Την επίδειξη εύνοιας προς καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων εις βάρος των παραδοσιακών σημείων πώλησης καπνικών προϊόντων, καταγγέλλει το Σωματείο Περιπτερούχων Κρήτης. 

Με ανοιχτή επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, επισημαίνει ότι την ώρα που χρειάζεται ολόκληρη διαβούλευση σε επιτροπή και έκδοση υπουργικών αποφάσεων για να μπουν νέα προϊόντα στα ράφια των μικρών επιχειρήσεων λιανεμπορίου καπνικών ειδών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πωλούνται στην αγορά με μια απλή κοινοποίηση και χωρίς καμία άδεια.

Ακολουθεί η επιστολή του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης:

«Εδώ και καιρό περιμένουμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη νομοθεσία στην αγορά για τα νέα προϊόντα καπνού, που αποτελούν το μέλλον της αγοράς καπνικών και νικοτινούχων προϊόντων. Δεδομένης της ισχυρότατης οικονομικής κρίσης και της άνθισης του λαθρεμπορίου, χιλιάδες σημεία λιανικής έχουν βάλει λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα και φυσικά στον τόπο μας, σε όλους τους Νομούς της Κρήτης. Αυτή η κατηγορία καπνικών προϊόντων αποτελεί μία εμπορική διέξοδο για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου καπνικών, ώστε όσοι έχουμε παραμείνει ανοιχτοί να καταστούμε βιώσιμοι, δεδομένου ότι η άλλη κατηγορία νικοτινούχων προϊόντων νέας γενιάς, δηλαδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επί της ουσίας, δεν πωλούνται στα παραδοσιακά σημεία πώλησης καπνικών, αλλά κυρίως στα μαγαζιά των εταιριών που τα πωλούν αποκλειστικά.

Αυτό που γνωρίζαμε, ότι δηλαδή με μία απλή διαδικασία ένα νέο προϊόν καπνού θα κυκλοφορεί στην αγορά, δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο αυτού του άρθρου. Αν το άρθρο αυτό δεν αλλάξει, τότε ουσιαστικά πολύ δύσκολα ένα νέο προϊόν καπνού θα ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδιο που τίθενται στη διάταξη αυτή. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν να χρειάζεται ολόκληρη διαβούλευση σε επιτροπή και μετά έκδοση υπουργικών αποφάσεων για να βάλουμε στα ράφια μας ένα απλό προϊόν, που ήδη σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς σε μία σειρά από χώρες, ευρωπαϊκές και μη.

Την ίδια στιγμή, αν δει κανείς το επόμενο άρθρο, δηλαδή το άρθρο 21, διαπιστώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται στην αγορά μετά από μια απλή κοινοποίηση και χωρίς καμία άδεια! Δηλαδή το Υπουργείο σας ευνοεί τα καταστήματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων, που τόσα χρόνια λειτουργούσαν πουλώντας ένα παράνομο προϊόν, σε βάρος των παραδοσιακών σημείων πώλησης καπνικών προϊόντων, που τόσα χρόνια δίνουν μάχη επιβίωσης με τους φόρους, το λαθρεμπόριο και την κρίση! Αυτό που ζητάμε είναι ίση μεταχείριση! Δηλαδή να αποσύρετε τις διατάξεις που προβλέπουν αδειοδότηση για τα νέα προϊόντα καπνού και να νομοθετήσετε δίκαια και με τους ίδιους κανόνες για όλα τα προϊόντα νέας γενιάς, αφήνοντας αυτό που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία, δηλαδή τη διαδικασία της απλής κοινοποίησης (που επίσης προβλέπει έλεγχο των προϊόντων αυτών, έξι μήνες πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά)».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook