Την έντονη δυσαρέσκεια των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Κρήτης προκάλεσαν νέες δηλώσεις του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος πέρυσι το Νοέμβριο ανακηρύχθη επίτιμος διδάκτωρ από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας για τις αναφορές του στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης.

Σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, ο Γερμανός καθηγητής,  μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει τους κρητικούς «φανατικούς» και “διαφορετική ράτσα”, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «οι πράξεις αυτές των Γερμανών καλύπτονταν από τους νόμους». Όσον αφορά το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες που αποζημιώθηκαν. Το πού κατέληξαν όμως τα χρήματα αυτά είναι ένα άλλο θέμα. Ενα μεγάλο μέρος των χρημάτων “φαγώθηκε” από το πελατειακό κράτος».  Προκλητική θεωρήθηκε και η αναφορά του στο κατοχικό δάνει υποστηρίζοντας ότι «το κατοχικό δάνειο όχι απλά δεν υφίσταται ως θέμα, αλλά στον τελικό υπολογισμό η Ελλάδα είναι η χώρα που χρωστά στη Γερμανία και όχι το αντίστροφο».

Oι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος  σε χθεσινή τους ανακοίνωση ζητούν εμμέσως από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών, την αναίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα που απονεμήθηκε πέρυσι στον Γερμανό καθηγητή, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Πρυτανείας έχει ως εξής:

Η κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης παρακολουθεί με μεγάλη δυσφορία τις δημόσιες τοποθετήσεις του καθηγητή κ. Χ. Ρίχτερ για ζητήματα τρέχουσας πολιτικής, διεθνών σχέσεων και οικονομικής πολιτικής στις οποίες γίνεται συχνή αναφορά στην προ διετίας αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου μας. Ασφαλώς, όπως κάθε πολίτης, ο κ. Ρίχτερ έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις του, όμως οι απόψεις αυτές -ας είναι σε όλους σαφές- ότι δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις απόψεις του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συνήθως οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν τη νηφαλιότητα να μην συγχέουν τη γνώμη τους για ακαδημαϊκά και επιστημονικά θέματα με προσωπικές πικρίες ή απογοητεύσεις που αναφέρονται σε άλλες πτυχές της ζωής τους. Ακόμη η καθιέρωση ενός επιστήμονα βασίζεται στην τεκμηριωμένη συγγραφική του συνεισφορά στο επιστημονικό του πεδίο και όχι στην ακατάσχετη φλυαρία του στα Μ.Μ.Ε. επί παντός επιστητού. Ο κ. Ρίχτερ φάνηκε να αγνοεί τις παραπάνω αρχές με αποτέλεσμα να ξενίζει ακόμη και όσους εναντιώθηκαν στην πρόσφατη δικαστική του δίωξη.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο, που συζήτησε εκτάκτως χθες το θέμα αυτό, δεν έχει την αρμοδιότητα να αναιρεί αποφάσεις Τμημάτων και Σχολών που έχουν απονείμει τιμητικούς τίτλους σε διακεκριμένους επιστήμονες. Ωστόσο, ζητά από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης να εκφράσει την άποψή του για τη συνεχιζόμενη χρήση αυτής της τιμητικής διάκρισης στο πλαίσιο της έκφρασης αμφιλεγόμενων, αν μη τι άλλο, απόψεων για το παρελθόν, το παρόν και μέλλον της χώρας

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός καθηγητής, είχε βρεθεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης και αθωώθηκε, για το αδίκημα της “άρνησης εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του Κρητικού λαού”, με βάση τις διατάξεις του νέου αντιρατσιστικού νόμου και με αφορμή τις αναφορές του στο βιβλίο για τη Μάχη της Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook