«Επίσκεψη των μαθητών του Δευτέρου  Γυμνασίου Ηρακλείου και των Κ.Α.Π.Η. – Κ.Η.Φ.Η.  Αρχανών στο Μουσείο Ολοκαυτώματος  Δήμου Βιάννου» 

Συνεχίζονται οι επισκέψεις  σχολείων και άλλων φορέων  στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, το οποίο επισκέφθηκαν οι μαθητές του δευτέρου Γυμνασίου Ηρακλείου καθώς  και οι κοινωνικές δομές Κ.Α.Π.Η. και Κ.Η.Φ.Η. Αρχανών. 

Η επίσκεψη ξεκίνησε από τον χώρο του   πανδημοτικού  Ηρώου  στο Σελί Αμιρών που είναι αφιερωμένο  σε όλους όσους εκτελέσθηκαν αφού πρώτα βασανίσθηκαν με τον πιο απάνθρωπο και κτηνώδη τρόπο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Σεπτέμβριο του 1943 και συμβολίζει την ελπίδα προς την Ανάσταση και την Ελευθερία.

Στην συνέχεια έγινε επίσκεψη  στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου όπου την ξενάγηση ανάλαβε  ο Δήμαρχος  Παύλος Μπαριτάκης ο οποίος  αναφέρθηκε στο ιστορικό του ολοκαυτώματος  που υπέστησαν οι περιοχές της Βιάννου που γνώρισαν  την αγριότητα και την ωμότητα των αντιποίνων των ναζιστών, ενάντια στον τοπικό πληθυσμό και τόνισε τη σημασία της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών όχι ως μέσο για την αποπληρωμή του  χρέους της χώρας αλλά για την απονομή δικαιοσύνης και για την ανάδειξη και διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης. Είναι καθήκον μας είπε  ο Δήμαρχος να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη γιατί λαός χωρίς μνήμη, είναι καταδικασμένος να  ξαναζήσει το παρελθόν του, ενώ παράλληλα  απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους επισκέπτες και   αφορούσαν τα γεγονότα εκείνης της  περιόδου.

Οι επισκέψεις  έκλεισαν με την προβολή  ταινίας που περιέχει καταγεγραμμένες  μαρτυρίες από επιζώντες των εκτελέσεων με την περιγραφή των γεγονότων  όπως αυτοί τα έζησαν τότε ως μικρά παιδιά, αλλά και τις συνέπειες και τις κακουχίες που υπέστησαν μετά τα γεγονότα, Τέλος ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους επισκέπτες τα παιδιά και τους  καθηγητές και τους ηλικιωμένους με τους συνοδούς τους από τις Αρχάνες,  που επέλεξαν να εντάξουν στο πρόγραμμα των εκδρομών τους την επίσκεψη τους στον Μαρτυρικό Δήμο Βιάννου, και ευχήθηκε το παράδειγμα τους να ακολουθήσουν  και άλλα  σχολεία και κοινωνικοί Φορείς  από ολόκληρη την Κρήτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook