Έχουν στερέψει οι λιμνοδεξαμενές – Κουντούρα, Φαλάσαρνα, Μεσκλά αντιμέτωπες με προβλήματα στην υδροδότηση – “Καμπανάκι” κινδύνου πριν μπούμε για τα καλά στην τουριστική περίοδο

Οι πρώτες συνέπειες από την παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα που σημειώθηκε σε ολόκληρη την Κρήτη, έκαναν την εμφάνισή τους σε περιοχές του νομού Χανίων, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ειδικών ότι η τεράστια πτώση των βροχοπτώσεων που κυμάνθηκε σε ποσοστά της τάξεως του 50% ως 70%, θα δημιουργήσει προβλήματα στην υδροδότηση.

Η ανομβρία που παρατηρήθηκε στα Χανιά, έχει “χτύπησει” πρωτίστως την Κουντούρα, μια περιοχή υψηλής παραγωγικότητας με πολλές θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών, από τις οποίες αναπνέει “οικονομικά” ολόκληρη η περιοχή.

Η άρδευση γίνεται εκ περιτροπής, με επαναλαμβανόμενες διακοπές στο νερό άρδευσης καθώς τα μηδαμινά ποσοστά βροχοπτώσεων άφησαν σχεδόν “άδεια” την λιμνοδεξαμενή που υπάρχει στην Κουντούρα και η οποία είχε κατασκευαστεί πριν περίπου δέκα χρόνια προκειμένου να στηριχθούν οι αυξημένες ανάγκες ύδρευσης της περιοχής. Η δεξαμενή αυτή αντλεί νερό από παράπλευρο ποταμό, όμως φέτος, έμεινε σχεδόν άδεια. Ο ΤΟΕΒ Κουντούρας, ο δήμος Καντάνου Σελίνου και υπηρεσίας της αντιιπεριφέρειας  Χανίων από την οποία ζητήθηκε συνδρομή, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να αποκατασταθεί η δυνατότηρα άρδευσης.

Το πρωί της Τρίτης, γεωλόγοι της Αντιπεριφέρειας Χανίων, επισκέφτηκαν την περιοχή και οι λύσεις που εξετάζονται είναι δύο: Είτε να ανοιχτεί κάποια γεώτρηση από την οποία θα αντληθεί νερό που θα “τροφοδοτήσει” αρχικά την λιμνοδεξαμενή, είτε να αντληθεί νερό από τις εκβολές του ποταμού που δεν χρησιμοποιείται. Πιθανότατα ωστόσο θα προκριθεί η πρώτη πρόταση και το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με νέες γεωτρήσεις.

Προβλήματα σε Μεσκλά, Φαλάσαρνα

Αντίστοιχα αλλά μικρότερης έκτασης προβλήματα παρατηρούνται στα Μεσκλά και στα Φαλάσαρνα, όπου και εδώ οι καλλιέργειες δημιουργούν αυξημένες ανάγκες για νερό άρδευσης.

Πλεμενιανά

Προβλήματα όμως παρατηρούνται και στο νερό ύδρευσης, χωρίς ωστόσο αυτό να οφείλεται στην ανομβρία. Πιο συγκεκριμένα, στα Πλεμενιανά, το νερό των βρυσσών έχει “βαφτεί” κόκκινο καθώς η γεώτρηση “τραβάει” χώμα. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει προσπάθειες, να καθαριστεί η γεώτρηση χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ οι γεωλόγοι και σε αυτήν την περίπτωση θα εξετάσουν μήπως απαιτείται καινούρια γεώτρηση.

Στο Σέλινο καταγράφονται  προβλήματα στην υδροδότηση που επίσης δεν οφείλονται στην ανομβρία αλλά στο γεγονός ότι το δίκτυο είναι πολύ παλιό, με συνέπεια οι σωλήνες να σπάνε και να δημιουργούνται διαρκώς διακοπές νερού προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές,  προειδοποιούν επαγγελματίες και κατοίκους, στα πλαίσια των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί φέτος, να μην χρησιμοποιούν αλόγιστα το νερό γιατί διαφορετικά, εν μέσω τουριστικής περιόδου και αυξημένων αναγκών, τα προβλήματα υδροδότησης θα ενταθούν πλήττοντας πολλαπλα τις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook