Δύο ιδιαίτερης αξίας εκθέματα και συγκεκριμένα, μεγάλα τμήματα κορμού αρχαίου ελαιόδεντρου της Κρήτης, βρίσκονται από την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 στην πόλη του Ηρακλείου. Τα τμήματα του κορμού της αρχαίας ελιάς τοποθετήθηκαν στο δυτικό παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου (κοντά στο μεγάλο σιντριβάνι στην περιοχή του Καράβολα) για να υπενθυμίζουν στους Ηρακλειώτες αλλά και στους επισκέπτες της πόλης ότι η ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη χάνεται στα βάθη των αιώνων και πως στο νησί ζουν εκατοντάδες αρχαία και ιστορικά ελαιόδεντρα. 

Τα δύο τμήματα του κορμού που τοποθετήθηκαν στο Ηράκλειο αποτελούν μόλις το 1/3  αρχαίου ελαιόδεντρου! Τα τμήματα του κορμού τα περισυνέλλεξε ο γλύπτης κ. Μανώλης Χαρκούτσης από το χωράφι που βρισκόταν έως το 2009, όταν το τότε δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης με την υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης ξεκίνησε την καμπάνια για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων του νησιού. Τα τμήματα από τον κορμό της αρχαίας ελιάς αποτέλεσαν ένα από τα «σήματα» αυτής της καμπάνιας.

Στη συνέχεια τα τμήματα του κορμού  τοποθετήθηκαν σε βάσεις και από το Σεπτέμβριο του 2010 αποτελούν «περιοδεύοντα» γλυπτά της φύσης. Παρέμειναν για επτά χρόνια στην πόλη του Ρεθύμνου σε παραλιακό χώρο που παραχώρησε το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου. 

Την Τρίτη 10 Μαΐου 2016  τα γλυπτά της φύσης μεταφέρθηκαν από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο για να συνεχίσουν την ιδιότυπη περιοδεία τους. 

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Χάρης Μαμουλάκης, μετά από πρόταση του κ. Μανώλη Χαρκούτση, κίνησε τις διαδικασίες και τα εκθέματα  τοποθετήθηκαν στο δυτικό παραλιακό μέτωπο. Τα περιοδεύοντα εκθέματα θα παραμείνουν για μακρύ χρονικό διάστημα στο Ηράκλειο, μέχρι να συνεχίσουν το «ταξίδι» τους για κάποια άλλη πόλη της Κρήτης που θα τα «υποδεχθεί» σε δημόσιο χώρο.