ο Σαράφ επέλεξε τον Άλι αλ Σίλμι του κόμματος Ουάφντ ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του αρμόδιο «για την πολιτική ανάπτυξη και την δημοκρατική μεταμόρφωση» της χώρας.

Ο 74χρονος Μπεμπλάουι είναι σύμβουλος του Αραβικού Νομισματικού Ταμείου στο Άμπου Ντάμπι. Είχε λάβει διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Παρισιού το 1964 και εργαζόταν ως καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας ως το 1980. Κατόπιν ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Τράπεζας Εξαγωγών και Ανάπτυξης και εκτελεστικός γραμματέας της Επιτροπής για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη στην Δυτική Ασία των Ηνωμένων Εθνών (ESCWA).

Ο 75χρονος Σίλμι υπηρέτησε ως υπουργός υπό τον Ανουάρ Σαντάτ την δεκαετία του 1970.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook