Ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Δημοτικής  Κοινότητας Ανώπολης εκπληρώνει τη σοβαρή κοινωνική υποχρέωση του ως  θεσμικός φορέας, να διατηρήσει την ιστορική μνήμη, να μην την αφήσει να  ξεθωριάσει και να αλλοιωθεί.

Στις 21 Μαϊου 2016 στον Λόφο του Κοψά που αποτελεί την ίδια στιγμή  ιστορικό τόπο και ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς θα ξανακαλέσουμε  στη μνήμη μας τη βιωμένη εμπειρία, τα ιστορικά γεγονότα και θα  αναδειχθούν οι σπουδαίου τους συμβουλισμοί..

Σημειώνεται δε, ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την καθιέρωση της Μάχης του Κοψά ως δημοτική τοπική επέτειος – εορτή.

Οι τοπικοί φορείς που μαζί με τον Δήμο Χερσονήσου συνδιοργανώνουν την  επετειακή εκδήλωση είναι οι εξής:
ο  Πολιτιστικός  Σύλλογος  Ανώπολης
ο  Πολιτιστικός  Σύλλογος  Γουρνών
το Πνευματικό Κέντρο «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»
η  Ενορία  Ταξιαρχών  Ανώπολης
το ΚΟΙΠΟΔΙ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

7.00  –  10.00       Αρχιερατική Θεία  Λειτουργία που θα τελέσει  ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ειρηναίος
10.00                   Επιμνημόσυνη  Δέηση.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ  (Σημείωση :   Όσοι  επιθυμούν  να  καταθέσουν στεφάνι   παρακαλούνται  να   το  προμηθευτούν  οι  ίδιοι)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  από  το  Δήμαρχο  Χερσονήσου  κ.  Γιάννη  Μαστοράκη

ΚΥΡΙΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ θα είναι ο κ. Γιώργος Νικολακάκης Κοινωνικός  Ανθρωπολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών  Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στο  χώρο  θα  υπάρχει  φωτογραφικό  υλικό  από  τη  συγκεκριμένη  ιστορική  περίοδο  και  από  τον  πρωταγωνιστή  της  συγκεκριμένης  
μάχης συνταγματάρχη  ε.α.  ΘΕΟΔΩΡΟ  ΚΑΛΛΙΝΟ.

Η ιστορική μάχη σύμβολο

Μόλις 75 χρόνια έχουν περάσει από τις μέρες εκείνες που ο κρητικός λαός  έγραψε, για άλλη μια φορά, σελίδες χρυσές στην Παγκόσμια Ιστορία.

Ο λόφος του Κοψά στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου έγινε πεδίο μιας  ηρωϊκής μάχης που άλλαξε τα σχέδια των Γερμανών κατακτητών και γέμισε με  θάρρος, ελπίδα και αισθήματα πλήρωσης τα στήθη των αγωνιστών, των  υπέρμαχων της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και της δημοκρατίας.

Η μάχη δεν ήταν μίας μόνο ημέρας – ήταν πολλές οι μέρες, ενώ ο κάθε  συνάθρωπος μας και αγωνιστής που συμμετείχε σε αυτήν έδινε την προσωπική  του μάχη με τον εχθρό – ήτανε έτοιμος να θυσιάσει την προσωπικότητα του,  τη ζωή του για να κερδίσει όχι μονάχα αυτός μα ολόκληρη η ανθρωπότητα τη  μάχη για την υπερίσχυση των ανθρωπίνων αξιών και ιδεωδών που κάνουν τον  κόσμο καλύτερο και φωτεινό το μέλλον.

Στην ιστορία μας υπάρχουν πολλές χρυσές σελίδες γραμμένες με αίμα για  τον ίδιο αγώνα, για την εκπλήρωση των ίδιων σκοπών.

Ο ελάχιστος φόρος του καθενός μας προς αυτές τις στιγμές της ιστορίας, προς τους αγωνιστές μας, προς τα παιδιά που έζησαν εκείνες τις στιγμές  και βρίσκονται σήμερα ανάμεσα μας, είναι να συμμετέχουμε στις επετειακές  εκδηλώσεις.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ως μέρος της εθιμοτυπίας μας έχουν αυτή την  σημαντική αξία. Να συντηρήσουμε τη συλλογική μνήμη συναντώντας τα  ιστορικά στοιχεία που καθορίζουν την ταυτότητα μας και το μέλλον της  ταυτότητας μας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook