Η αγοραστική κίνηση παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι για την πλειοψηφία των καταστημάτων – Αναλυτικά στοιχεία

Σε “Βατερλό” για τους καταστηματάρχες, εξελίχθηκε η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου καθώς η κίνηση παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι για την πλειοψηφία των καταστημάτων.

Η αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα των Χανίων,  σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), μειώθηκε στο εντυπωσιακό ποσοστό από 21-30%, ενώ και στο Ρέθυμνο η μείωση ήταν σημαντική και κυμάνθηκε από 11- 20%.

Καλύτερη ήταν η εικόνα στο Ηράκλειο, καθώς η αγοραστική κίνηση κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα και τουλάχιστον δεν παρουσίασε μείωση. Στον Άγιο Νικόλαο, ο εμπορικός σύλλογος είχε αποφασίσει την μη συμμετοχή στο εκπτωτικό δεκαήμερο.

Νέο δεκαήμερο εκπτώσεων ζητεί η ΕΣΕΕ

Η ΕΣΕΕ προτρέπει τους εμπόρους, σε πραγματοποίηση ενός ακόμη δεκαημέρου εκπτώσεων, από το Σάββατο 14 Μαΐου έως την Τρίτη 24 Μαΐου, λόγω των χαμηλών επιδόσεων των εμπορικών καταστημάτων, καθώς συνολικά η αγοραστική κίνηση σε όλη τη χώρα, υπολογίζεται χαμηλότερη κατά 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η ΕΣΕΕ πραγματοποίησε την περιοδική έρευνα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου. Η έρευνα ήταν τηλεφωνική με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων σε παραδοσιακές εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας. Επίσης καταγράφηκαν οι απόψεις πολλών Εμπορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ενδιάμεσες εκπτώσεις πραγματοποιήθηκαν  εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, γεγονός που όπως ήταν αναμενόμενο επηρέασε άμεσα τη μετακίνηση των καταναλωτών και την καταναλωτική ζήτηση.

Βασική διαπίστωση για την γενικότερη εικόνα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, είναι ότι η περίοδος των ενδιάμεσων  εκπτώσεων της άνοιξης, δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων. Η επισήμανση αυτή συμφωνεί με  τα ευρήματα της έρευνας στις εμπορικές επιχειρήσεις, όπου επιβεβαιώνεται ότι  η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο, για το διάστημα της ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής σεζόν.  Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι σχεδόν όλοι οι Εκπρόσωποι αναφέρουν ότι σημειώθηκε μείωση στις πωλήσεις στην περιοχή τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόλις οι 7 στους 74 αναφέρουν πως οι πωλήσεις των καταστημάτων της περιοχής τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2015. Σημαντικό τμήμα των Εκπροσώπων (οι 30 στους 74) εκτιμούν ότι η μείωση των πωλήσεων των καταστημάτων  κινήθηκε στο 11-20% σε σχέση με πέρυσι

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook