Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή της ΝΔ στο Flashnews.gr. Τι λέει για την κυβέρνηση, την Ευρώπη, την Τουρκία και την ανάπτυξη στην Κρήτη

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς εξαπολύει ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης σε εφόλης της ύλης συνέντευξή του στο Flashnews.gr.

Ο κ.Κεφαλογιάννης ζητά «καθαρή λύση» με άμεσες εκλογές. 

Εξηγεί γιατί μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει «φορομπηχτική» πολιτική.

«Καυτηριάζει» την αντίδραση και της Ευρώπης στο προσφυγικό.

Μιλά για την Τουρκία και την στάση της Ευρωπαικής Ένωσης.

Εκφράζει τις ανησυχίες του για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου Ευρώπης – Αμερικής.

Μιλά για την ανάπτυξη στην Κρήτη εκφράζοντας την αγωνία του για το τεράστιο έλλειμμα στην ανάπτυξη των υποδομών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη στο Flashnews.gr

 Κε Ευρωβουλευτά:

Έναν χρόνο μετά την διακυβέρνηση της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως θα χαρακτηρίζατε αυτή την περίοδο σε μια πρόταση;

Το τέλος των ψευδαισθήσεων. Η αρχή του οριστικού τέλους του Λαϊκισμού.
Γιατί ο μύθος της Αριστεράς δεν μένει πια εδώ. Γκρεμίστηκε, μαζί με τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Που και αυτά, όπως και τόσα άλλα ο κ. Τσίπρας την περασμένη Κυριακή τα μετονόμασε σε αυταπάτες!!!. 
Αυταπάτη, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αυταπάτη, η 13η σύνταξη. Αυταπάτη, το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Αυταπάτη, το σκίσιμο των Μνημονίων. Αυταπάτη, η Τρόικα που μετονομάστηκε σε Θεσμούς.
Συγνώμη κύριε πρωθυπουργέ. Όλα αυτά δεν είναι αυταπάτες. Είναι ανέντιμα ψέματα. Που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό. Είναι λαϊκισμός. Ακραίος λαϊκισμός που ο ελληνικός λαός τον πληρώνει πολύ ακριβά. Και φοβάμαι μήπως τον πληρώσει ακριβότερα.

Θεωρείτε πως η εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς οδηγεί σε επανάληψη των όσων έγιναν το 2015;

Ελπίζω πως όχι. Φτάσαμε όμως να ζήσουμε  για μια ακόμη φορά τον ίδιο εφιάλτη.

Η ΝΔ ζητά να φύγει άμεσα αυτή η κυβέρνηση. Θεωρείτε πως για να γίνει αυτό προϋποθέτει και πρόωρες εκλογές ή υπάρχει και άλλος τρόπος;

Η κυβέρνηση των ιδεοληψιών, του ερασιτεχνισμού, της ανεπάρκειας, της ανικανότητας πρέπει να φύγει. Χθες. Δεν το ζητάει η Νέα Δημοκρατία. Είναι πλέον απαίτηση της κοινωνίας. Ήταν μία αναξιόπιστη αντιπολίτευση, είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση.
Γιατί κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται ο ήδη βαρύς λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ένας λογαριασμός που είναι το αποτέλεσμα της δήθεν «σκληρής διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης. Μίας διαπραγμάτευσης που έφερε ένα τρίτο αχρείαστο και πιο σκληρό Μνημόνιο. Που πιθανόν θα οδηγήσει και σε ένα τέταρτο. Με νέα μέτρα.   
Ήμουν και είμαι πάντα υπέρ των καθαρών λύσεων. Και μόνο οι εκλογές είναι καθαρή λύση. 

Κάποιοι λένε πως ακόμη και μια κυβέρνηση ΝΔ θα είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει την ίδια πορεία την οποία επιβάλλουν οι θεσμοί. Συμφωνείτε με αυτό;

Η πορεία δεν αλλάζει. Είναι μία.  Η έξοδος της χώρας από την κρίση. Κάτι που αγγίξαμε στο τέλος του 2014. Λίγο πριν η αδηφάγος εμμονή του κ. Τσίπρα για εξουσία οδηγήσει τη χώρα στις αχρείαστες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
 Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος. Ο δρόμος για να φθάσεις στο τέρμα. Για να πετύχεις τους στόχους. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στην περικοπή των δαπανών. Όχι στην επιβολή όλο και περισσότερων φόρων. Αλλά στην ελάφρυνση από τη βαριά φορολογία. Που θα προσελκύσει επενδύσεις. Που θα παράξουν νέο πλούτο. Που θα μειώσουν την ανεργία. 

Απλά θυμίζω, ότι η δική μας κυβέρνηση το 2014 είχε μειώσει και τους φορολογικούς συντελεστές για φυσικά και νομικά πρόσωπα και την εισφορά αλληλεγγύης και το ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης από 23% σε 13%. Και ήταν μόνο η αρχή.  
Γιατί πιστεύουμε και έτσι είναι ότι ανάπτυξη και αύξηση φόρων είναι δρόμοι αντίθετοι.

Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση παραμένει κολλημένη στις αγκυλώσεις του χθες. Ακολουθεί λόγω των ιδεοληψιών της και του κρατισμού της, πάλι τη λάθος συνταγή. Αυξάνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Και τολμά να ονομάζει τις αυξήσεις, «κοινωνική δικαιοσύνη». Δεν καταλαβαίνει, όμως, ότι μπαίνει σε ένα σπιράλ αύξησης φόρων και καταρράκωσης του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Γιατί το Σεπτέμβριο που η απόδοση των μέτρων που πήρε θα αποκλίνει των στόχων θα αναγκαστεί να πάρει και άλλα μέτρα. Να επιβάλλει και νέους φόρους. Σε μία κοινωνία που δεν αντέχει άλλο.

Πιστεύετε πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν «τελειώσει» για την Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας;

Αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι υπεύθυνες κυβερνήσεις. Με σχέδιο και πρόγραμμα. Που θα την οδηγήσουν στην επόμενη μέρα. Που θα αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος. Το αν θα είναι κυβερνήσεις συνεργασίας ή μονοκομματικές θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. 
Στο πρόσφατο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασα τη δική μου πρόταση  για έξοδο από την κρίση. Σε περιόδους κρίσεων γράφουν ιστορία αυτοί που τολμούν να αλλάξουν τις δομές του πολιτικού συστήματος. Και η χώρα απαιτεί ένα νέο όραμα. Μία νέα μακροπρόθεσμη πολιτική στρατηγική. Που θα αποκαταστήσει τις σχέσεις πολίτη και Πολιτικής σε μία ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης. Ένα νέο Σύνταγμα για μία Νέα Ελλάδα. Μία μετάβαση από την 3η στην 4η Ελληνική Δημοκρατία μέσα από μία θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση. Όλη η πρόταση είναι αναρτημένη στην προσωπική μου ιστοσελίδα (kefalogiannis.gr) και σας προσκαλώ να την διαβάσετε και να την συζητήσουμε σε πρώτη ευκαιρία.  

Ποια είναι η γνώμη σας για τον χειρισμό του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και γενικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρώπη πιάστηκε απροετοίμαστη και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση. Την ώρα που αυτό που απαιτείται είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, εθνικοί εγωισμοί οδήγησαν στην μη θετική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Είναι αδιανόητο μικρές χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος να φιλοξενούν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία και η Ευρώπη των 500 εκ. κατοίκων να μην μπορεί να φιλοξενήσει 1 εκ. πρόσφυγες με συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αυτό, όμως, δεν αθωώνει σε καμία περίπτωση τους ιδεοληπτικούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Που με την πολιτική των ανοικτών συνόρων, το άνοιγμα των κλειστών κέντρων κράτησης, την άρνηση της να κατανοήσει τη διαφορά πρόσφυγα και μετανάστη, τις ανεκδιήγητες δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού της, τις απερίγραπτες δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα έδωσε σύνθημα στους απανταχού μετανάστες ότι η χώρα μας αποτελεί για αυτούς τη «γη της επαγγελίας» που θα τους οδηγήσει στην Ευρώπη. 
 Αντί να αδράξουμε την ευκαιρία και να καταστήσουμε με το πιο σαφή τρόπο ότι τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος είναι ευρωπαϊκά σύνορα η ελληνική κυβέρνηση «κατάφερε» να είναι σήμερα κλειστά τα βόρεια σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρώπης να έχουν μεταφερθεί στα Σκόπια και τα θαλάσσια σύνορά μας να φυλάσσονται από το ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα η Ε.Ε. «άναψε το πράσινο φως» για κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.  Πως το κρίνετε αυτό και πιστεύετε πως η Τουρκία έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε.;

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγάλη πολιτική οικογένεια που ανήκει η Νέα Δημοκρατία στο Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να δεχθεί την κατάργηση αν δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως από πλευράς της Τουρκίας και τα 72 κριτήρια που έχουν τεθεί. 

Συμμερίζεστε την ανησυχία που υπάρχει για τις κινήσεις της Τουρκίας αναφορικά με τις γνωστές αμφισβητήσεις των ελληνικών δικαιωμάτων και ενώ οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις εντείνονται στο Αιγαίο; Η στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας προασπίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας;

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ένα ιδιαίτερα επικριτικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία. Που καταδικάζει μεταξύ άλλων την Τουρκία για μη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών.
Ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στο συγκεκριμένο Ψήφισμα έχω καταθέσει σημαντικές τροπολογίες που έχουν γίνει δεκτές. Τροπολογίες που καθιστούν σαφές ότι η Ευρώπη προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. 

Με τις τροπολογίες αυτές καταδικάζεται η Τουρκία για τη μη άρση της απειλής πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας. Για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων. Για τη μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Για την άρνηση της αποδοχής της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Για τη μη επικύρωση της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (συνθήκη UNCLOS),-μόνη υπό ένταξη χώρα που δεν την έχει υπογράψει αν και αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο- που κατοχυρώνει τα Χωρικά Ύδατα, την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο «φωτιές»  έχει ανάψει το θέμα της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου Ευρώπης – Αμερικής (TTIP). Πολλοί ανησυχούν για τις διατροφικές επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας και για το πώς θα επηρεαστούν τα αγροτικά μας προϊόντα. Θα θέλαμε την άποψή σας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος στον πλανήτη, αφού τα 28 κράτη μέλη της κατέχουν συνολικά το 16% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών.  
Οι διαπραγματεύσεις γύρω από την διατλαντική συμφωνία εμπορίου μεταξύ Ε.Ε.-Η.Π.Α., ή αλλιώς TTIP έχει αναδείξει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και ανησυχίες. Με λίγα λόγια είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Ιδιαίτερα για τον αγροδιατροφικό κλάδο η μείωση των δασμών και η υιοθέτηση κοινών κανόνων διατροφικής ασφάλειας και ποιότητας μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές των υψηλής ποιότητας ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα σκοτεινά σημεία. Για παράδειγμα οι αντιρρήσεις εκ μέρους της Ευρώπης έναντι των εισαγωγών γενετικά τροποποιημένων αγροτικών προϊόντων και σπόρων είναι δεδομένες και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Επιπλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε αναπτύξει ένα πετυχημένο μοντέλο σήμανσης αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, προϊόντων των οποίων η ονομασία, η καταγωγή ή η επεξεργασία αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών.

Με επανειλημμένες παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  έχω ζητήσει στο πλαίσιο των συζητήσεων της προαναφερόμενης συμφωνίας την προστασία αυτών των ενδείξεων για τα ευαίσθητα ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα, το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές και άλλα. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πολυετείς προσπάθειες της χώρας μας έχει κατοχυρώσει την ονομασία Φέτα στην Ελλάδα. Πως είναι δυνατόν να δεχθούμε στο πλαίσιο της TTIP την εισαγωγή φέτας από κάποια πολιτεία των Η.Π.Α.; Τις παραπάνω ανησυχίες τις ενστερνίζονται και άλλοι συνάδελφοι ευρωβουλευτές από χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία. Η συμφωνία αυτή για να προχωρήσει πρέπει να έχει τους ευρωπαίους και αμερικάνους πολίτες συμμέτοχους. Να μην θεωρούν ότι τα μεγάλα εμπορικά και βιομηχανικά λόμπι παίζουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη τους. Για το λόγο αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχω επισημάνει την ανάγκη οι συζητήσεις αυτές μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. να διεξάγονται στο φως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα κείμενα και στα επιχειρήματα και των δύο πλευρών.       

Ελαιόλαδο, κηπευτικά, τυροκομικά, αμπελουργικά προϊόντα, είναι και τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.  Πόσο δύσκολη είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων μας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Προϊόντα όπως το ελαιόλαδο ή τα ψάρια δεν είναι αποκλειστικού ελληνικού ενδιαφέροντος αλλά απασχολούν και άλλες χώρες κυρίως μεσογειακές. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα σε πολλές περιπτώσεις να συμπράττουμε δημιουργικά με συναδέλφους άλλων χωρών μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προάσπιση των συμφερόντων μας.  Στην προηγούμενη ολομέλεια του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μαζί με άλλους ευρωβουλευτές καταφέραμε να τροποποιήσουμε μία οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έγχρωμη σήμανση πάνω σε τρόφιμα που έδινε την παραπλανητική εντύπωση στον καταναλωτή ότι προϊόντα με έντονη χημική επεξεργασία όπως τα αναψυκτικά είναι πιο υγιεινά από προϊόντα ήπιας επεξεργασίας όπως το ελαιόλαδο.

Όσες φορές η Ελλάδα συντονισμένα και με συγκεκριμένα επιχειρήματα έχει διεκδικήσει θέματα προς όφελος των αγροτών της, όπως στην περίπτωση της αναγνώρισης της Φέτας ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος ή σε θέματα ΚΑΠ, τα έχει καταφέρει. Αντιθέτως κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε με προχειρότητα τις ισορροπίες και τους κανόνες τότε έχουμε πρόβλημα. Η ουσιαστική απραξία του Υπουργείου Γεωργίας έχει οδηγήσει σε απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο την ίδια στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση επιβαρύνει τον αγροτικό κόσμο με την φορολόγηση των επιδοτήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καλύτερος πελάτης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και οι Έλληνες παραγωγοί πρέπει να εκμεταλλευτούν όλα τα εργαλεία που τους δίνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική για την ανάπτυξη συμπράξεων, ισχυρών ομάδων παραγωγών, υγιών αγροτικών συνεταιρισμών και για την προώθηση της καινοτομίας. Αυτός είναι ο δρόμος για την Ανάπτυξη. 

Με το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου σε εκκρεμότητα, το αεροδρόμιο Χανίων σε ιδιώτες, τον ΒΟΑΚ σε συζητήσεις, τα υδατοδρόμια ακόμη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, πως βλέπετε το θέμα των υποδομών στην Κρήτη;

Υπάρχει τεράστιο αναπτυξιακό έλλειμμα στις υποδομές της Κρήτης. Το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι των Χανίων έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης αν προχωρήσουν με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας και το αεροδρόμιο του Καστελίου  με αυτοχρηματοδότηση. Τα υδατοδρόμια της Κρήτης που ξεκίνησαν επί των ημερών μου στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δυστυχώς αγνοούνται. Είναι χαμένα στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Στην Κρήτη η έννοια της επένδυσης είναι ταυτισμένη με τον τομέα των υπηρεσιών και κυρίως με τον τουριστικό τομέα. Θεωρείτε πως αυτό μπορεί να στηρίξει μια υγιή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη;

Η Κρήτη έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες στον Τουρισμό και στον Πρωτογενή Τομέα. Το έχει αποδείξει. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, λοιπόν, όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και την εμπειρία που διαθέτουμε στους κρίσιμους για την οικονομία του τόπου μας τομείς. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook