Ο Δήμος Χερσονήσου -γραφείο κοινωνικής πολιτικής- σε συνέχεια της συνεργασίας με ειδικούς πνευμονολόγους, πρόκειται να υλοποιήσει δωρεάν σπιρομέτρηση για τη διερεύνηση ύπαρξης πρώϊμων ή και προχωρημένων αναπνευστικών παθήσεων. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί:

Την Παρασκευή 27 Μαΐου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού Καταστήματος Δημοτικής Ενότητας Μαλίων και κατά τις ώρες 9.00 - 14.00.

Οι εξετάσεις απευθύνονται κυρίως σε πολίτες άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές. Όσοι ενδιαφέρονται θα χρειαστεί να κρατούν μαζί το βιβλιάριο υγείας τους (εάν διαθέτουν).

Όταν ένας καπνιστής ή καπνίστρια παρουσιάσει ένα ή περισσότερα συμπτώματα η βασική εξέταση που πρέπει να κάνει είναι η σπιρομέτρηση. Η εξέταση μετράει την ποσότητα του αέρα που βγαίνει από τους πνεύμονες και την ροή, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία βγαίνει ο αέρας κατά την εκπνοή. Οι έλεγχοι μέσω σπιρομέτρησης γίνονται στο πλαίσιο πρόληψης παθήσεων όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), που αποτελεί χρόνια νόσο με σοβαρότατες επιπλοκές. Μάλιστα, η επίπτωση της νόσου αυξάνεται ταχέως, κυρίως λόγω του καπνίσματος.

Σε πολλές περιοχές της χώρας η πρόσβαση στη βασική εξέταση για τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας, τη διάγνωση και σταδιοποίηση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας με σπιρομέτρηση είναι περιορισμένη ή και ανύπαρκτη.