Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η αγορά της Κρήτης με το λιανικό εμπόριο να καταγράφει πτωτική τροχιά υπό το βάρος της ύφεσης και της κρίσης, με τους εμπόρους να παρακολουθούν ανήμποροι της δραματικές εξελίξεις στον κλάδο. Τα λουκέτα έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πάγιες οικονομικές τους υποχρεώσεις, σε μία περίοδο μάλιστα που το τραπεζικό σύστημα κρατά κλειστές τις στρόφιγγες του δανεισμού. Το σκηνικό αδιεξόδου στον εμπορικό κόσμο καλά κρατεί και πολλοί παίρνουν καθημερινά την απόφαση να κατεβάσουν ρολά. 

Πίσω από μία βιτρίνα καταστήματος κρύβεται -στις περισσότερες των περιπτώσεων- και μία ανθρώπινη ιστορία, με πρωταγωνιστές επιχειρηματίες τους οποίους η κρίση λύγισε. Το flashnews.gr σε συνέχεια των ρεπορτάζ που έχει δημοσιοποιήσει αναφορικά με το κλίμα ύφεσης στο εμπόριο, φέρνει στο προσκήνιο τα βασικά αίτια της καθίζησης στην πάλαι ποτέ ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Μειωμένα έσοδα, αυξημένη φορολογία, αφιλόξενο τραπεζικό σύστημα, ωθούν τις επιχειρήσεις στο να σταματήσουν την λειτουργία τους. 

15% παραπάνω λουκέτα από τις νέες επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων Κρήτης Μανώλης Κουμαντάκης, με αποκλειστικές του δηλώσεις στο flashnews.gr δηλώνει ” Από την αρχή του έτους έχουν βάλει λουκέτο σε επίπεδο Κρήτης 15% περισσότερες επιχειρήσεις από εκείνες που ξεκίνησαν την λειτουργία τους. Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Το μέλλον θα είναι δυσοίωνο για τον κλάδο αν δεν δοθεί μία αναπτυξιακή προοπτική στο λιανικό εμπόριο.Τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται, η φορολογία βρίσκεται στα ύψη και ο εμπορικός κόσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον”.

10 λουκέτα σε απόσταση..100 μέτρων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Παρασκευοπούλου στην περιοχή του Μασταμπά στο Ηράκλειο. Μέσα σε μία απόσταση μόλις 100 μέτρων, τα λουκέτα και τα κλειστά καταστήματα που καταγράψαμε ξεπερνούν τα 10. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το flashnews.gr μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος, ακόμα και στις επιχειρήσεις που βρίσκονται περιμετρικά του ιστορικού κέντρου των πόλεων. Παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια και τα πάγια έξοδα είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με το κέντρο, η επιχειρηματικότητα και σ αυτές τις περιοχές ασφυκτιά. 

”Οι καταναλωτές πλέον δεν προχωρούν σε αγορές με την συχνότητα του παρελθόντος. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί, η φορολογία έχει αυξηθεί και κατ επέκταση οι τζίροι παραμένουν καθηλωμένοι. Είμαστε προβληματισμένοι, καθώς η γενικότερη ψυχολογία στον κλάδο έχει επηρεαστεί αρνητικά σε μεγάλο βαθμό΄΄υποστηρίζει ο κ. Κουμαντάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook