Περιορισμένα επεισόδια σε Νομική και Παιδαγωγικό – Διασπασμένη η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Ακυρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μετά από επεισόδια που έγιναν νωρίτερα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στις αίθουσες όπου γίνονταν οι εκλογές, έσπασαν τραπεζάκια και έκλεψαν κάλπες και σφραγίδες, με αποτέλεσμα οι εκλογές να κηρυχθούν άκυρες και να σταματήσει η εκλογική διαδικασία.

Επεισόδια έγιναν νωρίτερα και στα κτήρια της Νομικής και του Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου όμως η εκλογικη διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. 

Συγκεκριμένα δεκαπέντε περίπου κουκουλοφόροι μπήκαν λίγο  στο κτήριο της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και διέλυσαν τα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων της ΔΑΠ (ΝΔ) και της ΠΑΣΠ (ΠαΣοΚ).
Οι ταραξίες στην συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να προκαλέσουν άλλα επεισόδια, ενώ η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται.

Στο Χημείο ομάδες αγνώστων πέταξαν πέτρες, αλλά τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν.

Κατά τα άλλα, οι φοιτητικές εκλογές του 2016, εξελίσσονται χωρίς μεγάλα συνθήματα, ενώ αναμένονται μεγάλα ποσοστά αποχής.Τα μηνύματα στα οποία αναφέρονται οι φοιτητικές παρατάξεις, είναι εκείνα που αφορούν τις επικείμενες αλλαγές στην παιδεία, ωστόσο λιγοστά είναι τα «τραπεζάκια» στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. 

Οι φοιτητικές εκλογές πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου με πρώτη δύναμη την ΔΑΠ (φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας), ενώ η συμμετοχή είχε κυμανθεί περίπου στο 50%, ενώ περίπου 100.000 φοιτητές και σπουδαστές συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία

Φοιτητικές εκλογές – Οι παρατάξεις

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία στις περυσινές εκλογές αναδείχθηκε, για 29η χρονιά, πρώτη δύναμη, κυκλοφόρησε αφίσα με σύνθημα «Βουλιάξτε τους φελλούς». Πρόκειται για μήνυμα που είχε χρησιμοποιήσει η συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη και το 1986. Σε ανακοίνωση για τις αυριανές εκλογές, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναφέρει: «Δίνουμε τη δική μας μάχη απέναντι στον μηδενισμό και την ισοπέδωση. Δίνουμε τη μάχη των ιδεών μας, κόντρα στην απαξίωση και τον λαϊκισμό».

Από την πλευρά της, η Πανσπουδαστική ΚΣ, η οποία πέρυσι είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Στις 18 Μάη, οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ και κεφαλαίου».

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, τα αριστερά σχήματα ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ συνεργάζονται και κατεβαίνουν μαζί στις φοιτητικές εκλογές με στόχο, όπως ανέφερε τριτοετής φοιτητής της Νομικής Αθηνών, την ισχυρή παρουσία σε όσο το δυνατόν περισσότερα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Στις φοιτητικές εκλογές, η ΠΑΣΠ, αν και έχει χάσει μεγάλα ποσοστά πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να καταγράφει υψηλά ποσοστά σε ορισμένες σχολές.

Η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές πέρυσι κυμάνθηκε κοντά στο 60%.

Διασπασμένη η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Διχασμένη κατεβαίνει στις φοιτητικές εκλογές η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Φοιτητές από περίπου 60 συλλόγους ανά την Ελλάδα συμμετέχουν στις εκλογές ως ΟΝΝΕΔ, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους με την αναστολή λειτουργίας της οργάνωσης της νεολαίας μετά το συνέδριό της στην Θεσσαλονίκη και τα όσα έγιναν εκεί.

Πρόκειται για μία κίνηση με πολιτική και συμβολική σημασία που μπορεί να απειλήσει την πρωτιά της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές μετά από πολλά χρόνια.

Οι φοιτητές των συλλόγων αυτών εξέδωσαν επιστολή στην οποία υπό τον τίτλο «Η ΟΝΝΕΔ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει» αναφέρουν τους λόγους της διαφοροποίησής τους.

Στο κείμενό τους κατ’ αρχάς αυτοσυστήνονται: «Είμαστε Νέες και Νέοι, Δαπίτισσες και Δαπίτες, Οννεδίτισσες και Οννεδίτες από όλη την Ελλάδα που πιστεύουμε στις αρχές του φιλελευθερισμού, στις αξίες της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργικής πρωτοβουλίας… Τα προγράμματα Socrates και Erasmus, η κατάργηση του Ασύλου, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είναι ιδέες και προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ που πολλές εφαρμόστηκαν».

Ακολούθως παίρνουν θέση για τα γεγονότα της ΟΝΝΕΔ και εξηγούν την κίνησή τους: «Για όλους εμάς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ είναι πέρα και πάνω από καταστάσεις, συμφέροντα και πρόσωπα. Η ΟΝΝΕΔ ούτε κλείνει, ούτε διαγράφεται. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ συνεχίζουν πάντα πρώτες, πάντα μπροστά… Κανένας δεν μπορεί ούτε να καταργήσει ούτε να διαγράψει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ΟΝΝΕΔ. Γι’ αυτό και σήμερα, προχωράμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε μια πολιτική κίνηση ουσίας και συμβολισμού. Η επιλογή μας είναι να μην καταγραφούμε στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η επιλογή μας είναι να καταγραφούμε στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η ΟΝΝΕΔ δεν ανήκει σε κανέναν. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει».

Το κείμενο κλείνει παραθέτοντας τους συλλόγους που εκπροσωπούνται στην κίνηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook