Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, θα πραγματοποιήσει στις 19 και 20 του Μάη διήμερες εκδηλώσεις με τίτλο: «75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης - Όταν ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

την Πέμπτη 19 Μάη στην πόλη του Ηρακλείου, 8μμ στην αίθουσα Ανδρόγεω,
την Παρασκευή 20 Μάη στο Μάλεμε Χανίων, 8μμ στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών,

περιλαμβάνουν ομιλίες από τους :

Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή της Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ με θέμα: «Ο λαός της Κρήτης στη μάχη κατά του ναζισμού»,

Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ με θέμα: «Η συμβολή των κομμουνιστών στη Μάχη της Κρήτης. Πείρα και διδάγματα.»,

ενώ θα ακολουθήσει πολιτιστικό-καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει:

στο Ηράκλειο: μουσικό αφιέρωμα από το Βασίλη Σταυρακάκη και το συγκρότημά του,
στο Μάλεμε Χανίων: μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ριζίτικων «Κρητικές Μαδάρες».

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται:

"Όταν ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του!

Ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλη της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου κατέχει η Μάχη της Κρήτης, εξαιτίας της μαζικής συμμετοχής και του απαράμιλλου ηρωισμού που επέδειξε ο λαός της Κρήτης.

Κατά τη Μάχη της Κρήτης η ναζιστική εισβολή βρήκε απέναντί της μια γενικευμένη ένοπλη λαϊκή αντίσταση. Αντίσταση που δεν οργανώθηκε από το επίσημο αστικό κράτος. Χαρακτηριστικό της στάσης της μεταξικής κυβέρνησης Τσουδερού ήταν η αναχώρησή της από την Κρήτη ενώ ήταν σε εξέλιξη ακόμα ο παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στους φασίστες εισβολείς! Αυτό ακριβώς δείχνει την απέχθεια και το φόβο των αστικών δυνάμεων απέναντι στον παλλαϊκό ξεσηκωμό, τη λαϊκή αντίσταση!

Το ΚΚΕ σάλπισε την παλλαϊκή αντίσταση!

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σάλπισε την αντίσταση στον εισβολέα, παρά το γεγονός ότι το ίδιο ήταν σοβαρά χτυπημένο από τη μεταξική δικτατορία, με χιλιάδες μέλη του στις φυλακές και τις εξορίες. Με το Α’ ανοιχτό γράμμα του, που δημοσιεύτηκε στις 2 Νοέμβρη 1940, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, από τα κρατητήρια της Ασφάλειας Αθηνών όπου κρατούνταν, κάλεσε τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν το άρθρο-κάλεσμα του Μιλτιάδη Πορφυρογένη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχε αποδράσει από την Κίμωλο μαζί με άλλα στελέχη του Κόμματος, στην εφημερίδα του Ηρακλείου «ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ» στις 16 Μάη 1941, που καλούσε τους κομμουνιστές και τον κρητικό λαό να οργανώσουν την αντίσταση με κάθε τρόπο στην επικείμενη ναζιστική εισβολή στην Κρήτη.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο που αποτέλεσε το βασικό εμπνευστή, καθοδηγητή και αιμοδότη της ΕΑΜικής Αντίστασης!

Καθοριστική συμβολή στη Μάχη της Κρήτης και αμέσως μετά στην ανασυγκρότηση των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ στην Κρήτη, την έναρξη του αντιστασιακού αγώνα είχαν οι 9 κομμουνιστές που απέδρασαν στις αρχές του Μάη από τη Φολέγανδρο με επικεφαλής το Στέργιο Αναστασιάδη μέλος τότε της ΚΕ του ΚΚΕ. Από κοινού με τους 8 κομμουνιστές που απέδρασαν στα τέλη Μάη του 1941 από τη Γαύδο πρωτοστατούν στην οργάνωση του Παγκρήτιου Αντιστασιακού Μετώπου (ΠΑΜ, μετονομάστηκε σε ΕΑΜ μετά την ίδρυσή του) και της Παγκρήτιας Οργάνωσης Ελεύθερων Νέων (ΠΟΕΝ, μετονομάστηκε σε ΕΠΟΝ μετά την ίδρυσή της).

100 χρόνια ΚΚΕ – με το λαό, για το σοσιαλισμό!

Με την πείρα ενός αιώνα αγώνων και θυσιών για το λαό και το σοσιαλισμό, το ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη του σταθερού ιδεολογικού – πολιτικού μετώπου απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, που δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα εις βάρος του λαού. Αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ετοιμότητας της εργατικής τάξης και του Κόμματός της στο ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου να ηγηθούν αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής-λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, πάλη που έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εργατικής-λαϊκής εξουσίας."